Mimarlar Odası Gaziantep Şubesinin 14. Olağan Genel Kurulunda ilgniç gelişmeler yaşandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in de katıldığı genel kurulda, başkanlığı bırakan Sıtkı Severoğlu, Fatma Şahin ile basın için yaptıkları anlaşmayı açıkladı. Severoğlu, "kentin sorunlarını basına aksettirmeden Büyükşehir belediye başkanımızla birlikte konuştuk, biz birtakım meseleleri yüzyüze konuşalım tartışalım, basın önünde tartışmayalım diye prensip kararı aldık, buna uyduk. Medyatik olma derdinde olmadık" diye konuştu.

Karşılıklı itiraf ve esprilerle geçen genel kurulda, Fatma Şahin önemli mesajlar verirken, bu arada bir hafta sonra görevini bırakacak olan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç'e de takıldı ve"Ben ikinizden de kurtuluyorum" dedi. Melih Meriç ise "Bugün çok sevinçliyim çünkü Sıtkı bey, büyük rakibim görevini bırakıyor"derken Fatma Şahin'in kendileriyle çok iyi diyaloglar kurduğunu ifade etti ve "Fatma Hanım göreve geldikten sonra uzlaşıda bir üst tabaka gibi hepimizi kucakladı. Bu nedenle kendisine çok teşekkür ediyorum" dedi.

FATMA ŞAHİN BİLGİ VERDİ

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesinin 14. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 'ben bilirim' anlayışından daha çok, uzmanlar bilir, bu işin yetişmişi bilir düşüncesinde olduklarını belirtirken Metronun da müjdesini verdi. Şahin, "Biliyorsunuz paranız dahi olsa metro çok büyük bir yatırım olduğu için teknik altyapı ve saniyede geçen yolcu kapasitesine ulaşmanız gerekiyor. Maarif, Doğumevi ve Karataş hattında bu yolcu kapasitesine ulaşıldığıyla ilgili bize teknik bilgiler sunuldu. Metro konusunda güçlü bir kararlılığımız var" dedi.

SEVEROĞLU ENDİŞESİNİ DİLE GETİRDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı ile çok uyumlu çalıştıklarını, 24 saat kendisine ve ekibine ulaştıklarını söyleyen Sıtkı Severoğlu hassasiyetlerini sıraladı. Severoğlu, "Maarifteki Atatürk Anıtıyla ilgili hassasiyetimiz var. 100. Yıl Kültür Parkı ile ilgili hassasiyetimiz var. Ekolojik kent planında çok ciddi endişe duyduğumuz hususlar var." dedi.

ŞAHİN: SITKI BEYLE ÇOK GÜZEL ÇALIŞTIK

Genel kurulda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, demokrasi ve kalkınmanın yerelde başladığını belirten Fatma Şahin, "Bizde kolay kolay koltuk bırakılmaz, başkanın gençlere yerini bırakıyorum demesini çok erdemli bir davranış olarak görüyorum. Ama onursal bir başkan olarak tecrübesini her zaman bizimle paylaşacağına inanıyorum. Başkanımızla hakikaten çok güzel çalıştığımızı ifade etmek istiyorum. Büyükşehir olarak, odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız bizim için önemli. Çünkü demokrasi yerelde başlar, kalkınma yerelde başlar diye bizim inandığımız bir yolculuk var. Ben bilirim anlayışından daha çok, uzmanlar bilir, bu işin yetişmişi bilir düşüncesinde olduk. Sivil toplum örgütlerimiz, kuruluşlarımızın bu konudaki kanaati nedir, gelin hep birlikte bu şehir için, bu ülke için, insanlık için neler yapabiliriz anlayışını büyükşehir belediyesi olarak oturtturmaya ve güçlendirmeye çalışıyoruz. Eksiğimiz olabilir ama bu konuda hakikaten büyük bir samimiyetle farklı düşüncelerin nasıl bir zenginlik olduğunu, bu zenginliğin toplumu güçlendiren en büyük güç olduğuna inanıyoruz. Bu bakımdan bu çalışmamızın bundan sonraki yönetimde de aynı şekilde devam edeceğine bütün yüreğimle inanıyorum" dedi.

