İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç, sektörde faaliyet gösteren firmaları ve vatandaşları sıcak havalarda beton dökmemeleri konusunda uyararak, hava koşulları beton üretimi, nakli, yerine yerleştirilmesi, kür edilmesini gibi betonun tüm özelliklerini ve dayanımını olumsuz etkilediğini söyledi.

Yeni inşa edilen binalarda hazır beton kullanıldığını belirten Meriç, "Hazır beton kullanımının yanında, bakımı bir başka deyişle betonun kürü, beton yerleştirildikten sonra oluşabilecek su kaybını engellemek, betonun dayanım ve dayanıklılığının sağlanmasında son derece önemlidir. Betonun dayanım kazanması, günlerce, haftalarca hatta aylarca sürebilir. Bu koşullar sağlanamadığı takdirde betondan beklenen dayanım ve dayanıklılık elde edilemez. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında artan hava sıcaklığından dolayı, betonun korunması için beton dökme işlemlerinin mümkünse sabah ve akşam saatlerinde yapılması gerekmektedir" dedi.

GECE GEÇ SAATLERDE DÖKÜN

"Sıcak hava koşulları beton üretimi, nakli, yerine yerleştirilmesi, kür edilmesini yani betonun tüm özelliklerini ve sonuçta dayanımını olumsuz etkilemektedir" diyen Meriç, "Betonun karışım suyu ihtiyacının artması sonucu, dayanım azalması ve buharlaşmanın da etkisi ile rötre çatlakları, geçirimsizliğinin azalması ve ömrünün azalması gibi olumsuz etkilere neden olmaktadır. Çok sıcak havalarda ve özellikle sıcaklığın hissedildiği gündüz saatlerinde beton dökümünden kaçınmak, betonun akşam veya gece saatlerde dökümünü sağlamak en doğru tercih olacaktır. Sıcak hava koşullarında beton dökümü için en uygun hava sıcaklığı 5 ile 30 derecedir. Ancak; zorunluluk halinde, üretilecek beton için alınması gereken önlemler mutlak suretle uygulanmalıdır” şeklinde konuşku.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

Aşırı sıcak havalarda beton dökümü yapılırken de dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Melih Meriç “Beton dökümü öncesinde hava tahminlerine bakılarak hareket edilmeli, çok riskli durumlarda, beton dökümü ertelenmeli veya döküm ertelenemiyorsa, uygun kimyasal katkılar kullanılmalı ve betonun bakımı, korunması da titizlikle yapılmalıdır. Çimento ve su olabildiğince soğuk tutulmalıdır. Erken priz alan çimento yerine, priz geciktirici, hidratasyon ısısı düşük veya katkılı çimentolar tercih edilmelidir. Beton dökümü öncesinde kalıplar ıslatılmalı ve bu sayede kalıp yüzeyinin ısısı düşürülmüş, betondaki suyun emilimi azaltılmış, beton ve yüzeyindeki nem miktarı artırılmış olur. İnşaat mahalline getirilen beton bekletilmeden yerleştirilmeli ve aşırı vibrasyon yapılmadan işlem tamamlanmalıdır. Gerekiyorsa priz geciktirici katkı kullanılmalıdır. Beton sertleşmeye başlar başlamaz su ile kür edilmelidir" dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT