* 600 adreste 7 bin 800 civarındaki Suriyeli sığınmacıları daha sağlıklı ve uygun yaşam koşullarında misafir etmek üzere nakletmeye başladık.

* İzinsiz açılmış olan tüm işyerleri kapatılacaktır. İşyeri olarak faaliyet gösteren gayrimenkul sahiplerinin de konuya gereken hassasiyeti göstermelerini bekliyor, izinsiz işyeri açma taleplerinin önlenmesi konusunda bizlere yardımcı olmalarını istiyorum.

* Konut olarak iskan izni olmayan yerlerin de asla konut olarak kiraya verilmemesini, verenler hakkında da ilgili belediyelerimizin bundan sonra gerekeni yapacağının bilinmesini istiyorum.

* Toplumda özellikle kadın, çocuk ve gençlerimizi bu yolla sokağa dökmek isteyen, olayların içine çekmek isteyen kişi ve gruplara karşı tüm vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını bekliyorum.

Gaziantep Valisi Erdal Ata, son günlerde yaşanan olaylar ve gelişmelerle ilgili düzenlediği basın toplantısında son noktayı koydu. Sağduyu çağrısını tekrar eden Vali Ata, "Suça karışan, halkımızın huzurunu bozan Suriyelilerin yaptığı hiçbir olaya müsaade edilmemektedir. Farklı amaçlarla, münferit olayları bahane ederek, halk içerisinde infial uyandırarak, asayişi tehdit edecek mahiyette, farklı yönlere sürüklemek isteyen kişi ve grupların eylemlerine vatandaşlarımızın destek olmamalarını temenni ediyorum" dedi.

Beraberinde Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Emniyet Müdürü Ali Gezer, İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan ve AFAD İl Müdürü Sinan Atakan ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Vali Erdal Ata, Gaziantep'te 34 bini 4 ayrı kampta olmak üzere kayıt altına alınmış 215 bin Suriyeli'nin yaşadığını ifade etti. Gazianteplilere çağrıda bulunan Ata, " Zaman zaman bize gelen elektronik postalarda Suriyelilere müsamaha gösterildiği, onların korunduğu, adeta suç işlemelerine göz yumulduğu gibi yaygın kanaatler var ancak bunların hiç birisi doğru değildir. Suç işleyen kim olursa olsun, gerekli yasal işlem yapılmaktadır" diye konuştu.

YARGIYA TESLİM EDİLDİ

Pazartesi günü meydana gelen cinayetin adli bir olay olduğunu ancak devamında yaşanan olayların son bulması için herkesi sağduyulu olmaya davet eden Vali Ata, "Bu olayın fail ve şüphelileri de polis tarafından yakalanarak yargıya teslim edilmiştir. Bu son olay nedeniyle ilimizde meydana gelmiş ve gelebilecek tüm toplumsal olayların önlenebilmesi, halkımızın huzur, asayiş ve refahının hiçbir kesintiye uğramadan devam ettirilebilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. Suça karışan, halkımızın huzurunu bozan Suriyelilerin yaptığı hiçbir olaya müsaade edilmemektedir" şeklinde konuştu.

KAMPLARA TRANSFER EDİLECEK

Yaşanan olayların ardından yaşam koşullarının olumsuzluğundan dolayı güvenlik ve sağlık riski taşıyan Suriyelilerin kamplara transferi için harekete geçildiğini anlatan Vali Ata şöyle konuştu: "Bu kapsamda AFAD, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan değerlendirmelerde, bazı önlemler tespit edilerek, adım adım uygulanmaya başlanmıştır. Kent merkezinde resmi ikametgahı bulunmayan; metruk bina, garaj, işyeri, park ve bahçe gibi, hijyen ve sağlık şartları yeterli olmayan, yaşadıkları yerler itibariyle, bizim vatandaşlarımıza rahatsızlık veren yerlerde barınmaya çalışan Suriyeli sığınmacıların İslahiye ve Nizip, Şanlıurfa'nın Viranşehir ile Mardin'in Nusaybin ilçesinde kurulmuş bulunan ve boş durumdaki çadır kentlerinde barınmaları için sevk edilmelerine başlanmıştır. İl merkezimizde tespit edebildiğimiz kadarıyla yaklaşık 600 noktada kalan 7 bin 800 civarındaki Suriyeli sığınmacıları daha sağlıklı ve uygun yaşam koşullarında misafir etmek üzere, bu şehirlerimize nakletmeye başladık. Bugün başladığımız çalışmada şu ana kadar 506 sığınmacıyı kamplara gönderdik, tespit edilen Suriyelilerin tamamının transferinin 20 gün kadar süreceğini tahmin ediyoruz."

ÇALIŞIYORUZ

Vali Ata, kentte şikayet konusu olan kiraların yüksekliğinin önüne geçilmesi için TOKİ ve diğer kurumların işbirliği ile konutların yapılacağını anlatırken, esnafın gündeme getirdiği Suriyelilerin açtığı işyerleri ile haksız rekabete neden olduğu siteminin de önüne geçilmesi için çalıştıklarını belirtti.

