Özel Primer Hastanesi Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Emel Peri Canbolat, yaz bitti derken yeni gelen sıcak hava dalgasından dolayı sıcaklıkların yükseldiğini anımsatarak, bu durumun en çok çocuk, yaşlı ve hamileleri etkilediğini kaydetti. Canbolat, "hamilelikte, hormonlardaki değişimlere ve kan akımındaki hızlanmaya bağlı olarak artan vücut sıcaklığının yanına bir de sıcak hava eklenince, hamilelik daha da sıkıntılı bir hal alabiliyor" dedi.

ŞİKAYETLER İKİ KATINA ÇIKIYOR

Ancak bu sıkıntıları en aza indirmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Canbolat, "Yaz dönemindeki sıkıntıları özetlemek gerekirse çoğunlukla; sıcak basmaları, avuç içi ve ayak tabanlarında yanmalar, alerjik problemler, bulantı ve kusmalardaki artış, halsizlik, uykusuzluk ve nefes darlığı gibi bir takım şikâyetlerdir. Yaz dönemini gebeliğinizin ilk üç ayı içinde karşılıyorsanız sıkıntılarınız genel olarak artacaktır. Özellikle kokulara karşı hassasiyetin arttığı, kişilerin kendilerini yorgun, halsiz, iştahsız ve bulantı -kusmalarla geçirdikleri bu dönem içindeki aşırı sıcaklar tüm bu problemlerin biraz daha ağır geçmesine neden olabilecektir. Yaz ayları içinde gebeliğin genel olarak en rahat dönemi olan "ikinci trimester" yani ikinci üç aylık dönemi içindeyseniz ise nispeten şanslı sayılırsınız. Genel olarak pek tolere edemeyeceğiniz şikayetleriniz olmayacaktır. Yine de, aşırı sıcak hava psikolojik geriliminizi bir miktar arttırabilir ve dönem dönem bir takım sıkıntılara göğüs germek zorunda kalabilirsiniz" diye konuştu.

RAHATSIZ EDİCİ

Canbolat, devamla şunları söyledi: "Yaz dönemini gebeliğinizin son üç ayı içinde karşılıyorsanız problemleriniz sizi oldukça rahatsız edici hale gelebilir. Aşırı alınan kilolar, vücuttaki ödemler hareket kabiliyetinizi engellerken nefes darlığı, çarpıntı, uykusuzluk, halsizlik gibi problemleri de beraberinde getirebilir. Aşırı sıcak havanın verdiği eziyet ise zaman zaman sizi çaresiz kılabilir. Diğer yandan doğum ile ilgili endişeleriniz, korkularınız ve adeta zamanın akışını durdurarak sizi gün saymaya itebilir.Yaz dönemindeki sıkıntılarla baş edebilmeniz için; Gebeliğin ilk aylarındaysanız eğer; kokulardan uzak durun ve katı-kuru-yağsız gıdalar tüketin. Bol sıvı tüketin. Aşırı sıcak ve güneşten kendinizi koruyun. Sıcak su kaynaklarından uzak durun. Fırsat yaratıp yüzün. Yatmadan önce ılık bir duş alın. İlk aylardan itibaren düzenli egzersizi ihmal etmeyin. Yaz döneminin iyi yönlerini de görün." LEYLA ÖZEKŞİ POLAT