Bazı esnaf grupları zam yapmamak için direniyor. Bunlardan biri de 'kahkenin içi, Antep'in içi' deyişiyle Gaziantep sevdamızı anlattığımız ünlü kahkemiz… poğaça, kahke, pasta üreten esnaf yağa, una, sumama gelen zamlara karşı direnmeye çalıştıklarını belirtiyor. Kardeşler Simit Cuma Yalçın, "İyi bir devalüasyon var. Her şey zamlanıyor. Nereye kadar ayakta duracağız, nereye kadar zam yapmayacağız bilmiyoruz" dedi.
HER HAFTA ZAM GELİYOR

Kardeşler Simit Cuma Yalçın, una, susama, yağa gelen zamları vatandaşa yansıtmamak için direndiklerini belirtti. Yalçın şunları söyledi:" 5.75' ten aldığımız, susam, şu anda 12.5 lira. Uncu 'yüzüm tutmadı, zam yaptık diyemedim, belki oynama, kıpırdama olurda geri iniş yaparız, size zammı yansıtmadık ama ikinci zam geldi' dedi. 1 haftanın içinde torba başına 10 lira civarında zam geldi, 69 liradan 79 lira oldu. Susama her hafta zam geliyor. Şu anda 12.5 lira. 38-40 liraya aldığımız yağ şu anda 90 lira. Daha işçi, kira ve diğer giderleri söylemiyorum."

NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ

İyi bir devalüasyon olduğunu, nereye kadar ayakta duracaklarını bilemediklerini söyleyen Yalçın, "Aslında buna el atılması lazım. Dolar yükseldiği zaman herşey fırlıyor. Türkiye Cumhuriyetinde bizim dolar bazında değil TL bazında alışveriş yapıp TL bazında ödeme yapmamız lazım. Uncu geliyor, buğday farklı geldi zam diyor, yağcı geliyor hammaddeler dışarıdan geldi zam diyor. Herşeye zam. Ne yapacağımızı bilemiyoruz" dedi.

İÇİMİZ EL VERMİYOR

Gaziantep'te en ucuz şeyin simit olduğunu, simiti 1.25'e satttıklarını belirten Yalçın, "Bir çok arkadaşımız 1.5 yaptı, 1.5 yapalım diyorlar ama içimiz el vermiyor. İnsanların alım gücü zayıf, insanlar parayı kolay kazanmıyorlar. Dayanabildiğimiz kadar zam yapmamaya çalışacağız. Boğaça 15, kahke 18 lira. 3 yıldır böyle. Nasıl zam yapalım? Special (özel) ürünlerin kilosu 30 liradan başlıyor, 60'a kadar gidiyor. Zam düşünüyoruz ama yapamıyoruz" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR