Gaziantep'i tanıtmada büyük fedakarlıklar yaparak kent adına önemli bir hizmeti gerçekleştiren Kültür Elçimiz Ahmet Ümit ve Tahir Tekin Öztan’ın organize ettiği 2. Uluslararası Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın da katılımıyla başladı. Tahir Tekin Öztan, yaptığı konuşmada Gaziantep'te bağcılığın öldüğüne, üzüm çeşitlerinin azaldığına dikkat çekerek oda ve yetkilileri glikozlu ürünlerle doğal ürünleri ambalajda ayırt etme konusunda göreve çağırdı.

Renkli görüntülere sahne olan festivalin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Gaziantep'te yeme içme sektör olarak başarılı ama büyük bir keyif alarak bu işi yaptıklarını biliyoruz. Gaziantep'te birlik beraberlik görüntüsüyle bölgesinde model ve örnek bir il" derken, Fatma Şahin, "Gazi şehrimizin en büyük özelliği acıda ve tatlıda da çok iddialıyız" dedi.Vali Ata, "İnanıyorum ki buradaki bu etkinlikler Gaziantep’in tarihten beri süre gelen bu kültürünü yaşatacak. Ve ilimizin tanıtımına önemli katkıda bulunacak" dedi.Tahir Tekin Öztan ise, bağcılığın öldüğüne, üzüm çeşitlerinin azaldığına dikkat çekerek oda ve yetkilileri glikozlu ürünlerle doğal ürünleri ambalajda ayırt etme konusunda göreve çağırdı.

YOĞUN İLGİ

2. Uluslararası Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali’ne, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın yanı sıra Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ak Parti Gaziantep Milletvekilleri, İlçe Belediye Başkanları, GSO Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Eyüp Bartık, Hokey Federasyon Başkanı Sadık Karakan, yerli ve yabancı basın mensuplarıyla çok sayıda davetli katıldı.

AKDOĞAN, ÖZTAN'I TEBRİK ETTİ

Festival öncesi açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan’ı tebrik ederek başarılarının devamını diledi. Akdoğan konuşmasını daha sonra şöyle sürdürdü:“Doğrusu böyle bir mekânda bulunmaktan böyle bir programın açılışını yapmaktan büyük bir keyif aldığımı ve memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Gerçekten Şirehan çok otantik bir yapı olmuş. İnce işçiliğine kadar bütün detaylar çok iyi düşünülmüş taş duvarından, kilimlerine, halısına kadar. Bu tür mekânların yaşatılması başlı başına sosyal bir projedir. Bir ticaret hane olmasının ötesinde bunu sosyal sorumluk projesi olarak görmek lazım. Tarihi dokunun korunması sosyal dokunun korunması, kültürel dokunun korunması bunlar iç içe geçmiş konulardır. Bu tür tarihi dokuların belediyemiz tarafından korunması öz Gaziantep’in ortaya çıkartılması önem taşıyor. Bu otelin yapılması ve diğer etkinliklere imza atan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Gaziantep yeme içme sektör olarak başarılı ama büyük bir keyif alarak bu işi yaptıklarını biliyoruz. Bu da önemli eskiden yeme içmesini beceremeyenlere kız vermezlermiş. Gaziantepliler bu işi yaparken keyif alıyorlar, izleyenler de keyif alıyorlar ve bu teşvik unsuru bile olabiliyor."

İNSANİ YARDIMDA İLK 10 ÜLKE ARASINDAYIZ

Akdoğan, Gaziantep'te var olan yiyecek ve ikram kültürünün Suriyeli sığınmacılara da yansıtıldığını vurgulayarak, Gaziantep halkına misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti. Türkiye'nin insani yardım konusunda son yıllarda büyük başarı kaydettiğine değinen Yalçın Akdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:"Suriyeli göçmenler meselesinde Gaziantepli vatandaşlarımızın ikramlarla misafirperverliğiyle, ali cenap tavırlarını gördük. Bu büyük bir devlet büyük bir millet olmanın gereğidir. Türkiye olarak biz son zamanlarda bu konularda yani insani yardım konusunda, insani yardım konularında çok büyük bir başarı hikayesi yazıyoruz" dedi.

GAZİANTEP MODEL BİR İL

Türkiye'nin en büyük 10 ekonomi içerisinde olmadığını, 2023 vizyonumuzun 10 ekonominin içine girmek olduğunu belirten Akdoğan, "Ama ilk 10'a girdiğimiz bazı konular var, bunların biri de insani yardım konusu. Uluslararası insani yardım konusunda ilk 10'a girmiş, ilk 5'e girmiş bir Türkiye var, yani kendi cesametinin, ekonomik büyüklüğünün çok çok üstünde bu yarışta ön plana çıkan bir Türkiye var. Bu da doğrusu insani bir duruştur, ahlaki bir duruştur, büyük bir erdemdir. Türkiye'nin son zamanlarda bölgede yumuşak güçle ön plana çıkması, bölgesel bir aktör olması, sevilen model alınan bir ülke olmasında elbette bu ahlaki duruşun bir etkisinin olduğunu söyleyebilirim. Gaziantep'te birlik beraberlik görüntüsüyle bölgesinde model ve örnek bir il. Dünyada artık ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Gaziantep'te bu başarılarını devam ettirerek marka şehir haline gelmeye başlayacak" dedi.

HANIN TARİHİNİ ANLATTI

Festival hakkında bilgiler veren Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, katılımlarından dolayı Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’a teşekkür etti.

Hanın tarihiyle ilgili bilgi veren Tahir Tekin Öztan, "Geçmişte bu han yapılırken vergiler toplanmış ama hazinede yeterli para olmayınca o zamanın Halep valisi Cemil Bey, para vermeyenler gelsin hanın yahımında çalışsın demiş. Vergi vermeyen özürlülerin ise bu hanın yapımında dua etmesini istemiş. Yani bu han kiminin parası kiminin duası kiminin emeğiyle yapılmıştır. Bunun için çok özel bir handır. Uzun yıllardır ipek yolu üzerinde en büyük kervansaray olma özelliği taşıyor bu han. Uzun yıllar kervansaray olarak hizmet verdikten sonra Şirehan olarak hizmete giriyor. Daha sonra burası bir yangın geçiriyor ve o zamanın belediyesi tarafından tekrar restore edilerek yapmış işlet modeliyle iki şirkete veriliyor. Ancak bu şirketler olaya sadece ticari olarak bakmışlar" dedi.

BAĞCILIK ÖLÜYOR

Hanı daha sonra kendisinin aldığını, Gaziantep’e hizmet için yatırım yaptığını belirten Öztan, "Ve isminin yaşaması içinde adını Şirehan koydum. Gastronomi turizmi dünya turizmin deki payı yüzde 30’dur. Hiç de küçümsenmeyecek bir rakamdır. Hem yemeklerimizi, hem şireyi tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bağcılık ölüyor. Sucuk eskiden üzümden yapılırdı. Şimdi şeker ve glikoz girdi. Eskiden 40 çeşit üzümümüz vardı. Şu anda iki çeşit üzümümüz kaldı. Glikozlu ürünlerle doğal ürünleri ambalajda ayırt etmemiz lazım. Bunun için Sanayi Odası ve Ticaret Odası, mülki amirler bu konunun üzerine gidilmeli. Yakın dostum Ahmet Ümit’le birlikte bu festivali organize ederek Gaziantep’i hem yemeklerinde hem de şireyi bütün dünyaya tanıtmak istedik. Bugün dünyanın birçok ülkesinden gurmeler ve basın mensupları yanında Türkiye’nin dört bir yanından tanıtım çalışmalarımıza destek olmak için basın mensuplarımızı da ağırlıyoruz" dedi.

İLİMİZİN TANITIMINA KATKIDA BULUNACAK

Festivaller sayesinde kültürlerin yaşatıldığını belirten Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep’imiz sanayideki gösterdiği hızlı gelişme sonucu bir takım yöresel kültürlerimizden olan bu tür şeyleri unutmaya yüz tutmuştu. Ama bu festivaller sayesinde tekrar kamuoyu ve basının gündemine gelmeye başladı. İnanıyorum ki buradaki bu etkinlikler Gaziantep’in tarihten beri süre gelen bu kültürünü yaşatacak. Ve ilimizin tanıtımına önemli katkıda bulunacak” diye konuştu.

ACIDA DA TATLIDA DA İDDİALIYIZ

Gaziantep’in acıda ve tatlıda çok iddialı olduğun ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'in en büyük özelliği nin İpekyolu, han, hamamlar, kervansaraylar olduğunu söyledi. Şahin, "Tarih boyunca bütün medeniyetler burada en zengin dönemini yaşamış. Ticarete gelen burada alış verişe gelen herkes kendi kültürünü oluşturmuş bu gördüğünüz Mezopotamya ve Akdenizin bereketiyle birleşince muhteşem bir zenginlik oluşturulmuş. Gazi şehrimizin en büyük özelliği acıda ve tatlıda da çok iddialıyız. ” dedi.

Yapılan açıklamaların ardından Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’a Şirehan’ın temsili anahtarını ve yeni yazdığı Gurme Kent Gaziantep adlı iki ciltlik kitabını verdi.

Törenin ardından Sahan Şire Meydanına giden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve açılışa katılan konuklar şire kazanının başına geçerek şirenin yapımı hakkında bilgi aldı. Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Milletvekilleri ve konuklar kazanlarda kaynatılan şireye önceden hazırlanan ve ipler üzerinde bulunan ceviz ve fıstığı bandırarak sucuk yaptı.

FESTİVALDE BUGÜN

2.Uluslararası Gaziantep Şirehanı Yiyecek İçecek Festivali etkinlikleri kapsamında bugün sabah erken saatlerde bağbozumu için bağa gidilecek. Bağbozumu ve köy kahvaltısı kültürünün canlandırılacağı etkinliğe yerli ve yabancı konuklar ile bir çok STK başkanı katılacak.

AHMET ÜMİT'E ODA

2.Uluslararası Gaziantep Şirehanı Yiyecek İçecek Festivali etkinlikleri kapsamında bugün ayrıca saat 12.00’da Şirehan Hotel’de Ahmet Ümit salonunun açılış töreni yapılacak. Ardından Sahan Şire Meydanında şire yapımıyla ilgili çeşitli etkinlikler ve 150 çeşitten oluşacak Gaziantep yemeklerinin tanıtımı ve sunumu gerçekleştirilecek. Festival 28 Eylül Pazar akşamına kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek. Meral KINACILAR