İlk kez gazetemizin duyurduğu Mezarlık kavşağına Amerikan modeli projesi, olumlu eleştiriler aldı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in, şehirde en çok tıkanan kavşaklardan biri olan Mezarlık Kavşağı'nda Amerika'da çok fazla uygulanan tek nokta kavşak uygulamasını hayata geçirecek olması, trafik yoğunluğunun azalacağı yönündeki umutları artırdı. Melih Meriç, "Umarım bu kavşak sistemi de sola dönüş yasağı gibi başarılı olur" derken, Mustafa Kemal Güneş, "Bu kavşak trafiği rahatlatırsa seviniriz, alkışlar ve teşekkür ederiz", Sofu Çolak,"İnşallah bu kavşak sistemi sorunu çözer", Ahmet Kılınç, "Mezarlık kavşağı ile yan yollar genişletilirse çok güzel olur" dedi.

MERİÇ:IŞIKTA OLMAMALI

İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı Melih Meriç, Mezarlık kavşağının trafik açışından yoğun bir yer olduğunu belirterek, "Mezarlığa gidişler, aynı zamanda organizenin ikinci bir alternatif yolu olması, çevre yolu bağlantısı nedeniyle yoğun olarak trafik akışının olduğu bir yer. Çevre yolu bağlantısının bu mezarlıktan ayrılması lazım. Şanlıurfa ve Adana yolundan gelen hattın bekleme yapmadan, Mezarlık kavşağına ağırlık vermeden geçişi sağlanacak, yani transit geçen araçların yoğunluğa katkı vermeden ayrılmaları gerekiyor. Gazikent'e giden hattın yoğunluktan ayrılması lazım. Kavşakta ışıkta olmamalı. Umarım bu kavşak sistemi de sola dönüş yasağı gibi başarılı olur" diye konuştu.

SOLA DÖNÜŞLER BAŞARILI OLDU

Meriç, Büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin'in, göreve geldiği günden bu yana şehir merkezinde trafik sıkışıklığını azaltmak için değişik uygulamalar yaptığını belirterek, "Özellikle sola dönüşlerin başarılı olacağını, kavşaklardan geçişlerde zaman kaybının önleneceğini belirtmiştim. Bir iki yerde ara sokaklar haricinde sola dönüş yasağının başarılı olduğu görülmektedir. Özellikle bazı sivil toplum örgütü yöneticilerinin hiç bir araştırma yapmadan, sola dönüşlerin başarılı olmayacağını dile getirmelerini hayretle inceliyorum. Teknik bir konu" dedi.

ÇOLAK:SAĞA DÖNÜŞ SIKINTILI

Minibüscüler Odası Başkanı Sofu Çolak, mezarlık kavşağında sıkışıklık olduğunu, özellikle sağa dönüş konusunda ciddi problemler yaşandığını belirtti. Çolak, "Sağa dönüş açılırsa, düzeltilirse iyi olur. Direk geçişte sıkıntı yoktu, ancak Nakıboğlu camiine doğru dönüş sıkıntı. Yine GATEM'den gelirken mezarlığa dönüş sıkıntılı. Ayrıca otogardan gelişte sağa dönüşte sıkıntı var. İnşallah bu kavşak sistemi sorunu çözer" dedi.

GÜNEŞ:TEDES DE TRAFİĞİ ETKİLİYOR

Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Mustafa Kemal Güneş, bu tür radikal sorunları görüpte, nasıl çözeriz diye çalışan belediye başkanının her projenin arkasında olacaklarını söyledi. Güneş, " İpekyolu'nda büyük bir sıkışıklık oluyordu. Çevre yolu bağlandıktan sonra sıkışma arttı, İpekyolu çok yoğun oldu. Akşam saatlerinde köprünün üzerinden, Mezarlık kavşağından şehrin içine girişte km'lerce kuyruk oluyor. Hele Tedes sistemiyle insanlar 50-60'larda gitmek zorunda kalınca, birde onun yoğunluğu var, İpekyolu'nun akışını biraz da o engelliyor. İnşallah bu sorunlar gider. Bugün yapılan hizmetler vatandaşı ve trafiği rahatlatırsa seviniriz, alkışlar, teşekkür ederiz"diye konuştu.

KILIÇ:YAN YOLLAR GENİŞLETİLMELİ

Özel Halk Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kılınç, Mezarlık kavşağında akşamları müthiş bir yoğunluk oluştuğunu belirterek," Yan yollar genişletilirse çok güzel olur. Akşam üstü Küsget'ten gelişte, Nizip caddesine, Tüfekçi Yusuf Bulvarına dönüşlerde aynı sağ yandan giriyorlar. Mezarlık tarafından gelip Tüfekçi Yusuf Bulvarı, Nizip caddesine sola dönüş yapınca tıkanma oluyor. Mezarlık kavşağının genişlemesi daha güzel olur. Trafik biraz daha rahatlar. Ayrıca Kayaönü'ne da kavşak çalışması iyi olur. Grand otelin önündeki yığılma sorunu biter" dedi.

TEK NOKTA KAVŞAK NASIL OLACAK?

Köprü geçişi 30 metreden 90 metreye çıkarılacak. Bu kavşak sistemiyle Zeugma Mozaik Müzesi'ne gidecek olanlar beklemeden hem karşıya hem sola dönebilecekler. İpekyolu'ndan gelip Zeugma Mozaik Müzesine gitmek isteyenler trafik ışığında beklemeden U dönüşüyle gidebilecek. Aynı şekilde Küsget istikametinden gelen vatandaşlar U dönüşüyle yine doğu istikametine doğru dönebilecekler. Meral KINACILAR