Yetkili Otomotiv Satıcılar Derneği Başkanı Uğur Doğaner dikkat çeken bir açıklama yaptı. Sigorta şirketlerinin KASKO yaptıkları müşterilerin üzerinde haksız ve hayati tehlike arzeden katı uygulamalarda bulunduğunu belirten Doğaner, "Sigorta Şirketlerinin otomobil sahiplerinin araçlarını full kasko, paket adı altında sigorta yaparak belirlemiş oldukları ücreti aldıklarına işaret etmiştir" dedi.

EĞİTİMSİZ TAMİRCİLERE GÖNDERİYORLAR

Sigorta Şirketleri kaza ve hasar esnasında müşterilerinin can ve mal güvenliğini düşünmeden bilerek ve isteyerek sigorta yaptıran müşterilerini yetkisiz, eğitimsiz, lisanssız ve sertifikasız tamircilere yönlendirdiğini vurgulayan Doğaner, "Müşterilerin araçlarına çıkma, çakma olarak tabir edilen eski parçaları takan, eski parçaları doğrultarak veya düzelterek müşterilerin araçlarını tamir etmeye çalışan merdiven altı tamirciler olarak nitelendirdiğimiz bu tamircilerin uygulamaları araç sahiplerinin yanılmasına ve hatta zarara uğramalarına neden olmaktadır. Sigorta Şirketlerinin, müşterilerin araçlarını ucuza onarmak ve bunun sonucunda da karlılıklarını artırmak amacıyla yaptıkları bu uygulamalar tüketicinin yanılmasına neden olmaktadır" dedi

UCUZ AMA KARLI

Sigorta Şirketlerinin bu faaliyetlerini tüketicinin aracını daha ucuza onarmak ve daha fazla kar elde etmek olduğunu söyleyen Doğaner, "Tehlike unsuru çok yüksek olan ve Hayati önem taşıyan yedek parçalarda,

Kalitesiz ve eski parçaların tamir edilerek kullanılmasında, Yürüyen ve sürtünmeye muhatap olan yedek parçalarda bu çerçevede, Pik, Döküm, Metal, Direksiyon Mili, Rot Milleri, Aks gibi yedek parçalarda, gerek tüketicinin yanıltılması ve gerekse kendisinin ve araçta bulunan diğer yolcu ve kişilerin hayatının güvenliğinin tehlikeye atılması, üzerinde durulması gereken önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

MARKA YETKİLİ SERVİSLERE GİTMELİ

"Araçta bulunan diğer kişiler ile birlikte can güvenliği tehlikede olan tüketiciler, araçlarının Sigorta Şirketinin önerdiği Yetkisiz ve Sertifikasız tamirciler tarafından onarılmasından kısa bir süre sonra ortaya arıza çıkıyor" diyen Doğaner, "Yetkili Servislere giderek arızalarının giderilmesini talep etmekteler ve bu durumda da bedelini kendileri ödeyerek arızalarının giderilmesini sağlamaktadırlar. Sigorta şirketleri müşterilerinin Hasarlı Araçlarını marka yetkili servislerinde orjinal parça kullanarak onarımını tamiratını yaptırmak zorundadır. Sigorta Eksperleri Fiyat Pazarlığı gerçekleştirirken Servisler ve Rakamlar üzerinde Baskı kurmaktadırlar. Oysa yetkisiz Atölye ve Tamirhanelerin Standart bir hedefi bulunmamaktadır. Eksperlerin ucuza iş yaptırma gayretleri ve referansları sonunda araç sahipleri hizmet kalitesinden yoksun uygunsuz tamir yöntemleri nedeni ile mağdur olmaktadır. Burada önemli husus Sigorta Eksperleri Hazineye bağlı çalışmalarına karşılık iş başı ücretlerini Sigorta Firmalarından almaktadırlar. Bu durum eksperlerin doğru ve kaliteli hasar ve onarım yaptırma amacından çok ucuz fiyat odaklı bir çalışma içerisine giriyorlar. Sigorta Şirketlerinin; bu olumsuz uygulama ile sonuçlarından tüketicilerin zarar görmemesi için, otomobil sahiplerinin araçlarını sigorta yaptırırken Sigorta Poliçelerine mutlaka “kaza ve hasar esnasında aracın yetkili serviste tamirini ve orjinal parça kullanılma' şerhini yazdırmaları sigortalı araç sahiplerinin can ve mal güvenliği açısından çok önemlidir" şeklinde konuştu.

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT