Kızılay Kan Merkezi adına kan bağışı kabulü yapmakta olan Dr. Mehmet Akıncı, Ramazan ayında bağış oranlarının yarı yarıya düştüğünü söyledi. Akıncı, Ramazan’dan bir önceki ay yeterince kan topladıklarını ancak kan bağışlarının bu şekilde azalarak giderse Ramazan’ın son 10 gününde hastanelerin sıkıntı yaşayabileceğini ifade etti.

Sıcak havaların ve Ramazan ayının kan bağışı oranlarını olumsuz etkilediğini aktaran Dr. Mehmet Akıncı, “Bildiğiniz gibi insanlar Ramazan ayında niyetli olduklarından ve havaların sıcak gitmesinden dolayı kan bağışlarında azalma var. Ramazan'da oruçlu kişilerden pek kan alamıyoruz. İftardan sonra da kan bağışı araçlarımız Antep’in değişik bölgelerinde hizmet veriyor. Müftülükle beraber organize ettiğimiz her gün iki camide çadır ekiplerimiz var” dedi.

AZALIRSA SORUN

Ramazan’dan bir önceki ay yeterince kan topladıklarını ancak kan bağışlarının bu şekilde azalarak giderse Ramazan’ın son 10 gününde hastanelerin sıkıntı yaşayabileceğini ifade eden Akıncı, “Geçen ay yeterince kan topladık. Bu şekilde giderse Ramazan'ın son 10 gününde hastanelerin ihtiyacı olan kanı toplamakta zorlanacağız. İftardan sonra Antep’in dört ayrı bölgesinde kan topluyoruz. Ama şimdi onlarda da pek bir ilgi yok kan bağışına” diye konuştu.

ORUCU BOZMAZ

Kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu anımsatan Akıncı, “İnsanlarımız kan bağışı yapmaya devam etsinler. Hastalık Ramazan ayını beklemiyor. Şu an Ramazan ben ameliyat olmayayım diyemiyoruz. Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç Ramazan'da da devam etmektedir. İnsanların daha duyarlı olmasını istiyoruz. Merkezlerimize bekliyoruz. Havalar sıcak ama yine de kana ihtiyaç olduğunu ve verilecek olan kanla hayat kurtarılabileceğini unutmamak gerekiyor” şeklinde konuştu. Akıncı, ayrıca oruç tutan insanlara da çağrıda bulunarak iftarlarını açtıktan sonra kan vermelerinde bir sıkıntı olmadığını kaydetti. Akıncı, “İftardan sonra insanlar yemeklerini yemiş oluyorlar. Ramazan'da orucunu tutan arkadaşlar gönül rahatlığı ile gelip kan bağışında bulunabilirler. Hiçbir sakıncası olmayacaktır. Hiçbir tereddütleri olmasın. Burada gereken testleri yapıyoruz ona göre kan alıyoruz” ifadelerini kullandı. İHA