OSB’de Özkaplan halının komple yanmasından sonra yaşanan gelişmeler Gaziantep’te gündemden düşmüyor. Gaziantep İtfaiyesi eski Daire Başkanı Mustafa Karakuş'un ardından, Gazetemize konuşan fabrikası yanan Zeynel Abidin Kaplan'ın sözleri de gündem yarattı. Zeynel Abidin Kaplan'ın, "Kameralarda, televizyonlarda canlı yayınlarda herkes gördü. Koskaca Gaziantep seyretti, bir şey yapamadık, çünkü yapacak birşey yok. 10 tane köpük aracı olsaydı bunlar olur muydu? Yangın çıkabilir bir bölüm, iki bölüm yanardı ama bölümümün tamamı kül olmazdı, tamamı bitmezdi. Köpük makinası olmaması Gaziantep'in yüz karası, maalesef hiç yok. Biz yandık başkaları yanmasın" şeklindeki sözlerine siyasiler de destek verdi.

Şeker: "Bir belediye başkanı değişince itfaiyenin yöneticileri niye değiştirilir anlamış değilim Maalesef Gaziantep büyükşehir belediyesi sınıfta kaldı”

Gökdağ: "Gerek Gaziantep, gerek organize müdürlüğü itfaiyesi güçlendirilmeli. Gaziantep itfaiyesi bu konuda daha donanımlı olmalı”

Taşdoğan: “Bu zamana kadar Gaziantep İtfaiyesi civar illere yangın söndürmeye giderdi, şimdi yangın söndürmek için civar illerden yardım aldık, asıl düşünülmesi gereken bu”

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, “Ben yanan fabrikanın sahibiyle görüştüm, Abidin Bey itfaiyenin gelişinde gecikme olduğuyla ilgili bana bilgi verdi. Bu ciddi bir olay. Oysa çok hızlı hareket edeceksin, teçhizat mükemmel olacak, her türlü kimyasal söndürme malzemelerin olacak. Maalesef Gaziantep büyükşehir belediyesi sınıfta kaldı" derken, CHP İl Başkanı Mehmet Gökdağ, "İtfaiyenin böyle bir yangına hazır olmadığı görüldü" dedi. MHP İl Başkanı Muhittin Taşdoğan ise, "Lütfen teknik işlere teknik adamları atasınlar" uyarısında bulundu.

ŞEKER: KÖPÜK SIKAN CİHAZLAR 50-60 MİLYON DOLARDIR

CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, 6 milyar dolar ihracatı olan Gaziantep'te kimyasal köpük sıkan söndürme cihazlarının olmamasının düşündürücü olduğunu söyledi. Şeker, "Bu yangın Organizede tekrar olabilir. Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesine sahibiz. Gaziantep'in, 6 milyar dolar ihracatı var. Kimyasal köpük sıkan, yüksekten köpük sıkan söndürme cihazlarının toplamı 50-60 milyon dolardır. Buna köpük sıkan helikopter de dahil. Bu rakam çok pahalı bir rakam değil. Kimyasal söndürücülerden 3-5 tane alınabilir. Yazık değil mi, bunlar olmadığı için 100 milyon dolar gitti, bu milli servet. OSB'nin bu işi organize etmesi lazım" diye konuştu.

ORGANİZEYE İTFAİYE DE LAZIM

Fabrikaların Organizeye para verdiğini, bu nedenle de yangınlara karşı korunması gerektiğini belirten Mehmet Şeker, "Bu üyeleri yangından da koruyacaksınız, başka felaketlerden de koruyacaksınız. Bu ülke riski yönetmeyi öğrenmeli, krizi yönetmeyi değil. Yangın riski var, bunun için gereken tedbirler alınmalı. Allah korusun can kayıpları olabilirdi. Organizede bir sürü tekstil fabrikası var, büyük iplik fabrikaları var. Olası bir yangın hem ülke ekonomisi açısından kayıp hem o insanlar için büyük bir kayıp. Organize Sanayi, bu işin üzerinde ciddi durmalı, organizeye yolda, yeşilde lazım, organizeyi genişletmeleri de lazım ancak tam donanımlı itfaiye de bunlar kadar önemli" dedi.