RUHSAT İZNİ VERİLMEYECEK

"Birçok kurum ve STK ile birlikte ilimizde açılacak işletmelerin açılış izin ve ruhsatları konusunda hassasiyet gösterilecek, itfaiye, fen, sıhhi, gayrisıhhi işyeri şartları incelenirken gereken şartlara uymayan işyerlerine kesinlikle işletme ruhsat veya izni verilmeyecektir" diyen Ata, "Yine izinsiz açılmış olan tüm işyerleri de kapatılacaktır. İlimizde işyeri olarak faaliyet gösteren gayrimenkul sahiplerinin de konuya gereken hassasiyeti göstermelerini bekliyor, izinsiz işyeri açma taleplerinin önlenmesi konusunda bizlere yardımcı olmalarını istiyorum. Konut olarak iskan izni olmayan yerlerin de asla konut olarak kiraya verilmemesini, verenler hakkında da ilgili belediyelerimizin bundan sonra gerekeni yapacağının bilinmesini istiyorum"

SAHİPLERİ TÜRKLER

Vali Erdal Ata, yaptıkları tespitlerde Suriyelilerin açtığı işyerlerinin sahiplerinin yüzde 99'nun Türkler olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Yani Suriyeliler işyerlerini bunların üzerine açılmışlar. Yasal olarak bakıldığı zaman birşey yapmak mümkün değil. Bizimde elimizin kolumuzun bağlı olduğu bazı noktalar var".

KONUT SORUNU VAR

Kenttin bir anda 200 bin civarında göç dalgası ile karşı karşıya aldığını ve bunun da konut sorununu beraberinde getirdiğini anlatan Ata, " belediyelerimiz ve biz elimizden gelen gayreti sarfediyoruz. Tabi bunu kısa sürede çözmek mümkün değil. Yani büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin çalışması var. Mümkün olduğu kadar konut sayısı artıyor. İslahiye’de 25 bin kişilik kamp kuruyoruz. İlimizde yaşayan Suriyeli misafirler oraya yerleştireceğiz. Bu da nispeten rahatlama sağlayacaktır. Ankara'yla da görüşüyoruz. Kamp sayısının artırılması, kent merkezinde yaşayan nüfusun azaltılması için kamplara yönlendirme çabamız var"

PROVOKASYON UYARISI

Olayların yaşanmasının ardından toplumu sağduyulu olmaya ve provokasyonlara karşı hassas davranmaya da davet eden Vali Ata, "Bazı insanlarımız küçük bir olayın çıkması için fırsat bekliyor. Onun için hepimizin duyarlı olması lazım. Olaylara karışanlar abaktığımız zamanda 15-18 yaş arası çocuklar. Ailelerinde bu konuda çok dikkatli olması lazım. Farklı amaçlarla, münferit olayları bahane ederek, halk içerisinde infial uyandırarak, asayişi tehdit edecek mahiyette, farklı yönlere sürüklemek isteyen kişi ve grupların eylemlerine vatandaşlarımızın destek olmamalarını temenni ediyorum. Toplumda özellikle kadın, çocuk ve gençlerimizi bu yolla sokağa dökmek isteyen, olayların içine çekmek isteyen kişi ve gruplara karşı tüm vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını bekliyorum. Bu türden kişi ve gruplara karşı gerekli çalışmalar yürütülmekle birlikte, hiçbir Gaziantepli hemşerimizin bu niyetlerin içerisinde olmayacağına, ilimizin genel huzur ve asayişini, refah ve sosyal düzeyini olumsuz yönde etkilemek isteyenlere fırsat vermeyeceğine gönülden inanıyor, yapılan çalışmalarımıza destek olmaya davet ediyorum" diye konuştu.

CEZADAN KURTULAMAYACAK

Vali Ata, "Sebebi ne olursa olsun, hiçbir şey, insan yaşamından daha değerli değildir ve insan yaşamına kasteden hiçbir olay veya şahıs, hukukun ve insanlık vicdanının kendine vereceği cezadan kurtulamayacaktır. Nitekim bu olayın fail ve şüphelileri de İl Emniyet Müdürlüğümüzce yakalanarak yargıya teslim edilmiştir. Bu son olay nedeniyle ilimizde meydana gelmiş ve gelebilecek tüm toplumsal olayların önlenebilmesi, halkımızın huzur, asayiş ve refahının hiçbir kesintiye uğramadan devam ettirilebilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. 3 günlük bilanço 5 Suriyeli hayati tehlikeyi arzetmeyecek şekilde yaralı. 8 araca zarar verildi. 30 kişide gözaltında"

GEZER: 30 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, SERBEST BIRAKILDI

Gaziantep Emniyet Müdürü Ali Gezer ise kentte 3 gündür yaşanan gerginliklerin 8 ayrı mahallede yaşandığını ifade etti. Havanın kararması ile izinsiz protesto gösterilerinin yapıldığını ancak polisin gerekli tedbiri aldığını kaydeden Gezer, "Yapılan izinsiz gösteri ve protesto esnasında bilinmeyen kişilerce toplamda Suriye plakalı 8 araca zarar verilmiş, 5 Suriyeli hayati tehlike arz etmeyecek şekilde kesici alet ve darp neticesinde yaralanmışlardır. Eylemle sırasında güvenlik güçlerimizce olaya karıştığı tespit edilen 30 şahıs gözaltına alınmıştır. İfadelerinin alınmasının ardından '2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanuna muhalefet' ile 'görevli memura mukavemet' suçlarından adliyeye çıkarılan 30 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır" diye konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT - HALUK ŞAHİN