Fırat kalkanı Operasyonunda direniş gösteremeyen DAEŞ'in kaybettiği köylere kamera kontrollü düzenekler koyarak terk ettiği ortaya çıktı. Dünyanın merakla izlediği Dabık'ta da direniş gösteremeyen DAEŞ, köyü kamera ile gözleyip, tuzakladıkları düzenekleri patlatıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin destek verdiği Özgür Suriye Ordusu’nun yaptığı Fırat Kalkanı Operasyonu ile Cerablus'tan Dabık'a kadar olan bölgede kontrolü kaybeden DAEŞ, bombalı araç ve canlı bomba gibi yöntemlerine bir yenisini daha ekledi.

Bombalar kadar etkili

Elinde bulunan köylerden savaşmak yerine kaçmayı tercih eden DAEŞ militanları, çekildiği köylere ise mayın ya da el yapımı patlayıcılar tuzaklıyor. Kamera sistemi ile bölgeyi izleyen militanlar kaçarken, köyü kamera ile gözleyip, tuzakladıkları düzenekleri uzaktan patlatıyor. Güvenliği sağlamak için ÖSO birliklerinin binalara girdiği anlarda düzenekleri patlatan militanlar, canlı bombalar kadar etkili eylemler yapmış oluyor.

Dabık’ta direnişle karşılaşmadı

Fehim İsa, DAEŞ’in en büyük savaşın Dabık’ta yaşanacağı yönündeki söylemlerinin aksine hiçbir direnişte bulunmadığını söyledi. Aynı gün Dabık ve çevresinde 3-4 köyü birden ele geçirdiklerini anlatan İsa, “2 gün önce Dabık ve çevresindeki 4-5 köyü çember altına aldık. Aynı gecesi istihbarat alarak, DAEŞ’in Dabık’tan çekildiğini duyduk. Biz hazırdık. Ertesi gün hemen Dabık’a saldırdık, ama onlar çekilmişti. Söylenenlerin ise insanları Dabık’a çekmek için propaganda olduğunu anladık” dedi

Cerablus polisini Türkiye eğitecek

Fehim İsa, Cerablus’ta iç güvenliğin sağlanması amacıyla polis güçlerinin oluşturulacağını belirterek, polisin ise Türkiye tarafından eğileceğini kaydetti. Cerablus’ta Türkiye’nin desteği ile dünyaya örnek olacak bir mahkeme, belediye gibi yönetim ve adalet sisteminin de kurulacağını açıklayan İsa, “Cerablus’ta iç güvenliğin sağlanması için Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ile görüştük. Cerablus’ta polis, gücü teşkilatı kurmak için gönüllü insanların listesini istediler. Yaklaşık 400-500 kişi ile bir polis teşkilatı kuracağız. Eğitimini Türk Devleti üstlenecek. Eğitim verecekler. Muntazam bir şekilde, dünyaya örnek olacak bir şekilde sistem kurulacak. Şu anda sivil halkın oluşturduğu bir sivil meclis var. Orası, yardım, sağlık, tarım gibi işlere hepsi bakıyorlar. Bunu ilerleyen günlerde daha net bir şekilde göreceğiz. Buranın halkı kendi kendisine yönetecek, hiçbir yerden yardım destek gelmeden ihtiyaçlarını kendilerini karşılayacak. İleriye dönük, tüm önlemler alınıyor, planlarını alıyoruz” dedi. İHA