BÜYÜKŞEHİR SINIFTA KALDI

Bu yangında belediyenin hatası olduğunu söyleyen Mehmet Şeker, "Bir belediye başkanı değişince itfaiyenin yöneticileri niye değiştirilir anlamış değilim? Artık bu ülke bunları aşmalı. Başkanlar değişirken bütün yönetimi değiştirmemeli. Belediyenin bir hafızası olmalı. Bir yangın olduğunda kaç dakikada gidileceği, neler yapılması gerektiğini yöneticiler bilmek zorunda. Ben yanan fabrikanın sahibiyle görüştüm, Abidin Bey itfaiyenin gelişinde gecikme olduğuyla ilgili bana bilgi verdi. Bu ciddi bir olay. Oysa çok hızlı hareket edeceksin, teçhizat mükemmel olacak, her türlü kimyasal söndürme malzemelerin olacak. Maalesef Gaziantep büyükşehir belediyesi sınıfta kaldı" diye konuştu.

İŞİ KİM İYİ YAPACAKSA ONA VERİN

'İtfaiye bir kurumdur. Hafızası ve bilgi birikimi olmalı' diyen Şeker, "Belediyeyi CHP aldığında da, AKP aldığında da değişmeyecek. 6 tane organize sanayimiz var diye övüneceksin, ancak havadan söndürme uçağınız olmayacak. Yarın bu şehirde orman da yanabilir, elle dikilen nadir ormanımız yanarsa nasıl müdahale edeceksiniz? Organize Sanayi Bölgesi'nde Türkiye'nin ilk 500 firması arasında 24 tane fabrikamız var. Bu fabrikalar Türkiye ekonomisini yönetiyor, yönlendiriyor. Artık gerçekçi düşünmeliyiz. Olaylara siyasi açıdan bakmamalıyız. Bir işi kim iyi yapacaksa, görev ona verilmeli" dedi.

GÖKDAĞ: GAZİANTEP İTFAİYESİ HAZIR DEĞİL

CHP İl Başkanı Av. Mehmet Gökdağ, organize sanayide Özkaplan halı fabrikasının yanmasıyla birlikte Gaziantep itfaiyesinin böyle bir yangına hazır olmadığının görülmüş olduğunu söyledi. Gökdağ, "Organize sanayi gibi Türkiye'nin önemli bir sanayi merkezinde bu tür yangınların çok kısa sürede kontrol altına alınıp bastırılmaması bir handikap" dedi.

CAN KAYBI OLMAMASI SEVİNDİRİCİ

Bu yangının yetkililer içinde bir uyarı olması gerektiğini ifade eden Gökdağ, "Gerek Gaziantep, gerek organize müdürlüğü itfaiyesi güçlendirilmeli. Gaziantep itfaiyesi bu konuda daha donanımlı olmalı. Gaziantep daha önce komşulara yardım gönderen durumdaydı. İtfaiyede bir yetersizlik görülüyor. Can kaybı olmaması sevindici. Fabrika sahiplerine, OSB sakinlerine geçmiş olsun diyorum" dedi.

TAŞDOĞAN: KAZA DEĞİL, İHMAL

MHP İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, yangını ihmal olarak nitelendirdi. Taşdoğan, "Geçmiş olsun, Allah beterinden korusun. Organizedeki yangın yüreğimizi yakmıştır. Yanan milli sermayedir. yine dönüp dolaşıp aynı yere geldik. Göreve geldiğimiz günden beri şunu söylüyoruz. Önlenebilir olan şeylerin önlenmemesi başımıza gelen kaza değildir. bu bir ihmaldir bu yangını söndürmesi için böyle bir yangının böyle büyük bir depoda çıkabileceğini öngörmemek, buna hazırlık yapmamak akıl izan işi değildir" dedi.

TEKNİK İŞLERE TEKNİK ADAMLAR ATANSIN

'Bu zamana kadar Gaziantep İtfaiyesi civar illere yangın söndürmeye giderdi, yangın söndürmek için civar illerden yardım aldık' diyen Taşdoğan, "Daha öncede söylediğim gibi belediyecilik işlerinin bir kısmı teknik işlerdir. Lütfen yetkililer teknik işlere teknik adamları atasınlar. Teknik bilgisi olmayan adamları, sırf partizanca davranmak için yer değiştirmesinler. Ve benzeri kazaların bir daha şehrimizde yaşanmamasını bütün açık yürekliliğimle istemekteyim" diye konuştu. Meral KINACILAR