SEV Amerikan Hastanesi Beyin ve Sinir Omurilik Cerrahisi Kliniğinden bir ilk daha.

Tam Kapalı Endoskopik Bel Fıtığı Operasyonuna (PELD) aynı zamanda “kapalı kansız bel fıtığı operasyonu” adı da verilmektedir. Operasyon prensipleri diğer endoskopik müdahalelerle aynıdır aynıdır. PELD bel fıtığı nedeniyle operasyon olması gereken tüm hastalara uygulanabilir. Ülkemizde hastanemizle birlikte sadece sınırlı sayıda hastanede rutin olarak yapılan bu operasyon bütün dünyada hızla büyük yaygınlık kazanmaktadır. ABD, Kore ve Almanya bu tekniğin ilk olarak uygulandığı ve geliştirildiği ülkelerdir. Operasyon 3 farklı teknikle yapılmaktadır. Merkezimizde her 3 teknik de hastanın gereksinimine göre uygulanabilmektedir. Operasyonun uygulanabilmesi için özel endoskopik cerrahi aletler ve uygulayacak cerrahın bu konuda eğitimli ve uluslararası sertifika sahibi olması gereklidir.

Hangi Hastalara Uygulanabilir?

PELD bel fıtığı nedeniyle operasyon olması gereken tüm hastalara uygulanabilir. Ancak bel fıtığının yanısıra hastada bel omurlarının kayması, kanal darlığı gibi ilave durumlar var ve bunların da düzeltilmesi gerekiyorsa o zaman PELD yerine mikrocerrahi yapılması gereklidir. Her yaş grubuna uygulanabilir. Özellikle yaşlı ve diabet, hipertansiyon gibi yandaş hastalığı olan hastalarda operasyon sonrası iyileşme süresinin çok kısa olması büyük avantaj sağlamaktadır. Mikrocerrahi sonrası nüks gelişen hastalarda ikinci operasyonlarda operasyon bölgesindeki yapışıklıklar nedeniyle komplikasyon riski yüksektir. PELD ise nüks nedeniyle ikinci kez operasyon olması gereken tüm hastalarda güvenle uygulanabilir.

CERRAHİ TEKNİK

Sadece girişim yeri açısından farkı olan 3 ayrı teknik vardır. Posterior interlaminar girişimde bel bölgesinin tam ortasından, posterolateral transforaminal girişim de bel bölgesinin yan tarafından cilt kesisi yapılır, tam lateral de ise belin uzak yan tarafından uygulanır.

Üç tekniğin ana farkı girişim yerleri ve girişim sırasında endoskobun geçtiği vücut alanlarıdır. Her üç teknikte de 0.5 (yarım) santimetrelik bir cilt kesisi yapılır. Bu kesiden radyolojik kontrol altında 4 mm çapındaki endoskop fıtıklaşmış bölgeye sokulur. Ardından sisteme endoskopi ünitesi bağlanır. Endoskop içinden tıpkı diz artroskopisinde olduğu gibi sürekli fizyolojik serum verilir ve verilen serum operasyon alanının net görülmesini sağlayarak dışarı çıkar. Endoskop içinde girilen bölgeyi aydınlatan bir ışık kaynağı, görüntüyü kaydeden bir kamera ve içinden aletlerin geçmesini sağlayan bir kanal vardır. Cerrah endoskobun içindeki kamera aracılığıyla ekrandan omuriliği, sinirleri ve fıtıklaşmış diski görerek fıtıklaşmış diski özel aletlerle çıkartır. Diskin tümü bozulmamışsa sadece fıtıklaşmış ve bozulmuş bölüm çıkartılır. Böylece kalan diskin fonksiyonlarının devam etmesi sağlanmış olur.

AVANTAJLARI

• Operasyon 0.5 cm lik bir kesiden yapılır. Kas ve kemik dokularda herhangi bir uygulama yapılmadığı için operasyon sonrası erken dönemde bel ağrısı yoktur ve hasta aynı gün taburcu olabilir.

• Operasyon sonrası iyileşme dönemi çok kısadır.

• Mikrocerrahi operasyonlarında kemik ve bağ dokusunun çıkartıldığı alanlarda kasların omurilik zarına yapışması sonucu ortaya çıkan operasyon sonrası kronik bel

ağrıları görülmez.

• Yandan yapılan girişim (posterolateral transforaminal) hasta arzu ederse lokal anestezi ile yapılabilir.

• Mikrocerrahi sonrası nüks eden hastalarda emniyetle uygulanabilir.

DEZAVANTAJLARI

• Deneyimli ve gerekli eğitimlerden geçerek sertifika almış cerrahlar tarafından yapılabilir.

• Operasyon için pahalı ve yüksek teknoloji gerektiren ekipmanların kullanılması gereklidir.

• Bel fıtığının yanısıra kanal darlığı ya da omur kayması olan hastalarda uygulanamaz.

SIK SORULAN SORULAR

Endoskopik operasyon her hastaya uygulanabilir mi?

Hastanın bel fıtığı olması şartıyla her hastaya uygulanabilir. Sadece omur kayması nedeniyle vida ve plakla enstrümentasyon gereken ve kanal darlığı nedeniyle kanal genişletme operasyonı gerektiren hastalara uygulanmaz.

Neden üç farklı teknik kullanılmaktadır?

Belin yan tarafından girişimle uygulanan transforaminal teknik yaygın olarak kullanılan tekniktir. Ancak kalça kemiğinin normalden yukarıda olduğu hastalarda özellikle L5-S1 mesafesi için transforaminal yolu kullanmak olanaksız olabilir. Bu durumda belin ortasından kesiyle interlaminar teknik kullanılmaktadır.

Üç teknik arasında ne fark vardır?

Girişim yeri dışında transforaminal teknik arzu eden hastalarda ya da kalp, böbrek hastalıkları gibi nedenlerle anestezi alması sakıncalı hastalarda lokal anestezi ile uygulanabilir. İnterlaminar teknik ise sadece genel anestezi altında uygulanabilir.

Endoskopik operasyonlardan sonra hastanede yatış süresi ne kadardır?

Hastaların aksine arzusu yoksa işlemden sonra 4. saatte taburcu olabilirler.

Operasyondan sonra aynı yerde bel fıtığının nüksetme şansı var mıdır?

Bel fıtığı operasyonı dünyada 3 farklı yöntemle uygulanmaktadır. Açık cerrahi, mikrocerrahi / mikroendoskopik cerrahi ve tam Tam kapalı endoskopik operasyon. Her 3 yöntemde de opere edilen binlerce hastada operasyon sonrasında ortalama %5 oranında operasyon mesafesinde nüks olduğu saptanmıştır.

Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın nüks oranı değişmemektedir. Ancak diğer yöntemlerde nüks eden hastalarda yeni operasyonda komplikasyon oluşma riski endoskopik operasyonlara göre daha yüksektir. Bu nedenle endoskopik operasyonda nüks gelişse bile ikinci operasyonın komplikasyon riski yok denecek kadar azdır. Ayrıca mikrocerrahi ya da açık cerrahi sonrası nüks eden hastalarda da endoskopik girişim güvenle uygulanabilir. Bülten