KÜTAHYA'nın Simav İlçesi'nde yetiştirilen antepfıstığı, köy tüzel kişilikleri ve bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı haline geldi.

Kendine has lezzeti, aromosı, rengi ve iriliği gibi özellikleriyle Gaziantep'te yetiştirilen fıstıklardan ayırt edilmeyen Simav'ın antepfıstığının hasadı bu günlerde başladı. Simav'ın Naşa Beldesi'nin yanı sıra Yağıllar, Beciler ve Karapınar köylerinde bulunan Menengiç ağaçlarının yıllar önce aşılanmasıyla elde edilen antepfıstıkları, köy tüzel kişilikleri için önemli bir gelir kaynağı oldu. Yaklaşık 5 bin antepfıstığı ağacı bulunan Simav'da, hasat zamanının gelmesiyle hareketlilik de başladı. Naşa Beldesi ve üç köydeki toplam 800 ailede aile bütçelerine katkı sağlamak için fıstık toplama işinde çalışmak için arazilere koştu.

GAZİANTEPLİ TÜCCAR YAPTI

Simav'ın fıstıklarını 5 yıl önce köylülerle yaptıkları anlaşma üzerine hasadını yapan Gaziantepli tüccar 46 yaşındaki Mehmet Oymak, "Simav'da değişik köylerde yetişen antepfıstıklarını her yıl Ağustos ayının sonlarına doğru ilçeye gelerek hasat edip kuruttuktan sonra memleketime götürüyorum. Simav'ın fıstığı lezzeti, aroması, rengi ve iriliği gibi özellikleriyle Gaziantep'in fıstığından ayırt edilmiyor. Simav'ın fıstığı Antep'e rakip oldu. Ne var ki bu yıl kuraklık yüzünden rekolte biraz düşük" dedi. DHA