Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in Gazi Muhtarpaşa ve Sigorta kavşaklarında tramvayın geliş gidiş yolu üzerinde sola dönüşleri kaldırma teşebbüsünün yankıları büyüyor. Gazetemizin gündeme getirdiği bu projenin trafiğe çözüm olmayacağı konusunda görüşler çoğalmaya başladı. Dün konuşan sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanısıra, çevre esnafı da bu kararın trafiği rahatlatmayacağını söyledi. Kent içi trafiği rahatlatmak amacıyla Yüksel Proje firmasına hazırlatılan ulaşım planında büyük bir yoğunluk yaşayan bu güzergahta, dönüş olarak planlanan iki kavşağın bu yükü kaldırmasının çok zor olacağı ifade edildi. Sola dönüşlerin yasaklanması ile trafiğin düzelmeyeceğini söyleyen vatandaşlar yetkililerden daha iyi çözümler beklediklerini belirtti. Yüksel Proje firmasından karar için 1 hafta süre isteyen Fatma Şahin, oda başkanlarının raporu doğrultusunda bu projenin hayata geçip geçmeyeceğine karar verecek.

BU ÇÖZÜM DEĞİL

Makina Mühendisleri Odası eski Başkanı Ali Peri, Gazi Muhtar Paşa ve Sigorta kavşağında sola dönüşleri yasaklamak için alternatif yol gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Yolları kesmek çözüm ise şu şu araçlar şehir içine girmesin diyelim" dedi.

ALTERNATİF PROJELER YAPILMALI

MHP İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, "Gazi Muhtar Paşa ve Sigorta kavşağında sola dönüşlerin kaldırılmasından ziyade, paralel yollar, battı çıktılar gibi alternatif projelere masraf yapılması gerekir" dedi.

SOLA DÖNÜŞLERİN YASAKLANMASI ZARAR VERİR

Gaziantep Minibüscüler Odası Başkanı Sofu Çolak, Gazi Muhtar Paşa ve Sigorta kavşağında sola dönüşlerin yasaklanmasının doğru bir karar olmayacağını belirterek, bu konudaki görüşlerini büyükşehire ilettiklerini söyledi.

BU ÇÖZÜM DEĞİL

Makina Mühendisleri Odası eski Başkanı Ali Peri, Gazi Muhtar Paşa ve Sigorta kavşağında sola dönüşleri yasaklamak için alternatif yol gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Yolları kesmek çözüm ise şu şu araçlar şehir içine girmesin diyelim" dedi.

ALTYAPISI İYİ HAZIRLANMALI

'Hiçkimse hiçbir şeyi yeniden keşfetmeye kalkmamalı, yeni bir şey yaptım diyen veya yeni bir söz söyledim diyen daha öncekilerin tekrarını yapmış olur' diyen Peri, "Trafik ile ilgili gelişmiş ülkelerde uzun müddet çalışmalar sonucunda uygulamalar yapılmaktadır. Ülkemizde de birçok kentlerde bu işlerin uzmanları tarafından uygulama çeşitleri vardır. Bunlar değerlendirilmelidir. Ben şunu yapacağım demek kişiyi tatmin edebilir ama vatandaşa eziyet etmemelidir. Bu iki kavşakta sola dönüşler yasaklanırsa araçlar nereden dönecek? Alternatif yollar yeterli değil bunun altyapısı iyi yapılmalı, iyi hazırlanmalı, ondan sonra eğer öyle birşeye gerek varsa amenna deriz" diye konuştu.

YOLLARI KESMEK ÇÖZÜM MÜ?

Dinamik kavşak uygulamasından herkesin feryat figan ettiğini söyleyen Peri, "Dinamik kavşak yapıyoruz dediler Allah rızası için, bu kararı alan direksiyon başına geçsin bir lambada kaç ışıktan geçiyorlarsa baksınlar. Vatandaş feryat figan ediyor. Vatandaşın sesine kulak verilsin. Bu iki kavşak için de alternatif yol gösterilmeli, yolları kesmek çözüm ise şu şu araçlar şehir içine girmesin diyelim" dedi.

