Optisyen Gözlükçüler Derneği Başkanı Kamil Birimoğlu, sokaklarda satılan ucuz güneş gözlüklerinin göz sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Sokaklarda ve pasajlarda ucuz fiyata satılan güneş gözlüklerinin cilt kanserine, katarakt hastalığına ve birçok sağlık problemine yol açtığını aktaran Birimoğlu, “Seyyar satıcılarda, pasajlarda satılan güneş gözlükleri son derece insan sağlığına zararlıdır. Onların çerçevelerini incelediğimiz zaman atık maddelerden yapıldığı için cilt kanserine kadar yol açabiliyor. Camlarını da incelediğimizde damar damar dalgalanmalar var. Bu da tabi göz hastalıklarına katarakt hastalıklarına sebebiyet vermektedir. Vatandaşlarımıza tavsiyemiz özellikle optisyenlik müesseselerinde ve optisyenlik müesseselerinde de mesul müdürlerle birebir görüşerek güneş gözlüğü almalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

SEYYAR SATICILARA DİKKAT

Güneş gözlüklerinin, optisyenlikten anlayan vasıflı kişilere danışılarak alınması gerektiğini belirten Birimoğlu, “Yurt dışından gelen ucuz güneş gözlüklerinde; camlarını incelediğimizde hakikaten kalitesiz olduğu açıkça belli oluyor. Gözlükçüler olarak almış olduğumuz eğitimle bizler gözlüğün kalitesini anlıyoruz. Optisyenlik müesseselerinde zaten mestul müdürler bunu üstlenmiştir. Bu nedenle seyyar satıcılarda, pasajlarda işin ehli olmayan yerlerde satılan güneş gözlükleri ve diğer gözlükler halk sağlığına son derece zararlıdır” diye konuştu.

GÖZ ÇEVRESİNDE TAHRİŞ YAPIYOR

Güneş gözlüğü satışının oldukça ehemmiyetli bir konu olduğuna dikkat çeken ve güneş gözlüğünün optisyenlerin dışında denetimsiz bir şekilde satışını yapan kişilerden alınmaması gerektiğini vurgulayan Birimoğlu, şunları kaydetti: “Optisyenlik müessesesi haricinde güneş gözlüklerinin satışının yetkililer tarafından engellenmesi gerekiyor. Bilinçli vatandaşlarımız zaten bize geliyorlar. Marka teşkil eden garanti belgeli güneş gözlükleri satıyoruz. O yüzden vatandaş güven duyuyor. Fakat seyyar satıcıda ve pasajlarda satılan gözlüklere güven duyulmuyor. Tabi bunu bilmeyen vatandaşlarımız da var. Bu gözlükler yüzde ve göz çevresinde tahriş yapıyor.”

İHA