Ak Parti 7 Haziran seçimlerinde yüzde 46,96 oyla birinci, MHP yüzde 17,97 ile ikinci, CHP yüzde 16,35 ile üçüncü parti oldu. Gözler yarın yapılacak seçimde. 7 Haziran'daki tablonun değişmeyeceği kanaati ağırlık kazansa da, siyasi partiler daha fazla oy ve vekil umudunu koruyor.

AK PARTİ'NİN OYLARI İLK DEFA DÜŞTÜ

7 Haziran seçimlerinde Ak Parti 428 bin 451 oyla, yüzde 46,96 oy oranıyla 9 olan Milletvekili sayısını 6'ya düşürdü. Ak Parti Gaziantep'te Mehmet Şimşek, Abdulhamit Gül, Şamil Tayyar, Canan Candemir Çelik, Abdullah Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan'ı meclise gönderebildi. Ak Parti her seçim döneminde Türkiye genelinin üstünde oy alırken, ilk defa 7 Haziran seçimlerinde oy oranındaki düşüş Türkiye ortalamasının altında kaldı. Ak Parti'nin oy kaybında konjenktürün yanısıra milletvekili aday sıralaması neden olarak gösterildi.

MESAJI ALDIK

Ak Parti'de seçim sonuçlarını değerlendirmek için toplantılar üstüne toplantılar yapıldı. 'Halkın mesajını aldık' diyen yetkili ağızlar, bu mesajı milletvekili listelerine yansıttı. Ak Parti'de Mehmet Şimşek ve Abdulhamit Gül'ün ardından üçüncü sıraya Ahmet Uzer getirilirken, Abdulkadir Yüksel, Selami Yetkinşekerci de listenin yeni isimleri oldu.

MHP'DE ÖZDAĞ ETKİSİ

MHP 163 bin 967 oy oranıyla bir olan milletvekili sayısını ikiye çıkardı. Üstelik Gaziantep'te ikinci parti olmayı başardı. MHP'nin oy oranındaki artışta Devlet Bahçeli'nin izlediği politikanın yanısıra Prof. Dr.Ümit Özdağ'ın Gaziantep'ten aday gösterilmesi ve Özdağ'ın seçim kampanyalarının büyük etkisi oldu. Özdağ'ın dışında MHP'de Tolga Orhan da meclise giden isim oldu. MHP'DE 1 Kasım seçimlerinde ilk iki sırayı değiştirmedi. Listenin 3. Sırasına Fevzi Koçoğlu getiilirken, Mehmet Demir'in yerine ise Ejder Demir getirildi.

CHP'DE BÜYÜK DÜŞÜŞ

CHP Gaziantep'te 149 bin 170 oy oranıyla iki olan milletvekili sayısını korurken, ikinci parti olma sırasını da MHP'ye kaptırdı. CHP'nin Gaziantep'te Türkiye ortalamasının altında oy almasının nedenlerinin başında ön seçim yapılmaması gösterildi. CHP'deki düşüşte Celal Doğan'ın HDP'den aday olmasının büyük rolü olurken, HDP'nin barajı aşması için çok sayıda CHP'linin HDP'ye oy verdiği de gözlendi.

CHP'DE 1. SIRA SÜRPRİZİ

CHP'de 7 Haziran seçimlerinde 1. sıradan gösterilen Mehmet Şeker'in bu defa 4. Sıraya konulması

ipleri kopardı. Birinci sıraya eski Milletvekili Akif Ekici'nin getirildiği CHP'de, Şeker, 4. Sıradaki yerinden istifa etti. CHP'de Nizipli Coşkun Özkaya'nın yanısıra, Naci Kılıç, Hasan Şahin, Hasan Aktaş gibi isimlerle liste renklendirildi.

HDP SÜRPRİZİ

7 Haziran seçimlerinin sürpriz partisi yüzde 10 seçim barajını aşan HDP oldu. HDP Gaziantep'te 138 bin 678 oy alarak yüzde 15,2 oy oranıyla meclise 2 Milletvekili gönderdi.7 Haziran seçimlerine parti olarak giren HDP'nin barajı aşması Ak Parti'ye tek başına iktidar yolunu kapattı. Yıllardır Gaziantep'te bir milletvekili potansiyeli olduğu görülen HDP, CHP ve diğer partilerin de desteğiyle iki milletvekili çıkarmayı başardı. HDP'nin Gaziantep'teki başarısında Celal Doğan'ın etkisinin yanısıra, genel başkan Selahattin Demirtaş'ın barışçı bir politika izlemesinin de etkisi oldu.

HDP'DE RENKLİ ADAYLAR

Gaziantep'te iki milletvekili çıkarmayı başaran HDP, 1 Kasım seçimlerine 7 Haziran'da birinci sırada yer alan Celal Doğan'sız gidiyor. Celal Doğan'ın İstanbul'dan aday gösterildiği HHP'de Gaziantep'te ilk sıraya Mahmut Toğrul getirildi. Celal Doğan'ın oy potansiyelini de gösterecek olan bu seçimde, daha önce Gaziantep'ten aday gösterilen Yurdusev Özsökmenler'in yanısıra HDP'de değişik illerden, çok renkli adaylar var. Meral KINACILAR