TÜRKİYE'DE MODEL OLACAĞIZ

'Biz dünyaca kabul edilen Mimar Sinan'ın torunlarıyız' diyen Şahin, "Mimarlar odası aslında çok önemli bir kuruluş ama bu şehir için diğer şehirlerden çok daha önemli çünkü, çok önemli bir kültürel mirasımız var. Biz büyük bir medeniyetin emanetini taşıyoruz. Geçmişten gelen bu emaneti geleceğe taşımakta bizim en büyük görev alanımızdan bir tanesi. Bir taraftan yaşam kalitesi yüksek, vatandaş memnuniyeti yüksek, modern, çağdaş, akıllı teknolojiyi kullanan, bir şehir hedefiyle giderken, diğer taraftan beslendiğimiz en büyük damarımız geçmişimiz. Antep evlerinden tutun bugün baktığınız zaman hamamlarına, hanlarına, camilerine bize geçmişten büyük bir fısıltı veriyor. Bu fısıltıyı duymamız lazım. Biz dünyaca kabul edilen Mimar Sinan'ın torunlarıyız. O yüzden mimarlık ekibinin ne dediği, büyükşehir olarak ben ve arkadaşlarımın çok daha önemle dinlediği bir alan. Mühendisler içinde öyle. Ben mühendisim, teknik ekiple beraber yol arkadaşlığı yaptığımız zaman daha az hata yapma ve daha çok iş yapma, verimli çalışma anlayışıyla yolumuza devam ediyoruz. Restorasyon çalışmalarımız devam ediyor.Elimizdeki bütçenin büyük bölümünü buna ayırıyoruz. Kültürel mirasın farkındayız. Önümüzdeki ay eski Adliye binasının restorasyonu tamamlanacak. İnşallah beğeneceksiniz. Panorama Müzesi için mimarlar odası gönüllü bir şekilde destek veriyor. 11 aylık mücadele yağlı boya ile resmediyor. Lojmanlar yıkılacak. Yeni lojman yapacağız. Türkiye de bir model olacağız. İşin özü yapacak çok işimiz var" diye konuştu.

METRO KONUSUNDA KARARLILIĞIMIZ VAR

Bu şehrin en büyük sorununun konut ve ulaşım olduğunu belirten Şahin, bunlarla ilgili büyük master planlarının tamamlamak üzere olduğunu söyledi. Şahin, "Ulaşım master planının tamamlanan kısmını geçen ayki meclisimizde sunduk. İnşallah önümüzdeki ay, merkezdeki bu değişimi hissedeceksiniz. Tek yön, sola dönüşleri azaltma, bisiklet yollarını çoğaltmanın yanısıra, bir tarafta da çevre yolu bağlantısını kuvvetlendirme ve yeni kavşaklarımızla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Diğer taraftan bu şehrin 2040'taki 1/100 bin imar planını yapıyoruz. İmar master planının 25 bini tamamlamak üzere. İlçelerin görüşlerini alıyoruz. bu şehrin 2040 yılındaki nüfusuna göre nasıl bir şehir olması gerekiyor, tüm bunları ana planımızda göreceğiz. Ulaşım master planında yaklaşık 2 ay sonra tam plan tamamlandığında metro bizim için çok önemli. Metroyla ilgili şu anda bana gelen ön bilgiler var. Biliyorsunuz paranız dahi olsa metro çok büyük bir yatırım olduğu için teknik altyapı ve saniyede geçen yolcu kapasitesine ulaşmanız gerekiyor. Maarif, Doğumevi ve Karataş hattında bu yolcu kapasitesine ulaşıldığıyla ilgili bize teknik bilgiler sunuldu. Sezer Bey yakın takip ediyor. Özellikle yeraltını kullanmakla ilgili metro konusunda güçlü bir kararlılığımız var.

Birlikte çalışmanın pozitif sonuçlar verdiğini anlatan Şahin, "Hakikaten birlikte hareket ettiğiniz zaman çok farklı bir sinerji oluşuyor. Pozitif enerjiyi çoğaltmamız için bir ve beraber olmalıyız. Şehrimizin lehine yapılacak her noktada birlikte hareket etme bilinci ve kararlılığındayız. İnşallah bunu başaracağız, bütün Türkiye'ye örnek olacağız. Düşüncelerimiz farklı ama bu bir zenginlik. Atalarımız İpekyolunda bunu başarmış. Biz neyi paylaşamıyoruz? Hayat geçip gidiyor. Herşey bitiyor yaşam bitiyor. Gönüllerimizi birbirimize açmamız ve kardeşliği barışı, hoşgörüyü geleceğe torunlarımıza taşımamız gerekiyor" dedi.

SEVEROĞLU: HİÇ MİMAR YOK MU?

Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu ise, 4 yıllık bir dönemin hesabını vereceğini, her türlü eleştiriye , soruya açık olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Severoğlu, "Kentte yaşayan mimarların bireysel kendi sorumlulukları var. Ama bundan çok daha önemli bir şey var. Bu kentte yaşayan bireylerin mimarlardan beklentileri var. Bu kentte ne zaman nerede yanlış bir şey yapılırsa, özellikle kenti yönetenlerin dışındaki insanlar şunlar şunlar yapılmış, bu kentte hiç mimar yok mu, sorgulaması yaparlar. Bu süreçte biz bu sorumluluğu yerine getirmenin gayreti içinde olan bir dönem geçirdik" dedi.

PANORAMA MÜZESİ GERÇEKLEŞİYOR

Panorama Müzesi'nde gönüllü çalışmayı değerlendiren Severoğlu, "Tarihte Antep'i Gaziantep yapan atalarımıza karşı, kanlarını akıtan atalarımıza karşı bizimde Mimarlar olarak doğru bir proje yapılmasını sağlamak sorumluluğumuzdur. Sayın Başkana Panorama Müzesini bakanlığı döneminde söyledik, o dönemde programına aldı bugün gerçekleşme aşamasına geldi" dedi.

OKULLARDA TİP PROJESİ FAYDALI BİR ÇALIŞMA

Gaziantep'te bir eğitim çalıştayının devam ettiğini anlatan Severoğlu, "Vali Ali Yerlikaya'nın destekleriyle okullarda tip proje uygulamasından vazgeçilerek, özgün tasarımlarla elde edilen projelerin uygulanmaya konması ve hizmetlerin Gaziantep'te faal mimarlardan alınması konusunda yapılan çalışmayı meslektaşlarımız ve kentimiz için faydalı bir sonuç olarak değerlendiriyoruz" dedi.

24 SAAT BAŞKAN VE EKİBİNE ULAŞABİLDİK

Büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle uyum içinde çalıştıklarını söyleyen Severoğlu, "Çok sık biraraya gelebiliyoruz her konuda tartışabiliyoruz. 24 saat başkan ve ekibine ulaşabildik. Geneyik planı yapıldı. Bakalım dedik itiraz etmedik.

Başkana okul yeri eksik dedik, iki kat arttırdı, yeşil alanı artırdı. Bu sıcak ortamı sağladığınız için teşekkür ediyorum.

Ama zaman zamanda uzlaşamadığımız, anlaşamadığımız, korktuğumuz hususlar karşımıza çıkabiliyor. Bir yandanda davalar açıyoruz. O da bu davaları bir problem yapmıyor, bizden yine sormaya devam ediyor. Yasal süreçler devam eden konularımız var. Hükümet konağında çalışmalarınız için teşekkür ediyorum. Mimarlar kent yararına konuşacaklar, bundan sonra da kulak veriniz. Ayrıca Fadıloğlu'na da teşekkür etmek istiyorum. Ne zaman istesek salonu hiç tereddütsüz verdi.

HASSASİYETLERİMİZ

Mimarlar Odası olarak hassasiyetlerini sıralayan Severoğlu, "Maarifteki Atatürk Anıtıyla ilgili hassasiyetimiz var. O meydanın korunmasıyla ilgili hassasiyetimiz var. 100. Yıl Kültür Parkı ile ilgili hassasiyetimiz var. Son dönem belediye meclisinde gündemde olan Ekololojik Kent konusu planı var. Ekolojik kent planında çok ciddi endişe duyduğumuz hususlar var. Büyükşehir belediye başkanımız son günlerde çok yoğun, kendisine bunları aktarma imkanımız olmadı ama çok ayrıntılı bir dilekçe ile itirazda bulunduk. Ben bu ekolojik kentin yeniden gözden geçirilebileceğine inanıyorum" dedi.

SAYIN BAŞKAN, KORKUYORUZ

Metro'nun oradaki planla ilgili büyükşehir heyeti ile birlikte bir görüşme yaptıklarını anlatan Severoğlu, "100. Yl Parkının devamının çözümü için başka çaremiz yok denildi. Gelin buraya itiraz etmeyin çözelim demişlerdi. Ama biz sonra bu plana itiraz ettik. Bazıları herşeye itiraz ediyor diyor ama şunun için itiraz ettik biz o planın 100. Yıl Kültür Parkı'nın devamıyla ilgili bir bölüm bulamadık, korktuk. Sayın başkan bu kente başımıza çok iş geldi korkuyoruz zaman zaman.

yayın konusunda başarılı değiliz" dedi.

FATMA ŞAHİN İLE BASINA ÇIKMAMAYI ANLAŞTIK

Gaziantep'in biraraya gelebilen uyumlu bir kent olduğunu belirten Severoğlu, kentin menfaatlerinde uzlaşabildiğinden bahsetti. Severoğlu, " Zaman zaman CHP'li meclis üyeleriyle sürtüştüğümüz, çatıştığımız noktalar oldu. Onlarda bazen itirazlarımızı reddettiler. Bizi iktidarda muhalefette dinledi. Büyükşehir belediye başkanımızla birlikte konuştuk, biz birtakım meseleleri yüzyüze konuşalım tartışalım, basın önünde tartışmayalım diye prensip kararı aldık, buna uyduk. Medyatik olma derdinde olmadık. Basından bu anlamda af diliyorum" dedi.

