Bir dönem karadeniz’in yaşadığı Nataşa olayının benzerinin bu kez Kilis ve Gazinatep’te yaşandığı ve Suriyeli kadınlarla gizli veya aleni evlenmelerin doruğa çıktığı belirtildi. Suriyeli mülteci kadınlar yüzünden kentte boşanmaların arttığını söyleyen Kilis Baro Başkanı Hayri Muammer Fazlıağaoğlu’nun sözlerine Gaziantepli avukatlar da katıldı. Kilis kadar olmasa da Gaziantep'te de boşanmalarda artış olduğunu söyleyen avukatlar, erkeklerin ikinci eş olarak genelde Suriyeli kadınları tercih ettiğini ve başlık parasının da Suriyelilerin gelişiyle yeniden gündeme geldiğini belirttiler.

GAYRİ RESMİ EVLENİYORLAR

Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, müteci akınından sonra evliliklerde sıkıntı olduğunu, Suriyeli kadınları ikinci, üçüncü eş alan insanlara rastladığını veya çokca duyduğunu söyledi. Köyünde başlık parası vererek Suriyeli kadınlarla evlenenler olduğunu gördüğünü belirten Şarklı, "Gayri resmi evleniyorlar. Bu gelişmeler ailelere olumsuz olarak yansıyor. Aile yapımızın kutsallığını bozuyor. Göç akınının olası sonuçlarından biri. Keşke tampon bölge oluşturulsaydı, keşke tedbir önceden alınsaydı. Köyüme gittiğimde kamplardan gelen, çalışmaya gelen Suriyeli kadınların ikinci eş olan alındığını duyuyorum. Hem de genç alıyorlar. Allah yardım etsin savaştan kaçmışlar. Sığınacak yer arıyorlar. Anne baba baskısı da var. Maddi güç nedeniyle geleceğini karartmış oluyor. Suriyeli kadınlarla evlilikleri yaygın duyuyorum. İstatistiği tutulmadığı için oran bilmiyoruz. Sivil toplum kuruluşları bu konularda bir çalışma yapmalı" dedi.

SURİYELİLER İŞİN TUZU BİBERİ OLDU

Ak Parti Şehitkamil eski İlçe Başkanı Av. Hüseyin Çolak, boşanmaların artışında Suriyelilerin gelişinin yüzde 10 civarında etkisi olduğunu belirtti. Boşanmalarda sosyal baskının azalmasının da etkili olduğunu belirten Hüseyin Çolak, "Artık boşanmak ayıp değil. Suriyelilerde bu işin tuzu biberi oldu" dedi.

Gaziantep'te boşanmaların arttığını, erkeklerin ikinci eş olarak Suriyeli kadınları daha çok tercih ettiğini belirten Hüseyin Çolak, "Adam 70 yaşında 30 yaşında Suriyeli kadınla evleniyor. Karısı ölenler veya boşananların Suriyeli kadınlarla evlendiklerini duyuyor veya şahit oluyoruz. İkinci evliliğini Suriyeli kadınlarla yapan çok oldu. Kalacak yerleri yok, imkansızlıklar içindeler. Erkeğe de kolaylık, başlık parası veriyorlar, düğün bile yapmıyorlar. Türk erkeklerinin Suriyeli kadınları tercih etmesinin bir nedeni ise şu; Bizde kadınlar dominant. Araplarda erkekler dominant. Bu da işin başka boyutu." diye konuştu.

6 TANE AİLE MAHKEMESİ YETMİYOR

Gaziantep Barosu eski Başkanı Av. Ali Elibol, Suriyeli kadınların daha çok kuma olarak alındığını, bu yönde duyumlar aldıklarını söyledi. Boşanmaların genelde arttığını belirten Elibol, "Gaziantep'e 6 tane aile mahkemesi yetmiyor. 7 ve 8.ncinin kurulacaktır. Suriyeli kadınlarla evlilik konusunda maalesef duyumlar dedikodular çok fazla. Allah yardımcıları olsun. Evini, barkını bırakmış gelmişler, insanın en önemli önceliği hedefi yaşama hakkıdır. Yaşamak için değişik yollara başvuruyorlar. Bu bir insanlık dramıdır. Sorumlular bunun cezasını bu dünyada ve öbür dünyada çekecekler. Boşanmaların artışında Suriyelilerin etkisiyle ilgili bir oran veremeyiz ama kesinlikle etkisi var. Duyum aldığımız çok olay var. Kadın ekonomik özgürlüğü olmadığı için ikinci eşi sinesine çekiyor" diye konuştu.

SURİYELİLER SOSYAL DOKUYU ETKİLEDİLER

Suriyelilerin gelişinin sosyal dokuyu ve evlilik kurumunu etkilediğini belirten Av. Ali Kınacılar, maddi imkansızlıkların çoğu Suriyeli babayı kızını başlık parası vererek evlendirmeye ittiğini belirtti.

Savaştan kaçıp gelen bu insanlardan kamplarda kalanlara hükümetin bütün imkanları seferber ettiğini belirten Ali Kınacılar, "Bu insanlar hayatlarından memnunlar. Ancak şehir merkezinde kalanların işi zor. Çoğu çevrelerindekilerin yardımlarıyla geçiniyorlar. Meslekleri varsa biryerlerde karın tokluğuna çalışıyorlar. Maddi imkansızlıklar çoğu babası kızını başlık parası vererek evlendirmeye itiyor. Yaşlı birine imkansızlıklar nedeniyle genç yaştaki evladını vermek durumunda kalıyor. Çevremizde son aylarda Suriyeli kadınlarla evliliklere bolca şahit oluyoruz. Bir çoğunun kocası savaşta ölmüş, çocuklarıyla ülkemize sığınmışlar. Onlara göre biz Avrupayız. Gayri resmi evleniyorlar. Suriyelilerin gelişi sosyal dokuyu etkiledi. Suriyelilerin gelişi her şeyi etkilediği gibi aile yapısını da etkiledi. Bu insanlar hayatını bir şekilde devam ettirmek zorunda. Savaşın bir an önce bitmesi ve bu insanların hayatlarının normale dönmesi en büyük temennimiz" diye konuştu. Haber Merkezi