Zirve Üniversitesi Ortadoğu Sürdürülebilir Hayvancılık, Biyoteknoloji ve Agro-Ekoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sezen Ocak, Hayvanlara karşı şiddet olaylarının artışında toplumun bir sosyal bozukluğu olduğunu söyledi.

Ocak, "İnsanların kendi içindeki bastıramadıkları ve kontrol edemedikleri öfkeyi kendilerinden daha zayıf ve savunmasız olan canlılar üzerinde uygulamaları bir hastalıktır. Öfkenizi hayvanlardan çıkarmayın.” dedi.

TEPKİ VERMELİYİZ

Hayvanları birer canlı olarak görmeyip eziyet eden kişileri toplum olarak yapacağımız davranışlarla eğitebileceğimize dikkat çeken Ocak, “Hayvanlara şiddet gösteren kişilere, hayvanların tıpkı kendileri gibi birer canlı varlık olduklarına inandırarak, empati kurdurarak onların şiddetten vazgeçmesini sağlayabiliriz. Bu uygulamaları, görsel, eğitsel her türlü faaliyetler ile yapabiliriz.” dedi.

NASIL KORUNACAKLAR ?

Hayvan haklarının sadece para cezasıyla korumanın mümkün olmadığını dile getiren Ocak, “ Hayvanlara karşı şiddeti sadece para cezası ile engelleyemeyiz. Kamu vicdanının ön plana çıkartılması, aynı zamanda cezai yaptırımlarında arttırılması gereklidir. Ağır para ve hapis cezaları böyle olayların yaşanması engelleyebilir. Bir diğer yol ise kamu yararına çalışma cezaları. Bu cezalar hem düşündürücü, hem eğitici olabilir. Örneğin, hayvan barınaklarında görevlendirilmeler yaparak şiddeti uygulayan kişileri eğitirken diğerlerine de caydırıcı olması açısından önemli bir deneyim olabilir.” şeklinde ifade etti. HABER MERKEZİ