HDP Gaziantep 2. Sıra Milletvekili Adayı Mahmut Toğrul, Gaziantep’in Sivil Toplum Örgütsüz bir kent haline getirildiğini, kentte sosyal yaşamın saat 7- 8’den sonra bittiğini belirterek, “Türkiye’nin 6. büyük şehri, sanayisi üst düzeyde ama çöpten beslenen insan sayısı Diyarbakır’dan daha fazla. Türkiye’nin sanayi üretiminde önemli bir ili. Ancak bu sanayi ile bu yaşantı uyumlu değil. Arada uçurum var, bir tarafta zenginlik, bir tarafta aşırı yoksulluk var. Sosyal hayat yok niteliğinde. Gaziantep hak arama yollarının tamamen tıkandığı bir şehir. 44 bin üyesi olan bir yer sıkıntılardan bahsediyor, ne yaptınız diyoruz bir şey yapmadık, korkuyoruz diyorlar. Odalar korkuyor, dernekler korkuyor, STK’lar korkuyor, zaten bunu kendileri itiraf ediyor” dedi.

GAZİANTEP’TE SOSYAL HAYAT YOK NİTELİĞİNDE

Toğrul, Gaziantep’in örgütsüz ve sosyal hayatı yok niteliğinde olan bir kent olduğunu dile getirerek şunları söyledi:”Ben Diyarbakır’dan geldim. Orada en azından aktif hergün toplumu bilinçlendiren toplantılar yapılır. Her hafta sonu 3-4 panelle şehrin sorunları tartışılır. Türkiye’de örgüt dediğimiz zaman aklımıza yasa dışı şeyler geliyor. Toplum örgütlü değilse vatandaş birbiriyle diyalog kuramıyor. Diyarbakır’da hakikaten bu diyalogu görüyoruz. Sokaktan başlayan bir örgütlülük var ve sokaklardaki problemlerini dile getirmek için etkinlik yapıyorlar. Üstelik Diyarbakır’da kent merkezinde bu kadar trafik karmaşası yok”

CHP, MHP VE AKP’DEN YOĞUN İLGİ VAR

HDP Gaziantep 2. Sıra Milletvekili Adayı Mahmut Toğrul, Gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Toğrul, 12 yıllık Ak Parti iktidarının artık insanları kamplaştırdığını, karşısındakini görmeyen politikanın toplumda büyük bir tepki yarattığını belirterek, “Kendileri de itiraf ediyor. Yüzde 50 bizden nefret ediyor diyorlar. Yüzde 50 oy alıyorum, yüzde 50’yi hiç görmüyorum dediğiniz zaman bunun adı demokrasi olmaz. Dolayısıyla bu yüzde 50’lik kesim hep şuna inanıyor, Ak Parti artık dengelenmelidir diyor. Bunun yolu nedir HDP’nin barajı aşmasıdır. HDP barajı aşarsa bu hem MHP, hem CHP hem ülke için bir kurtuluştur. CHP ve MHP’den şu anda bize yoğun bir ilgi var. Bir iktidar alternatifi olma pozisyonları yok. Dolayısıyla şu anda CHP’den de MHP’den ve samimi AKP’li insanlardan yoğun bir ilgi var” diye konuştu.

SINIRDAYIZ

HDP’nin barajı aşıp aşmayacağı yönündeki sorumuzu yanıtlayan Toğrul, “Şu anda bir oy alırsak aşarız, 1 oy almazsak altında kalırız noktasındayız. Yani bizde bir rehavet yaratmak istiyorlar. Barajın üzerinde çok oy almak isteriz. Gerçekten biz geçmişte sandık başında oynanan oyunları da bildiğimiz için sınırdayız” dedi.

TRAFİKTE CİDDİ SORUNLAR VAR

Sahada çalışırken insanların daha çok yaşam pahalılığı, asgari ücretin düşüklüğü ve işsizlikten yakındığını söyleyen Toğrul, dış politikadan kaynaklı Suriye yurttaşlar sorununun da Gaziantep’in en önemli sorunlarından biri olduğunu belirtti. Toğrul, “Suriyelinin emeği de de sömürülüyor ama Suriyeliyi 5-10 liraya çalıştırırken yerli işçi de işsiz kalıyor. Organizede 35 bin civarında insan işten çıkarıldı. Bir kısım Suriyeliler sermasiyle geldi, ruhsatı yok, vergisi yok, iş yeri açıyorlar. Yerli esnaf iş yapamaz duruma geliyor. Bu konuda devletin önlem alması gerekiyordu, ancak gerekli önlemleri almadığını görüyoruz. Nasıl önlemler alınabilirdi, bu insanların birtakım kayıplarını telafi edecek politikalar üretebilirdi. Örneğin trafikte ciddi sorunlar var. Suriye’den gelen insanların trafikteki sıkıntıları da bize yansıyor. Mesela bir Suriyeli kazaya karıştığı zaman kayıt altına alınmadığı için vatandaşla karşı karşıya getiriliyor” dedi.

ÇOK BASİT ÖNLEMLER ALINABİLİRDİ

Suriye politikasından dolayı vatandaşın suyunu ödeyemediğini, ev kiralarının uçup gittiğini, elektriğini ödeyebilecek durumda olmadıklarını ifade eden Toğrul, “Seçim bildirgemizde en azından belli bir miktara kadar suyu, elektriği bedava verebiliriz diyoruz. Ev kiraları 250 lira olması gerekirken 750 liraya kadar çıkmış ise sosyal devlete düşen görev bir miktarını karşılamaktır. Gaziantep’te ihracat durmuş durumda, fabrikalar iş yapamaz durumda. Burada, yakın bir zamanda, karşılıklı gaz birikimi her an bir sıkıntıya, patlamaya dönüşeceği bir zemin var. Bunların önlemini devlet almazsa her zaman bunlar o toplumun huzurunu, güvenliğini tehdit eder. Çok basit önlemler alınabilirdi. Suriye plakaları çok basit numaralandırma ile numaralandırılabilirdi.” dedi.

ÇÖP TOPLAYAN SAYISI DİYARBAKIR’DAN FAZLA

Gaziantep’in Türkiye’nin 6. sanayi şehri olduğunu, dışarı da algısının çok gelişmiş, çok güzel şehir olduğunu söyleyen Toğrul, “Fakat buraya geldiğimde Gaziantep’in sorunlarının Gaziantep’in sorunlarının Karadeniz’den farklı olmadığını gördüm. Burada daha farklı çöpten beslenen insan sayısının Diyarbakır’dan daha fazla olduğunu görüyoruz. Çöp toplayan sayısı Diyarbakır’da bu kadar değil. İsterseniz araştırabilirsiniz. Gaziantep’te adaylığımız sırasında acaba kültürel sanatsal etkinlik yapan kaç yer var dediğimde bana arkadaşlar 2 tane yerin olduğunu söylediler. Biri Kırkayak, diğeri Nar sanat evi. İkisini de ziyaret ettim ve ikisinin de eleştirisi, saat 6’dan sonra Gaziantep’te sosyal hayat bitiyor oldu. Türkiye’de ana arterlerde hayat devam eder. Gaziantep’te saat 7’den 8’den sonra ana arterlerde bile sosyal yaşam yok” dedi.

İNSANLAR KORKUYOR

Gaziantep’te çarpık kentleşme sorunu olduğunu, sivil toplum örgütlerinin pasifize edildiğini gördüğünü, insanların korkudan haklarını arayamadıklarını belirten Toğrul, “Gaziantep’te sivil toplum örgütleri pasifize edilmiş. İnsanlar kan ağlıyor ancak susuyorlar. Gaziantep hak arama yollarının tamamen tıkandığı bir şehir. 44 bin üyesi olan bir yer sıkıntılardan bahsediyor ne yaptığınız diyoruz bir şey yapmadık, korkuyoruz diyorlar. Odalar korkuyor. kendileri itiraf ediyor. Toplum sosyal yardım almak zorunda bırakıldı. İnsanlar AKP giderse sosyal yardımlar olmaz diye düşünüyor. Türkiye’nin sanayi üretiminde önemli bir ili, ancak yaşantılar arasında uçurumlar var, bir tarafta zenginlik bir tarafta aşırı yoksulluk var” şeklinde konuştu. Meral KINACILAR