Gaziantep Kulübü tarafından düzenlenen ‘’Günümüz Ekonomik Koşulları" konulu toplantı Gaziantep Üniversitesi İktisat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu'nun katılımıyla yapıldı. Prof. Dr. Özsabuncuoğlu, Türkiye’deki sıcak para ve yabancı sermayenin azalması ile yatırımların hayli yavaşladığını öne sürdü.

Özsabuncuoğlu, Dünya ülkelerindeki ekonomik ve politik gelişmelerle, bölgedeki son durumun Türkiye’yi etkilediğini, sıkıntıların bir süre daha devam edeceğini söyledi. Prof. Dr. Özsabuncuoğlu, spekülatörlerin oyunları sonucu sıcak paranın ve yatırımların Amerikan dolarına kaydığını, bu nedenle de dolar fiyatlarının fırladığını hatırlattı. Dolar fiyatlarının manüple edilmesiyle petrol fiyatları ile Rus rublesinin değer kaybettiğini de anlatan Özsabuncuoğlu, bununda başta Rusya olmak üzere petrol ihraç eden ülkeleri ciddi sıkıntıya soktuğunu belirtti.

SICAK PARA YOK

Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu, "Dolarla oynayan spekülatörler ve sıcak para ile yatırım fırsatı arayanların dövizlerini ABD’ye kaydırmaları sonucu Türkiye’deki sıcak pata ile yabancı sermaye azaldı ve yatırımlar yavaşladı" dedi.

ÇİN ÖNEMLİ ROL OYNADI

Çin’in Dünya piyasalarında etkin rol alması ile dengelerin sarsıldığını ve değiştiğine de dikkat çeken Özsabuncuoğlu, "Çin emtia (ham madde) piyasasında alımları artırırken, aynı zamanda ucuz maliyetteki ürünleri piyasaya sürüyor. Yerli üretici, rekabet edemeyerek, imalatı ve yatırımları durduruyor. Bu da yerli imalat sektörünü, piyasadan siliyor. Büyük Ortadoğu Projesi’nin (BOP) uygulamaya konulması, demokratik yönetimler oluşturma mücadelesi iç savaşları başlattı. İç savaşlar uzayınca da bölgede savaş ekonomisi oluştu. Bunun sonucunda ise sadece temel ihtiyaç maddeleri karşılanıyor. İşte Türkiye tüm bu oluşumların etki alanında, içinde ve bunları bire bir yaşayan bir ülke konumunda’’ diye konuştu.

SIKINTILAR SÜRECEK

Katılımcıların sorularını da cevaplayan Prof. Dr. Özsabuncuoğlu, bir soruya karşılık ‘’İleriye baktığımızda, maalesef net bir şey göremiyoruz. Sosyo-ekonomik dengelerin yeniden oluşması, taşların yerine oturması için istikrarlı politikalara ihtiyaç var. Sıkıntılarımız bir süre daha devam edecek. Bir süre daha beklemek zorundayız.”

BİNİCİ'DEN TERÖR VURGUSU

Gaziantep Kulübü Başkanı Necati Binici’de toplantıyı açarken Ankara Kızılay’da meydana gelen 37 yurttaşımızın hayatını kaybettiği, 100’den fazla kişinin yaralandığı hain saldırıyı kınadı. Necati Binici,’’Terörün her türlüsünü lanetliyoruz. Bu hain saldırının perde arkasındaki gizli güçler, biran önce tespit edilip açıklanmalı ve ihmali olan sorumlular varsa onlar da cezalandırılmalı’’ dedi.

HULUSİ YETKİN ADI BİR OKULA VERİLSİN

Necati Binici, Gaziantep’in kültür hayatı için bir değer olan ve geçen hafta yaşamını yitiren tarihçi, araştırmacı-yazar Hulusi Yetkin’in gelecek nesillerce de unutulmaması için adının bir cadde, meydan, park ve okula verilmesini istedi. Gaziantep Kulübü Başkanı, Hulusi Yetkin adının bir cadde, meydan, park veya okula verilmesi konusunda Gaziantep Valiliği ile Büyükşehir ve ilçe Belediye Başkanlarından anlayış beklediklerini de sözlerine ekledi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT