Sıcak havalarda özellikle vücudun sıvı noksanlığı ile birlikte uzun süre yüksek ısıya maruz kalmasıyla meydana gelen ve vücudun ısı kontrol sisteminin bozulmasıyla oluşan sıcak çarpmasında, vücut ısısı 38 derecenin üzerine çıkıyor. Beyin ile iç organlara hasar verebilen bu durum ölümcül olabiliyor.

Sıcak çarpmasının ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan İç Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, “Daha çok 50 yaş üzerindeki bireyler risk altında olmakla birlikte diğer yaş gruplarında da olabilir” dedi.

SICAK ÇARPMASI HANGİ BELİRTİLERLE BAŞLAR, NASIL MÜDAHALE EDİLİR?

Baygınlık geçirmenin genellikle ilk belirti olduğunu dile getiren Dr. Küçükardalı’ya göre, diğer belirtiler arasında baş ağrısı, baş dönmesi, terleme kaybı, kuru, kırmızı ve sıcak deri, kas güçsüzlüğü, kramplar, bulantı, kusma, çarpıntı, hızlı soluma, bilinç değişikliği, yer ve zaman oryantasyonunun bozulması, kasılma nöbeti ile koma olabilir.

Böyle bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka acil servise haber vermek gerektiğini vurgulayan Küçükardalı, uygulanabilecek ilk yardım hakkında da şu bilgileri verdi:

“Şahıs hemen soğuk havalandırmalı bir ortama (en azından gölge bir ortama) alınmalı ve üzerindeki fazla giysiler çıkarılmalı, vücut ısısı düşürülmeye çalışılmalıdır.
Soğutma işlemi olarak serin havalandırma, fan uygulaması, soğuk suyla vücudu ıslatma ve buz tatbiki yapılabilir.”