Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, yüksek kırımlar nedeniyle devletin ihale ettiği yol ve bina işlerinde sürekli sorunlar yaşandığını, genellikle dışarıdan gelip ihaleye giren firmaların ya işçilikten, ya malzemeden çaldığını veya işi bırakarak kaçtığını söyledi.

DEVLET DE ZARAR EDİYOR

Esas meselenin ihale sisteminden kaynaklandığını söyleyen Rıdvan Köksüzer, "Çok yüksek kırımlarla iş alıyorlar. İş yüzde 50 kırıma kadar gidiyor. Bir işin bedeli 100 liraysa, 50 liraya nasıl yapacak? Ya malzemeden çalacak, ya işçilikten çalacak. Ya da bırakıp gidecek. Dolayısıyla işleri de yapmıyorlar. O zaman da hem devlet zarar ediyor, hem yapanlar zarar görüyor. Bu sistem yıllardır böyle ağır aksak gidiyor" dedi.

BİR İŞ 4-5 SEFER YAPTIRILIYOR

'Bu işe giren insanların geçmişte yaptıkları işler dikkate alınmalı ve her yüksek kırım yapana iş verilmemeli' diyen Köksüzer, "Sadece yol işlerinde değil, binalarda da var. Devlet ihalelerinde hep yaşanıyor. Maalesef kaliteli işler çıkmıyor. Kaliteli iş yapan müteahhit var ama siyaset de bu işin içinde oluyor. Yani o nedenle devlet bir işi 3-4-5 sefer yaptırmak zorunda kalıyor. Yapılan işlerin nasıl olduğunu görüyoruz. Yarım bırakıp gittiklerini duyuyoruz" diye konuştu.

SİSTEMİN HASTALIĞI

Yüzme havuzu ihalesinde, yüksek kırımla iş verildiğini ama müteahhitin orayı bitiremediğini, esnafın da mağdur olduğunu dile getiren Köksüzer şunları söyledi:"Sadece kırıma bakılarak ihale yapılmamalı. Zaten devlet ihaleye çıkarmadan bedelini çıkarıyor ama onun altında da işi veriyor, yanlışlık orada başlıyor. Oysa maliyete en yakın firmaya vermesi lazım. Geçmişte ortalama vardı o da iyi sistemdi ama maalesef şu anda yüksek kırım yapanlara iş veriliyorb Bürokratlarda çekiniyor. Genel anlamda bu sistemin hastalığı, tedavi etmek lazım. Bunun yöntemleri bulunabilir."

İNSANLAR PARA KAZARSA İŞİ HAKKIYLA YAPAR

Kamu ihale kurumuna defalarca müracaatlar yaptıklarını ancak onların da siyasetin güdümünde olduğunu dile getiren Köksüzer, "Ne yaparsan yap bu sıkıntılar yıllardır devam ediyor. Geçmişten beri aynı sıkıntılar var. İnsanlar kar ederse, başabaş çıkarsa hakkıyla işi yapar. Belediyeler biraz daha bu işleri yapanları irdeliyor. Bizim çağrımız özellikle Antep'te müteahhitlik yapanlara iş verilmesi. En azından kaçıp gitmezler. Şehir dışından gelen insanlar buradaki dengeleri de bozuyor. Yüksek kırım yapıyorlar. Ondan sonra da kaçıp gidiyorlar" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR