Sonbaharın soğuk günleri kalp sağlığını tehdit ediyor. Gribal enfeksiyonların arttığı bu dönemlerde kalp krizi riski de artıyor. Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, Hava sıcaklıklarının hızla düşmesiyle birlikte özellikle kronik kalp rahatsızlığı olan kişilerin çok daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Soğuk hava, damar büzüşmesini tetikleyerek damar içi basınç artışına neden olabilir diyen Ulutaşdemir, “Bu durum kalbin kan akımını bozabilir ve kalp krizini tetikleyebilir. Bunun yanı sıra yüksek tansiyon hastalığı olan kişilerde de kalp sağlığını bozabilir." dedi.

HANGİ DURUMDA HEKİME GİDİLMELİ ?

Göğüs kafesinin ortasında birkaç dakikadan uzun süren veya başlayıp sona eren huzursuzluk, baskı, ağırlık ve sıkışma gibi belirtilerde zaman kaybetmeden bir hekime başvurulması gerektiği konusunda hastaları uyaran Yrd. Doç. Dr. Ulutaşdemir, "Tek veya her iki kolda, sırtta, midede veya vücudun diğer alanlarında ağrı ya da rahatsızlık, çene ağrısı ve nefes darlığı, soğuk terleme, bulantı, baş dönmesi gibi belirtiler kalp krizinin işareti olabilir. Kalp krizi riskinin arttığı bu dönemde, hastaların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Yukarıdaki belirtiler görülen hastaların vakit kaybetmeden en yakın hastaneye gitmesi büyük önem taşıyor" diye konuştu.

AŞIYI İHMAL ETMEYİN

Grip ve zatürrenin kalp hastalığı, akciğer hastalığı, diyabet ve böbrek yetersizliği gibi kronik hastalıkları olan kişiler üzerindeki yıkıcı etkileri oldukça yüksek diyen Ulutaşdemir, grip aşısı ve zatürre aşılarının koruyuculuklarının kanıtlanmış olması dolayısıyla özellikle risk grubunda yer alan bireylerde uygulanmalarının öneminin büyük olduğunu belirtiyor. Ulutaşdemir, “Zatürre aşısı için uygulama mevsimi bulunmuyor. Daha önce aşılanmamış risk grubundaki kişilerde herhangi bir zamanda yapılabiliyor. Yeni kuşak aşı için tek toz uygulamanın yeterlidir. Grip mevsiminin Ekim ayından Mayıs ayına kadar uzayabilmesinden dolayı, o seneye özgü aşının hazır olduğu zamanda uygulamaya başlanması gerekiyor.” dedi. BÜLTEN