Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Alper Serçelik, ülkemizde kalp damar hastalıklarının ölüm nedenlerin başında geldiğini belirterek, ‘’Sigarayı bırakmakla kalp krizi riski süratle düşer’’ dedi.

Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Dr. Serçelik, ülkemizde ve tüm dünyada kalp sağlığının öneminin gün geçtikçe arttığını ifade ederek, kalp sağlığının daha iyi anlaşılması, tanı ve tedavi yöntemlerindeki baş döndürücü gelişmelere rağmen ne yazık ki ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıklarının geldiğini söyledi. Kalp hastalıklarının en sık görülen, en çok öldüren ve en çok sakat bırakan hastalıkların başında geldiğini bildiren Dr. Alper Serçelik, tüm bu faktörler nedeniyle kalp hastalıklarının dünyada en önemli hastalık olarak nitelendirildiğini kaydetti.

GENETİK FAKTÖRLERDE ÖNEMLİ

Kalp ve damar hastalıklarında en önemli faktörün genetik faktörler olduğunu dile getiren Dr. Serçelik, genetik faktörlerin değiştirilemeyeceğini, bu risk grubundaki kişilerin kontrolden geçmelerinin büyük önem taşıdığını anlattı. Kalp hastalıklarından korunmak için dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Dr. Serçelik, şu uyarıları yaptı: “Bazı genetik faktörler var ve biz bu faktörleri değiştiremeyiz. Ailesinde kalp hastalığı, yüksek tansiyonu olanlar da bu hastalıkların olma riski diğerlerinden çok daha yüksektir. Onun dışında kalp hastalıklarından korunma adına alınabilecek pek çok önlem var. Burada yeme içme alışkanlıkları büyük önem taşıyor" dedi.

YÜKSEK TANSİYON

Erişkin yaşta yüzde 30 oranında görülen yüksek tansiyonun, kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen en ciddi risk faktörlerinden biri olduğunu anımsatan Dr. Serçelik, her 3 kişiden birinde görülen tansiyonun kalp sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu kaydetti. Yüksek tansiyonun pek çok hastalığı tetikleyen ölümcül bir hastalık olduğunu anlatan Dr. Serçelik, “Toplumun yüzde 25’inde yüksek tansiyon görülüyor. Bu çok önemli bir oran. Yüksek tansiyon çok sık görülmesi yanında kalp krizi, beyin kanaması, beyinde damar tıkanması riskini artırması, böbrek yetmezliğine, görme kaybına neden olması gibi önemli sağlık sorunlarına yol açmasından dolayı çok önemlidir.”

KONTROLLER YAPILMALI

Sigara içen, tansiyonu ve kandaki yağ oranları yüksek olan, hareketsiz bir yaşam süren, strese maruz kalan kişilerin kalp sağlığı açısından yıllık kontrollere girmesi gerektiğini kaydeden Dr. Serçelik, belli periyotlarla yapılan kontrollerin ortaya çıkabilecek riskleri minimuma indirebileceğini ifade etti.

BELİRTİLER ÖNEMSENMELİ

Dr. Serçelik, kalp hastalıklarını düşündürecek belirtileri ise şöyle sıraladı: “Göğüs ağrısı, nefes daralması, aşırı halsizlik, ayaklarda şişkinlik, öksürme, sebepsiz kilo alma, göz kararması, baş dönmesi, geçici veya uzun süreli şuur kayıplarının hepsi kalp damar sistemiyle ilgili olabilecek şikâyetlerdir. Bu şikayetleri olan kişilerin hemen doktora başvurmaları gerekmektedir. Herhangi bir şikayeti olmayanların da her yıl düzenli olarak kontrole gitmeleri gerekir.” HABER MERKEZİ