Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği, DİSK, KESK ve Türk Tabipler Birliği Soma faciasının 2. Yıldönümü dolayısıyla ortak açıklama yaparak Soma’yı unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını dile getirdiler.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Gaziantep Temsilcisi Burkay Güçyetmez, geçen yıl Türkiye'de meydana gelen iş kazalarında bin 731 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Güçyetmez, kaza olarak ifade edilen işçi ölümlerinin aslında iş cinayetleri olduğunu belirtti.

KAZALAR ÖNLENEMİYOR

Kamusal denetimin yeterli ve etkin yapılamadığı için kazaların önlenemediğini savunan Güçyetmez şöyle konuştu: "2015 yılında da bin 731 insanımız iş cinayetlerinde maalesef toprağa gömdük. Soma katliamı göz göre göre gelmiştir. Bizler, göz göre göre ölümle karşılaşmanın ne kader ne de fıtrat olmadığını çok iyi biliyoruz. Her an ölüm, sakatlanma ve meslek hastalıklarına yakalanma riski taşıyan çalışma koşullarının ortadan kaldırılmasının zor olmadığını çok iyi biliyoruz. Soma'da yaşanan iş cinayetini doğuran nedenler ve bu cinayetin sorumluları ile hesaplaşmadan sağlıklı ve güvenli çalışmanın mümkün olmadığının altını bir kez daha çiziyoruz."

SANAĞA: EN ÇOK KAZA İNŞAAT SEKTÖRÜNDE

İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Cafer Sanağa ise kentteki iş kazalarının en çok inşaat sektöründe yaşandığını ifade etti. Son 4 yıllık süreçte kentte 14 bin 339 kişinin iş kazası veya iş hastalığı nedeniyle hastaneye gittiğine değinen Sanağa, bunlardan 174'ünün öldüğünü belirterek, "İş sağlığı güvenliği kültürü çalışanlarımızın zihnine tam olarak oturmadı. Kentimizde yaşanan iş kazalarının en çoğu inşaat sektöründe yüksekten düşmeden dolayı meydana geliyor" dedi. HABER MERKEZİ