Dernekleşme fikri, Suriyelileri de etkisi altına aldı. Dernekler kenti Gaziantep’e, kısa zamanda ayak uyduran Suriyeliler 150'ye yakın dernek kurdu. Resmi rakamlara göre, aktif Bin 876 derneğin 150’ye yakınını Suriyeli dernekler oluşturdu.

SESLERİNİ RAHAT DUYURUYORLAR

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, Gaziantep’te yardımlaşmak ve dayanışmak maksadıyla dernekleşti. Gaziantep Valiliği Dernekler Masasına kayıtlı, 150’ye yakın Suriyelilere ait dernek olduğu ortaya çıktı. Dernekleşen Suriyeliler, yardımlaşma ve dayanışma fikrini yaygınlaştırdı, mağdur olan Suriyeli aileler, dernek üzerinden yetkililere sesini rahatlıkla duyurmayı amaçlayarak, derneklere kaydoldu.

İŞTE O DERNEKLER

Örgütlenmenin ve sosyallaşmenin yolunu bulan Suriyeliler, dernekleşmede önemli başarıya imza attı, çeşitli isimlerde kurulan derneğin çatısı altında birleşti. Suriyelilere ait derneğin bazıları şöyle: “Suriye Dostluk Derneği Gaziantep Şubesi, Özgür Suriye Mühendisleri Derneği, Suriyeli Öğrenciler için Burs ve Kariyer Planlama Derneği, Suriyeli İşadamları ve Girişimciler Derneği, Suriyeliler Evi Derneği, Suriye Birleşik Türkmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Suriyeli Kadın Topluluğu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Suriye Alimler Derneği Gaziantep Şubesi, Suriyeli Kadınlarının Birlikteliği Derneği, Sığınma Ümidi Derneği, Suriye Evi Derneği. Selam İnsani Yardım Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Ev Derneği, Hayat ve Adalet Derneği, Ben İnsanım Araştırma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Turuncu Eğitim Derneği, Güven İnsani Yardımlaşma Derneği, Merhamet Yardımlaşma Derneği…”

ADI VAR KENDİSİ YOK

Öte yandan derneklerin birçoğunun adı resmi olarak var ama faaliyetleri yok. Şehirde bu kadar çok dernek bulunmasına rağmen halkın, bu derneklerin yüzde 90’nın adını ve yerini bilmemesi dikkati çekti. Gaziantep’te bin 922 dernek, hükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle feshedildi, kayıttan düşürüldü. SALMAN ERDENE