Gaziantep Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, düğünlerde ve eğlencelerde silah sıkmanın geleneğe bağlanmasını eleştirdi ve “Düğünlerde havaya ve rastgele ateş açılması kötü bir gelenek, kötü bir adet, kötü bir huy. İnsan olarak da polis olarak da kabul etmeyeceğimiz bir şey. İki taraf da mağdur oluyor. İnsanın yaşadığı ve insanın yaşamadığı yerlerde de ben buna karşıyım”dedi. Gülveren bu arada Suriyeli araçlar için da plaka uygulamasına geçtiklerini ve Gaziantep’te tahminen 6-7 bin civarında Suriyeli araç olduğunu dile getirdi.

SİLAH SIKILMASI DOĞRU DEĞİL

Geçtiğimiz günlerde maganda kurşunuyla masum iki çocuğun hayatını kaybettiğini, bu tür ölümlerin önüne geçilmesi için ne gibi önlemler alındığıyla ilgili sorumuz üzerine Gülveren şunları söyledi:”Polisiye tedbirler bir yere kadar. Ekiplerimiz gidiyor, bir şey yok. Ayrıldıkları anda havaya ateş açabiliyorlar. Maganda kurşunuyla ölümlerin önüne geçilmesinde sorumluluk bilincinin artması önemli. Düğünlerde havaya ve rastgele ateş açılması kötü bir gelenek, kötü bir adet, kötü bir huy. İnsan olarak da polis olarak da kabul etmeyeceğimiz bir şey. İki taraf da mağdur oluyor. İnsanın yaşadığı ve insanının yaşamadığı yerlerde de ben buna karşıyım. Kuşlara, hayvanlara atılmasına da karşıyım. Yol kenarında tabelalara atılmasına da karşıyım. İnsanların birarada yaşadığı ortamlarda sorumluluk bilincinin artması, sorumluluk bilincinin gelişmesi, insanların birbirine saygısı önemli. Gece yarıları kimseyi rahatsız etmeye kimsenin hakkı yok. İnsanların eğlenme hakkı var. Ancak insanların rahatsız edilmemek gibi bir özgürlüğü de var. Saat 10’a kadar havai fişek süresi var. Ancak gece yarısı havai fişet atmanın, insanlara saygısızlık yapmanın ne anlamı var?” diye konuştu.

SURİYELİ ARAÇLAR 27 SAA 001’DEN BAŞLAYACAK

Kentimizde bulunan Suriye plakalı araçlar da kayıt altına giriyor. Türk plakalarına çevrilecek araçların plakası 27 SAA 001’den başlayacak. Gaziantep Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, ilimizde 6-7 bin civarında araç sahibinin olduğunu tahmin ettiklerini belirtirken, artık kazaya karışan veya trafik ihlalinde bulunan Suriye plakalı araç sürücülerinin de Türkiye’de yaşayan her insan gibi Türk ceza kanunlarına tabi olacağını söyledi.

UÇ NOKTALARA KADAR ULAŞMAYA ÇALIŞTIK

Gaziantep Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Gülveren, Suriye plakalı araçların da artık kayıt altına alınacağını, konunun Suriyeli misafirlere duyurulması için yoğun mücadele verdiklerini anlattı. Gülveren, “Konunun yayılması ve duyurulması için elimizden gelen tüm imkanları kullandık. Kaymakamlık vasıtasıyla kamplara duyurduk, muhtarlar aracılığıyla duyurduk. Hem Türkçe hem Suriyeli misafirlerimizin anlayacağı dilde broşürler yaptık, trafik birim amirleri, trafik ekipleri kontrollerde bunları dağıttı. Mümkün olduğu kadar uç noktalara ulaşmaya çalıştık” dedi.

6-7 BİN ARAÇ VAR

Şu anda Suriye plakalı araç sayısının 101 olduğunu, ancak bu rakamın artacağını dile getiren Gülveren, “Tahminimiz bizim burada 6-7 bin civarında Suriyeli araç sahibi var. Bunların üzerine araç var mı yok mu diye elimizde bir done, tespit yok. Tahmin ve öngörümüz 6-7 binlerde olacağı yönünde. Mersin, Kilis, Adana, Urfa ve Maraş’a göre en yüksek rakamlar bizde. Suriyeli plakaları 27 SAA 001’den başlayacak. 999 olduğunda SBA olacak ve böyle devam edecek” diye konuştu.

SIKINTILARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

‘Başlangıçta hem araçların muayenesi konusunda, hem gümrükleme konusunda bir sıkıntı vardı. Artık bunların önüne geçilecek’ diyen Gülveren, “Amaç gerek trafik kuralı ihlalinden, gerekse başka kötü bir şeye karışan kötü niyetli insanların önüne geçmek. Artık Suriye plakalı araç sürücüleri de Türkiye’de yaşayan her insan gibi Türk ceza kanunlarına tabi olacaklar. Bunlarda sizin benim gibi Türkiye Cumhuriyetinin mahkemelerine çıkacaklar” dedi.

GAZİANTEP 24 SAAT HAREKETLİ

Gaziantep’te asayişin nüfusuyla kıyaslandığında çok fazla artmadığını belirten Gülveren, “Gaziantep büyük bir şehir. Suriyelilerle birlikte nüfusu 2 milyon 200 bin civarında. Gaziantep 24 saat hareketli bir şehir. 8-9 saatte yaşanan bir şehir değil” dedi. Meral KINACILAR