Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, kadına yönelik şiddet, çocuğa yönelik taciz olaylarının Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisi olduğunu belirterek, "Şuanda adli yardım bürosuna haftada 30 tane başvuru geliyorsa, bunun yüzde 95'ini kadınların aile içi şiddetten dolayı başvurusu oluşturuyor. Fiziki şiddetten dolayı hükümetin, komisyonların hatta mümkünse ilk başvuruların yapıldığı kolluğun daha profesyonel hale getirilmesi, daha fazla uzman, daha fazla pskologla bu konuda takviye yapılması gerekiyor" dedi.

Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, kentimizde görev yapan gazetecilerle kahvaltıda buluştu. Neşeli geçen kahvaltının ardından yeni dönemde yapacakları projeleri anlatan yeni başkan Şarklı, "Hakikaten Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Malesef Türkiye olumsuzluklarla yargı dünyasında yargı cephesinde olumsuzluklarla anılıyor. Bu dönem Gaziantep Barosu olarak hem Gaziantep ilinde yaşanan hak ihlallerine, hem de Türkiye'de yaşanan hak ihlallerine yönelik çalışmalarımız olacak, bunları yakından takip edeceğiz" dedi.

"GENCECİK İNSANLARIMIZ ÖLMESİN"

İşçi ölümleriyle ilgili olarak da konuşan Şarklı, "Şahinbey Çamlıca konutlarında on gün önce inşaattan düşüp ölen Mardinli aileye hem başsağlığı ziyaretinde bulunduk hem taziyede bulunduk. Bunun yanısıra onlara hukuki yardım anlamında destek sözü verdik. Bu dönem istiyoruzki, Gaziantep'te işçi ölümleri iş güvenliğiyle ilgili önleyici tedbirler alınsın. Soma'da, Ermenek'te olduğu gibi gencecik insanlarımız ölmesin, kaybedilmesin bunların mücadelesini vereceğiz" diye konuştu.

Genç Avukatlar Meclisinin hazırladığı Suriyelilere ilişkin mültecilerin hukuksal statüsü ve yaşanan durumlarla ilgili bir rapor hazırladıklarını belirten Şarklı, "Bunu da gelecek hafta basınla paylaşmak istiyoruz. Gaziantep'teki sessizlerin sesi olmaya adayız" dedi.

YAŞ ORTALAMASI DÜŞÜK

Baronun bu dönem yaş ortalamasının düşük olduğunu belirten Şarklı, "Bu dönem yaş ortalamamız 35 civarında. İlk defa Gaziantep Barosunun en genç baro başkanı ben oldum yaşım 43. Bu dönem daha aktif olacağımızı düşünüyorum çünkü seçilen arkadaşlardan 5'i geçen dönemden çalıştığımız arkadaşlar. Gençler olarak ben güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum" dedi.

Adliyeye giriş-çıkışların rahat şekilde yapılması, araç parklarında sıkıntı yaşanmaması için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e projelerini anlattıklarını dile getiren Şarklı, "Fatma Şahin hanımda destek sözü verdi. Başsavcı, komisyon başkanı, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Şehitkamil Belediyesini de sürece katarak orada kampüs şeklinde bir alan yapılacak, ancak zaman gerekiyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİSİ"

Şarklı aile içi şiddetten dolayı açılan davalarla ilgili de konuşarak şunları söyledi:"Kadına yönelik şiddet, çocuğa yönelik taciz olayları Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisi. Şuanda adli yardım bürosuna haftada 30 tane başvuru geliyorsa, bunun yüzde 95'i kadınların şiddet nedeniyle başvurusu oluşturuyor. Fiziki şiddetten dolayı hükümetin komisyonların hatta mümkünse ilk başvuruların yapıldığı kolluğun daha profesyonel hale getirilmesi, daha fazla uzman, daha fazla pskologla bu konuda takviye yapılması gerekiyor. Sorunun temeli bana sorulursa hep ekonomik. Yani insanların boşanmasındaki en büyük faktör ekonomik sebepler. Gönül isterki bu ülkede asgari ücret 850-900 değil 2 bin 3 bin olsun, o zaman ben bu tür şiddet olaylarınında azalacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu. Haluk ŞAHİN