Tarih canlandı “butik otel” oldu… İşletmeye açılan “Tudyalı Konak” yerli ve yabancı turistleri “YÖNLENDİRMEYLE” ağırlamağa başladı… Bu sayede birinci elden Gaziantep'i tanıtıyoruz… Tudyalı Konak 1850- 1900 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen tescilli “5 adet Antep evinden” ve birbirine bağlı 2 adet mağaradan oluşmaktadır. O yıllarda Tepebaşında birçok mağara bulunmaktaydı. Bu mağaralardan hayvan barınağı dışında birçok amaçla faydalanılmış olup hatta birisi “kilise” olarak bile kullanılmıştır. Otelin mağarasının da zamanında farklı amaçlarla kullanıldığı bilinmektedir. Tudyalı konak şekçin dizaynıyla o gizemli görünümün altında, misafirlerine karşı biriktirdiği mutlu telaşını ve eskimeyen güler yüzünü bir sürpriz olarak saklamaktadır. Konağın kapısını şehrin ve “modern yaşamın öldüren gürültüsüne” kapatıp içeri adım attığınızda, birdenbire asırlar öncesinin sükûnetine kavuşursunuz. Konağın tabanında işlemeli taşlar, kenarlarda çiçekli ortasında Gane adı verilen havuz bulunmaktadır. Hayad ( iç avlu) sıcak yaz günlerinde gölgeli bir mekân oluşturur… Her birine “Gaziantep'in değerlerinden oluşan isimler verilen Otel odalarından” 2 Süit oda, 10 adet standart oda, 1 adet büyük ekran LCD televizyonlu kahvaltı salonu, 1 adet sergi ve alışveriş odası, 1 adet 8 kişilik toplantı odası, 2 adet bağlantılı mağara kafesi ve 3 katlı 70 kişilik restoranı bulunmaktadır. Odaların tamamında banyo, Digitürk yayınlı LCD TV, merkezi klima sistemi, mini bar ve wireless internet bulunmaktadır. Süite odalarda jakuzi mevcuttur. Tepebaşı mahallesinde yer almaktadır. Antep evlerinin yapısal özellikleri olan gane, hayad, mağara, taht ve ön plana çıkan Tudya kaplaması ile özgün bir Antep evi olan Otel; 1847 de yapımına başlanan Amerikan hastanesinin ve 1873 yılında yapımına başlanan 1892 yılında ise Meryem Ana Katedrali olarak açılan fakat 1990lı yıllarda camii olarak onarılan Kurtuluş Camiinin, 2005 yılında bulunan ve tescillenen havranın, Kendirli Kilisesinin ve tarih kokan Bey mahallesinin hemen yanı başında bulunmaktadır. Yukarıdaki yazıyı “TUDYALI KONAK BUTİK OTEL” sitesinden aldım, noktasına virgülüne dokunmadan sizlerle de paylaşmak istedim, elbet her isteyende bu bilgilere ulaşabilir… Ne var bunda demeyin, okumaya devam edin…
Bu bilgiler ışığında birilerinin konuşmalarını anımsadım… “Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığım döneminde, Gaziantep'te aldığım bir tek mülkiyet yoktur…” (1965/87)-(01–08–2005); (1965/25)-(12–06–2006) Buyurmuşlardı ya… Ve bulsunlar istifa ederim dedi mi? Ben anımsayamadım…
Sakın ha böyle bir yapının “kaçak” olduğunu söylemeyin… Çok üzülürüm…
Aklımıza yine o televizyondaki klima reklâmı geldi… “Sallama…” Dünün sözü: “adam o kadar fakirmiş ki, köşeyi bile dönememiş...” Bu gazete ve her gazeteyi “okuduktan sonra” lütfen okunacak bir yere bırakın… Hiç bir yazının “son kullanma tarihi yoktur…”
[email protected]