Hırsızlar artık kapı, pencere yerine ekranlardan giriyorlar. Nitekim bilişim suçlarında geçtiğimiz yıllara oranla büyük oranlarda artış yaşanıyor. Günümüzde internet üzerinde alışveriş yapmak hem daha ucuz hem de daha konforlu. Kullanıcıların bu yönde mağdur olmaması için güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs, kullanıcıları, yüzlerce perakende ve online mağazada geçerli olan kredi kartı ve hesap bilgilerini ele geçirmek için fırsat kollayan siber suçlulara karşı uyarıyor.

Yayınlanan son rapora göre, uzmanlar büyük markaları taklit ederek müşteri verilerini toplayan 32 binden fazla kötü amaçlı Black Friday uygulaması keşfettiler. Bu uygulamaların kullanıcıları aldatmak, alışveriş yapan kişilerin kredi kartı bilgilerine erişmek, Facebook ve Gmail oturum açma bilgilerini ele geçirmek ve kötü amaçlı yazılımlar indirmek gibi birçok tehdidi barındırdığı söyleniyor. Daha da kötüsü, bu uygulamalar App Store ve Google Play gibi resmi uygulama mağazalarında da yer alıyor.

Tehditler bununla da sınırlı kalmıyor. Siber suçlular Black Friday’da sahte perakende mikro siteler, hedefli kimlik avı dolandırıcılıkları, kötü amaçlı reklamlar ve tüm mali verileri fiziksel satış noktası sistemlerinden çalan yeni kötü amaçlı yazılımlar ile fırsat kolluyor. Bu nedenle tüketicilerin, bilgilerini her zamankinden daha fazla koruması gerekiyor.

Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs, Black Friday’da (Kara Cuma) bilgisayar ve akıllı telefonlar ile güvenli online alışveriş için 10 önemli ipucunu şöyle sıralıyor:

1. Sahte uygulamalardan korunmak için mağazanın web sitesini ziyaret ederek uygulamaya bağlantı verip vermediğine bakın. Sahte Black Friday uygulamalarından korunmanın en kolay yolu, mobil tarayıcınızdan mağazanın resmi web sitesine giderek uygulamaya bağlantı verip vermediğini kontrol etmektir. Birçok mobil tarayıcı, eğer bir web sitesinin hâlihazırda bir uygulaması varsa, üst veya alt kısımda sayfayı uygulamada açmak isteyip istemediğinizi soran bir mesaj verir.

2. Black Friday temalı içeriklere hemen kanmayın, gelen maillerin adresini ve doğruluğunu kontrol edin. Kötü niyetli kişilerin göndereceği linklere tıkladığınız anda tüm kişisel bilgileriniz dolandırıcıların eline kolayca geçebilir. İyi niyetli gibi gözüken e-postaların arkasında da kötü planların olabileceğinden şüphe edin. Düşünmeden gireceğiniz linkler sizi virüs bulaştıran sitelerin avı haline getirebilir.