ALTERNATİF PROJELER YAPILMALI

MHP İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, Gazi Muhtar Paşa ve Sigorta kavşağında sola dönüşlerin kaldırılmasından ziyade, paralel yollar, battı çıktılar gibi alternatif projelere masraf yapılması gerektiğini söyledi.

Taşdoğan, trafikte birtakım düzenlemeler yapmak gerektiğini, bu işlerin dünyada bir çok örnekleri olduğunu söyledi. Konya'da merkezde önemli caddelerde sola dönüşlerin yasak olduğunu belirten Taşdoğan, "Bu şehir trafiğini rahatlatmakla beraber, varılmak istenen mesafeleri uzatmakta ve birde şehri bilmeyenler için gitmek istediği bir noktayı atladığında tekrar orayı bulabilmesi çok zahmetli olmaktadır. Şehrin merkezindeki her iki caddenin uzunluğu daha kısa olduğundan geçici çözüm olarak dönüşleri yasaklamaktan ziyade, paralel yollar, battı çıktılar gibi alternatif projelere masraf yapılmalıdır" dedi.

SOLA DÖNÜŞLERİN YASAKLANMASI ZARAR VERİR

Gaziantep Minibüscüler Odası Başkanı Sofu Çolak, Gazi Muhtar Paşa ve Sigorta kavşağında sola dönüşlerin yasaklanmasının doğru bir karar olmayacağını belirterek, bu konudaki görüşlerini büyükşehire ilettiklerini söyledi.

YOĞUNLUK İKİNCİ KAVŞAKTA OLUR

Kavşakların serbest kalması gerektiğini söyleyen Çolak, "Sola dönüşler yasaklanırsa trafik rahatlamaz. Sadece yoğunluğu 100 metre ileriye taşırsın. Trafik yoğunluğunu ikinci bir ışığa taşımış olursun, daha ötesi yok. Yoğunluk orada olur ve sıkıntı devam eder. Biz oda olarak raylı sitemin kırmızı ışıkta durması projesini olumlu karşılıyoruz. Güzel bir çalışma olur. Ancak iki kavşakta sola dönüşlerin yasaklanması kararı şehre zarar verir" dedi.

ÇEVRE ESNAFI NE DEDİ?

DİĞER IŞIKLAR DAHA KALABALIK OLUR

Trafiğin bu yasaklarla düzelmeyeceğine inanan Ali Elişen, "Sola dönüşlere trafik kapanırsa diğer ışık daha kalabalık olur. Dinamik kavşak sistemi geldi dediler insanlar daha beter mağdur oldu. Tramvay olmasaydı da metro olsaydı hem yol genişlerdi hem trafik için daha rahat olurdu bu durum. Bir tramvayın geçmesi için ışıklarda on dakika bekliyoruz. Bu yolun sola dönüşler için kapanması insanları mağdur eder. Burada trafikteki en büyük sıkıntı tramvayın olması sinyal işaretleri tramvaylara da konulmalı, kırmızı ışıkta onlarda beklemeli tramvaydakiler işe gidiyorsa bizde gidiyoruz. Buraya dinamik kavşak diye birşey yaptılar bu hiç iyi değil önceden saniye sistemi vardı ona göre ışıklara kendimizi ayarlayıp gidiyorduk şimdi onuda kaldırdılar. Dinamik kavşakların yoğunluğu çektiği falan yok bunların trafiği rahatlatacağını falan düşünmüyorum" dedi.

BU UYGULAMA TRAFİĞİ FELÇ EDER

'İstanbul'da tramvayların ışıklarda üstünlüğü yok' diyen Tayfun İyiköşker, "Üniversite hayatımın 10 senesi masterla birlikte İstanbul'da geçti. İstanbul'da tramvaylar ışıklara tabiydi ama burada ambulans gibi geçiyorlar. Tramvay Gaziantep trafiğini felç etti. İki tramvay geliş gidiş yönünde bu kavşaktan geçerken acayip derecede kuyruk oluşuyor. Bu yasak Gaziantep trafiğini rahatlatmaz tam tersine trafiği felç eder. Sola dönüşler kapanırsa millet ne olacak?" diye konuştu.

