Siz hiç dürbün ile bankamatik şifresi ele geçiren çeteyi duydunuz mu? Ben gördüm. İnsanoğlu bu! Yapar mı yapar. Her Sezara karşı bir Brütüsün olduğu bu acımasız dünyada kimin ne yapacağını kestirmek çok zor.

Kıymetli okurlarımızın kafası akıllı telefonlardan yana karışık.

Bugünkü yazımızda da, akıllı cep telefonlarına gönderilen zararlı yazılımları nasıl fark edeceklerini ve hayatımızın bir parçası haline gelen şifrelerin nasıl kaptırıldığını ve ne yapmaları gerektiği konusunda uyarmak ve bilgi sahibi olmaları yönünde bilinçlendirmek istiyoruz. Yapılan araştırmalarda bilişim sistemlerini kullanan bir bireyin ( bankamatik, sosyal ağlar, e posta, cep telefonu ) gibi değişik tam 21 adet çeşitli şifresi bulunuyormuş.

Demek oluyor ki, şifreler hayatımızın vaz geçilmez unsuru olarak ön plana çıkıyorlar.

Öncelikle, şifreleri en basit ve hızlı bir şekilde cep telefonlarından ele geçiren ve insanların banka hesaplarını boşaltan hackerler konusunda uyaralım. Çünkü geliştirdikleri virüsler aracılığı ile gözlerine kestirdikleri insanların şifrelerini kırarak yüksek miktarlarda haksız maddi kazançlar elde ediyorlar.

Öncelikle akıllı telefon dediğimiz diğer adıyla android telefonlar her türlü virüs saldırısına maruz kalabilmekte. Android, kelime olarak birçok bilim kurgu filminden de hatırlanacağı üzere insan görünümlü robotlara verilen bir ad.

Bugün dünya akıllı telefon piyasasını domine eden ve Google tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu yazılım yani android işletim sistemi ). Nasıl ki bilgisayarınızda birçok programı (oyun, yazı çizi programları, sohbet programları vs.) kullanıyorsunuz fakat bilgisayarınız -büyük çoğunluk için- Windows işletim sistemi üzerinden tüm bu programları yürütüyorsa, işte Android işletim sistemi de aynısını akıllı telefonlar için yapıyor.

O halde, cep telefonunuza zararlı virüslerin bulaşıp bulaşmadığını nasıl anlayacaksınız?

Yaptığımız araştırmada, zararlı Android yazılımları çoğunlukla cihazlara bulaştıktan sonra özel numaralara SMS gönderiyorlar.

Çoğunlukla bu yazılımları fark etmek için telefon faturanıza bakmak yeterlidir fakat bazı akıllı yazılımlar ayda sadece bir veya iki adet SMS göndererek fatura kontrollerinden fark edilmeden uzun süre yaşayabilir. Bazıları ise bütçenizde büyük bir delik açtıktan sonra kendilerini telefonunuzdan kaldırabilir. Mobil cihazlardaki zararlı yazılımlar arasında en popüler yöntem, cihazınız üzerinden e-posta göndermek veya data yayını yapmak. Bunu anlamak için aylık data kullanımınızı incelemeniz gerekir. Data trafiğini ölçen yazılımlar veya data kota aşımı nedeniyle gelen yüksek telefon faturası da sorunu fark etmenize yardımcı olur. Telefonunuzun pilinin sizi ne kadar süre idare ettiğini biliyorsanız, pil ömründeki dramatik düşüşler size cihazınızda zararlı yazılım olduğu konusunda sinyal veriyor demektir. Pek çok zararlı yazılım cihazın pil kullanımını artırdığı için cihazınızın pili daha kısa sürede biter.