Özel Deva Hastanesi'nde sigarayı bırakma kliniği açıldı. Özel Deva Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı M. Reşat Ayalp, son dönemlerde yaygınlaşan sigara kullanımı yasaklarına rağmen, özellikle gelişmekte olan ülkelerde sigara kullanımı gittikçe artığını, sigarayı bırakmak isteyen hastalara yardımcı olmak için Sigarayı Bırakma Kliniği açtıklarını ifade etti.

SİGARADAN ÖLÜMLER ARTIYOR

Tüm dünyada her yıl sigaraya bağlı yaklaşık 4,9 milyon insanın yaşamını yitirdiğini belirten M. Reşat Ayalp; sigara bırakma kliniğiyle ilgili şunları söyledi: Sigara, kötü huylu kolesterolün artışı, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve koroner arter hastalığı için majör risk faktörü olduğu gibi, kalp krizi riskini 2,5 kat artırıyor. Bağışıklık sisteminde meydana gelen zayıflama ile birlikte, erken yaşlanma, her türlü kansere, viral ve bakteriyel enfeksiyona yatkınlık meydana geliyor. Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin % 35 ‘inin, kadınlarda ise % 15′inin nedenleri arasında sigara yer alıyor" dedi.

YAŞAL SÜRESİNİ KISITLIYOR

"Sigara kadında 14.5 yıl, erkekte ise 13.2 yıl yaşam süresini kısaltıyor" diyen Ayalp, "Sigarayı bırakmaya karar vermiş bireyler mutlaka bu konuda profesyonel insanlardan yardım almalı, evde kulaktan dolma bilgilerle sigara bırakmaya çalışmak bireyde başarısızlığa bağlı sigara tüketimini artıyor. Sigara kullanan ve sigarayı bırakmaya karar vermiş hastalarımız kliniğine başvurduğunda detaylı fizik muayeneleri yapılıyor. Daha sonra kalp ve akciğer açısından gerekli tetkikler yapılıyor. Kan tetkikleri inceleniyor. Daha sonra 3 ay sürecek olan medical ve sosyal tedavi programına alınıyor. Bu 3 ay zarfında ilk muayene de dahil hasta toplam 4 kez kontrol ediliyor. Gerekli hasta uyumu olduğunda %90 lara varan sigara bırakma oranı yakalanıyor" şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