EKOLOJİK KENTİ UYGULAMA ŞANSINIZ YOK

Çok itirazları olduğunu, buna karşılık çözüm önerileri de sunduklarını söyleyen Severoğlu, "Ekolojik kent planı itirazımızda yapı yoğunluğu korunmak suretiyle o planın nasıl gerçekleştirebileceği konusunda yol ve yöntem öneriyoruz. Şu andaki mevcut planı uygulama şansınız yoktur. Kısım kısım uygulamak zorundasınız. Bir kısmı uygulanacak bir kısmı uygulanmayacak. Uygulanmama noktasına geldiniz. Bunun çözüm yolları var. Tartışmaya açığız. Kamusal alanlar yeşil alanlar korunarak bunlar gerçekleştirilebilir" diye konuştu.

MERİÇ:BUGÜN ÇOK SEVİNÇLİYİM

İnşaat Mühendisleri Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, konuşmasına espriyle başladı. Meriç, "Bugün çok sevinçliyim çünkü Sıtkı bey, büyük rakibim görevini bırakıyor. Karşı karşıya geldiğimizde oldu, ama hiçbir zaman saygımızı, sevgimizi eksik etmedik. Onu hep abim olarak gördüm" dedi.

ŞAHİN: İKİNİZDEN DE KURTULUYORUM

Fatma Şahin, "Ben ikinizden de kurtuluyorum" dedi.

Meriç de, "Sabah telefonda konuştuk. Sıtkı Bey'e sende gidiyorsun herkesin önü açıldı, çok rahatladılar" dedi.

Sıtkı Severoğlu da, "Bizim ne olduğumuz biliniyor gelenler bilinmiyor" diye espri yaptı.

MERİÇ:FATMA HANIM HEPİMİZİ KUCAKLADI

Meriç konuşmasına şöyle devam etti:"Aldığımız eğitim çerçevesinde inandığımız herşeyi çözümleriyle birlikte ortaya koymaya çalıştık. Bazen suçlandık bazenda takdir gördük. Fatma Hanım göreve geldikten sonra uzlaşıda bir üst tabaka gibi hepimizi kucakladı. Bu nedenle size çok teşekkür ediyorum. Gıyabınızda da bunu her tarafta açıkça söylüyorum. TOKi Başkanıyla görüşmemizde beni mutlu eden şu sözleri söyledi. Türkiye'yi geziyorum sizdeki sivil toplum örgütlerinin iktidardaki insanlarla birlikte yanyana gelmesinden, birlikte rahatça konuşup tartışabilmesizden çok mutluluk duydum. Gaziantep'in başarısının altındaki nedeninde bu olduğunu düşünüyorum dedi. Bende bu işin önderinin Fatma Hanım olduğunu dile getirdim. Bazı belediye başkanları maalesef bunun farkında değil. Cesur insanlara ihtiyaç var. Sıtkı Bey'in Gaziantep'e çok büyük katkıları var. Sıtkı bey kamuoyunda mimarlar odasını bir üst tabakaya çıkarmıştır."

GİRİŞKEN:HEDEFLERİMİZ VAR

Özgür Girişken ise meslek örgütlerini aileye benzetti. Girişken odalar üzerinde baskı ve saldırılar olduğunu, mimarlar odasının baskı altında kalmadığını belirterek, "Bunun da nedeni üyeler arasındaki birlik beraberliktir. Asıl korkulacak şey üyelerin arasında bağın kopmasıdır" dedi.

Ülkemizde mimar sayısının fazla olmadığını, aksine Almanya'da bizim iki katımız, Amerika'da 4 katımız mimar bulunduğunu söyleyen Girişken, "Asıl yapılması gereken sayıyı azaltma artırma değil, mimarların hakettikleri şekilde sürecin içinde yer almasıdır. Çok sayıda hedef ve amacımız olacak. Kent, çevre sorunları, imar planları, imar tadilatları gibi asli çalışmamız devam edecek. İtirazlarımız olacak. Objektif, siyasi kurumlara eşit yaklaşım ana prensibimiz. Bundan önce olduğu gibi asil yedek ayrımı olmadan 14 kişilik yönetimle çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. Meral KINACILAR

İŞTE ÖZGÜR GİRİŞKEN’İN YÖNETİM KURULU LİSTESİ

Mehmet Serdar Karakaş, Fatma Aslı Ölçal Tezel, Mustafa Özkeçeci, Ali Mert Özsoy, Mustafa Er- dem Düzgün, Yezdan Güldes