ASIL SORUN TRAMVAYIN YOLU KESMESİ

Trafiği yoğun olan kavşaklarda tramvaylar için alt geçit üst geçit yapılmasını isteyen Tuncay Kaya, "Bu yerlerde trafikte sola dönüşlerin yasaklanması trafiği rahatlatmaz onun yerine tramvayın geçtiği yoğun kavşaklara altlı ve üstlü kavşak yapılmalı. Şehir merkezinde 4-5 tane yere bu kavşaklardan yapsalar trafik rahatlar buradaki sorun tramvayların insanların yolunu kestiğinden dolayı düz gidemiyor yola dönüşler zaten proplem değil trafik Sanko Parkın önüne kadar gidiyor . Asıl sorun tramvayın yolu kesmesi akıllı kavşak dediler yaptılar sensörleri yerleştirmediler. Ambulans geliyor buradan Sanko Parkın oraya kadar trafik kapalı hasta ölürse yada sakat kalırsa bunun vebalini kim ödeyecek?"dedi.

TRAMVAYLAR IŞIKLARDA BEKLESE BÖYLE BİR DURUM OLMAZ

Bahsi geçen iki kavşakta da trafiğin rahatlaması için kırmızı ışıkta tramvayların beklemesi gerektiğini belirten Mehmet Coşkun, "Kesinlikle bu durum trafiği rahatlatmaz evine gitmek isteyen bir insan dolaşacak mı? Bu sefer bu yol olmaz diğer yol kalabalıklaşır. Koskoca cadde boşa çıkacak trafik böyle olursa rahatlamaz tramvaylarda kırmızı ışıkta beklesin burada bir araç 11 dakika kırmızı ışıkta bekliyor. Gaziantep'te iki yer zaten böyle bir Gazi Muhtar birde 25 Aralık kavşakları tramvaylarda kırmızı ışıkta beklese bu durum bu kadar kötü olmaz. Otobüslerde toplu taşıma araçları onlar bekliyorlar da tramvaylar neden beklemiyor" dedi.

TRAMVAYLAR DAHA KISA SÜREDE GEÇMELİ

Sola dönüşlere trafiğin kapatılması çok saçma diyen Hakan Ateş, " Sola dönüşlere trafiğin kapatılması çok saçma bir durum trafiği rahatlatmak için böyle birşey yapmışlar ama bu durum trafiği rahatlatmaz böyle birşey yapmak Antep trafiğini rahatlatmaz tam tersine felç eder.Trafik için tramvayların geçişleri daha kısa sürede olmalı. Her tramvay gelip geçtiğinde trafikte minimum 2 dakika bekliyoruz. Işık sistemi tramvaylarda da uygulanmalı, tramvay bir ışıkta beklese birşey olmaz, Gaziantep trafiği rahatlar"diye konuştu.

TRAFİK KÖTÜ ETKİLENİR

Trafikteki kalabalıktan şikayetçi olan Abdullah Duruk, "Trafiğin böyle olmasından şikayetçiyiz ama bu sola dönüşlerin yasaklanması trafiği rahatlatmaz. Tramvaylar zaten yolları daralttı, madem tramvay yapılacaktı Masal Parkı daha içeri alınabilirdi. Tramvayların ışıklarda bekletilmesi lazım. Sırf bunlar için yasaklanmamalı trafik kötü etkilenir bundan" dedi.

TRAMVAYLAR IŞIKLARDA DURMALI

Sola dönüşlerin yasaklanmasına karşı çıkan Nigar Kaya da, "Bu durumun böyle olması çok yanlış sola dönüşler yasaklanacakta ne olacak. Gaziantep'te trafiğin esas sorunu tramvayların ışıklarda durmaması" dedi. Meral KINACILAR, Haluk ŞAHİN