Gaziantep’te özellikle tarım arazi sahiplerine ve emlakçılara kötü haber. Çıkan bir kanunla tarım arazileri satışları tek tapu dışında Türkiye genelinde durduruldu. Salı gününden bu yana Gaziantep Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü'nde de tarım arazilerinin satışı yapılamıyor. Emlakçılar bu kanunun kaos yaracağını belirterek, kanunda geri adım atılmasını istiyor. Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, bu kanunun kaos yaratacağını belirterek, "Tarım arazilerinde satışlar durdu. Özel mülkiyet nasıl satılamaz? Bu kanun kaos yaratır" dedi.

EMLAKÇILAR AYAKLANDI403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun, 15.05.2014 tarih ve 29001 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile değiştirilmesi emlakçıları ayaklandırdı. Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, bu kanunun kaos yaratacağını belirterek, "Böyle bir kanun olmaz. Kişilerin özgürlük hakkı elinden alınmaz. Bir tane tapun varsa devredebiliyorsun, ancak birkaç tane tapun varsa devredemiyorsun" derken, bir grup emlakçı kanuna tepki gösterdi. Tapu bölge müdürüne giden Emlakçılar Müdürün yerinde olmaması nedeniyle müdür yardımcısı Muzaffer Urfalıoğlu ile görüştü.

SALI GÜNÜNDEN BU YANA SATIŞLAR DURDU
Birden fazla tarım arazisi tapusu olanların kanuna göre önce İl Tarım Müdürlüğüne müracaat edeceğini, Tarım Müdürlüğü'nün araziye keşif göndereceğini, bu keşiften sonra tarım arazisi mi, değil mi bir rapor düzenleneceğini belirten Mehmet Aytaç, "Tarım Müdürlüğü burası tarım arazisi değil diye rapor verdikten sonra sen tapuyu devredeceksin. Yani Tarım il müdürlüğü izin verirse satabilirsin. Salı gününden beri arazilerde satış tamamen durdu, şu anda satış işlemleri yapılmıyor. Emlakçılar ve vatandaş tepkili" diye konuştu.

VEKİLLER DEVREDE

Bu kanunla iki üç tane arazisi olanın bunu satamayacağını söyleyen Aytaç, "Vatandaş belki arazisini satıp çocuğunu evlendirecek, belki daire alacak, belki borcunu ödeyecek, belkide şehre yerleşecek. Özel mülkiyet değil mi, nasıl satamaz? Konuyla ilgili vekillerle görüşüyoruz. Vekiller devrede çözmeye çalışıyorlar" dedi.

500 DİLEKÇE BEKLİYOR

Arazisini satmak isteyenlerin dilekçelerinin şu anda tarım müdürlüğünde olduğunu belirten Aytaç, "Tapu müdürlüğü havaleleri alıyor, il tarım müdürlüğüne yazı yazıyor. Yazılar şu anda tarım müdürlüğünde beklemede. 500-600 tane dilekçe var. Biz bu kanundan dönülmesi için çalışmalarımızı yapıyoruz. Kanuna Türkiye genelinde büyük tepki var" dedi.

YAPACAĞIMIZ BİR ŞEY YOK

Bir grup emlakçı kanuna tepki gösterdi. Tapu bölge müdürüne giden emlakçılar Müdürün yerinde olmaması nedeniyle müdür yardımcısı Muzaffer Urfalıoğlu ile görüştü. Urfalıoğlu kendilerinin yapacağı birşeyin olmadığını belirterek, kanunla ilgili emlakçılara bilgi verdi.

İŞTE O KANUN

403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, 15.05.2014 tarih ve 29001 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile değiştirilmiştir.
5403 sayılı Kanunun 6537 sayılı Kanun ile değişikliği getirilen yeni sistemde; tarım arazilerinin sınıflandırılması konusunda önemli bir değişikliğe gidilmektedir. Yeni sistem ile tarım arazileri, ile "Asgari tarımsal arazi büyüklüğü"
"Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü" biçiminde iki yeni kavram ile tanımlanarak sınıflandırılmakta olup, devir, ifraz ve bölünmelerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda; devir talebinde bulunulan tapu sicilindeki cinsi tarımsal nitelik taşıyan
1) İlk olarak; taşınmazın imar planı kapsamında olduğunun taraflarca beyan edilmesi durumunda ilgili belediye/valiliklerden talep konusu parselin planı olup olmadığı, planı varsa kullanım amacının soru konusu edilerek alınacak cevabi yazıda, imar planı (nazım, mevzii, uygulama imar planı vb.) bulunduğu ve planda tarımsal alana tahsis edilmeyen alanlardan olduğunun anlaşılması halinde ilgi (a) Genelgeye göre işlem yapılması gerekmektedir.
2) Devir işlemleri:
a) Satış, bağış, trampa, ökba vb. mülkiyeti aktarıcı nitelikteki (cebri satış ve mahkeme kararları hariç) işlem taleplerinde ve satış vaadi veya bağışlama vaadi sözleşmelerinin şerhi taşınmazın imar planı kapsamı dışında kaldığı veya imar planında tarımsal niteliği taleplerinde; korunacak alanda yer aldığının tespiti halinde, tarla/bağ/bahçe/zeytinlik vb. tarımsal nitelik taşıyan tüm taşınmazların müstakilen veya hisseli olarak devrine yönelik il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık
müdürlüğüne 5403 sayılı Kanun kapsamında işlemin karşılanıp karşılanmayacağının soru konusu edilerek, alınacak cevabi yazıya göre işlemlere yön verilmesi gerekmektedir Ancak, devir talebinde bulunan taşınmaz malikinin ilçe bazında tarımsal niteliğe haiz b)hisseli veya müstakil tek taşınmazının bulunması ve bu taşınmazın iktisabının intikalden oluşmaması kaydıyla tekrar hisselendirilmeden aynen devri, ilgili kuruma soru konusu
edilmeksizin mümkündür. Meral KINACILAR