Yoğun katılımın olduğu sempozyumda İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Başkanı Cemal Gökçe böyle bir toplantının Gaziantep’te yapılmasının önemli olduğunu söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk deprem master planının önemine vurgu yaptığı konuşmasında Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Gökhan Başkanımızın da teklifi ile Deprem Master Planı için arkadaşlarımızla çalışma başlattık. Yine burada bir Gaziantep Modeli oluşturalım ve Deprem Master Planı için; bize düşen kısmı çalışalım dedik. Arkadaşlarımız deprem kuşağı içerisinde yer alan kısımla ilgili çalışacaklar, sizden de bu konu da destek alacaklar” dedi.

BÜYÜK KATILIM SAĞLANDI

Uluslar arası katılımın yoğun olduğu ve yaklaşık 150 yerli yabancı katılımcının yer aldığı sempozyum açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Seran Aysal, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı İlhan Tohumcu ve çok sayıda inşaat mühendileri katıldı.

GAZİANTEP’TE YAPILMASI ÖNEMLİ

Yoğun katılımın olduğu sempozyumda konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Başkanı Cemal Gökçe böyle bir toplantının Gaziantep’te yapılmasının önemli olduğunu söyledi. “İnsanların güvenli ve sağlıklı yapılarla, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı en temel insan hakkıdır” açıklamalarında bulunan Gökçe “Kahramanmaraş’tan Halep’e, Birecik’ten Akdeniz kıyılarına, Diyarbakır’dan İskenderun’a giden önemli bir yerleşim yeridir. Türkiye’de deprem güvenliklerinin sağlanması son derece önemli bir konudur. Çelik yapılara ilişkin, şubelerimizin düzenledikleri çeşitli etkinliklerle birlikte bugün burada yapılan sempozyumun, yapı üretim alanında yararlı olacağına inanıyoruz” dedi.

ÖNEMLİ BİR KONU

Gökçek, şunlarıda kaydetti:“Türkiye’de deprem güvenliklerinin sağlanması son derece önemli bir konudur. Çelik yapılara ilişkin, şubelerimizin düzenledikleri çeşitli etkinliklerle birlikte bugün burada yapılan sempozyumun, yapı üretim alanında yararlı olacağına inanıyoruz.”

MÜHENDİSLİĞİN YAPI ANA BİLİM DALI: ‘ÇELİK YAPILARDIR’

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube başkanı Gökhan Çeliktürk ise, “Türkiye, doğal afetlere en çok maruz kalan ülkelerden biridir. Ülkemiz topraklarının tamamına yakınında deprem riski bulunmaktadır. İnşaat mühendisliğinin ana bilim dallarından yapı ana bilim dalının iki temel alanından birisi çelik yapılardır. Özellikle 18. Yüzyılda İngiltere’de başlayan sanayi devrimi ile özellikle sanayi yapılarında büyük açıklıklar geçme fikri ile çelik yapılara ilgi artmaya başladı. 1887 yılında Paris’te yapılan Eyfel Kulesi ile bütün dünyanın ilgisini çekmeyi başarmıştır. Günümüze kadar birçok sanayi tesisinde yüksek katlı binalarda kullanılmaya devam edilmektedir”

ŞEHRİMİZE KATKI SAĞLAYACAKTIR

“Bu sempozyumun şehrimize, ülkemize kattı sağlayacağına inancım tamdır” vurgusunu yapan Çeliktürk, Sempozyumun Anadolu’da özellikle de Gaziantep’te yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çeliktürk, “Cumhuriyetin kurulmasında Gaziantep’in önemli bir yeri var. Bilgi ve teknoloji sektörümüzün olmazsa olmazıdır. Okuldan sonra iş hayatına atılan meslektaşlarımıza kitap ve dokümanlarla, sempozyum ve konferanslarla hizmet sunmamız gerekiyor. Bizlerde bunu yapıyoruz. Çelik yapılan bu güne kadar üvey evlat muamelesi görmüştür. Bunun geliştirilmesi şarttır” şeklinde konuştu.

DÜNYA, SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMADAN SÖZ EDİYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptığı konuşmasında“ Bilgi toplumu olma konusunda rekabet yaşanırken bilgiyi elinde tutanlar her zaman söz sahibi olmuşlardır”şeklinde belirtti. Şahin, “Dünyada büyük bir rekabet yaşanırken, devletler, ülkeler, şehirler bu acımasız rekabeti bilgi odaklı götürmeye çalıştığı biz zaman dilimine şahitlik ediyoruz.Dünya artık sürdürülebilir kalkınmadan söz ediyor. Sürdürülebilir kalkınmanın yalnız ekonomi olmadığını, insanı merkeze alan bir modeline hızlı bir şekilde geçmemiz gerekiyor. İnsanın yaşam hakkı, en temel yaşam hakkı iken, uygun çevre ortamında yaşam hakkının da en temel yaşam hakkı olduğu bir dönem yaşıyoruz. Bir taraftan silikon vadilerinin kurulduğu, bilgi ve teknolojinin oluştuğu bu dönemde inandığımız bir şey var ki, o da bilgi güçtür; iktidar yapar. Hangi medeniyet bilgiyi elde tuttuysa, o medeniyet söz sahibi olmuştur” dedi.

2023 HEDEFLERİNE ULAŞMALIYIZ

“Ar-ge’ye gerekli desteği vererek Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmalıyız” diyen Şahin, şunları söyledi. “Cumhuriyetin 100.yıl hedefine hızlı bir şekilde ulaşmamız gerekiyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün bize miras olarak bıraktığı bilim ve aklı; tüm işlerine merkezine koymalıyız. Biz yöneticilerin bilimden uzaklaşmadan kararlar almamız gerekiyor. Kimseyi ötekileştirmeden bilgiyi merkeze alarak birlikte ve beraber olmalıyız. Sempozyumlar sosyal duyarlılığı ve demokrasinin çıtasını yükseltmektedir. 80 milyonun kardeşliği önemlidir. Bu sempozyum Gaziantep ve Türkiye açısından önemli açılımlar sağlayacaktır. Tüm misafirlerimizi Gaziantep’te ağırlamaktan onur duyuyorum”

ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK

Depremle ilgili yoğun çalışmalar yaptıklarını belirten Şahin, “Çevre Bakanımızın da sizlerle yakın işbirliği ile bu alanlarda çok yoğun işbirliği, Çevre Şurası gibi önemli çalışmalar yaptık. İstanbul başta olmak üzere deprem ile ilgili yoğun çalışmalar yapılıyor. Her alanda insanı merkeze alıp, bu alanları güçlü bir şekilde Büyükşehir Belediyesi olarak oluşturmak zorundayız. Biz Gaziantep olarak, 5 dönüm kapalı alana sahip AVM’yi yıkarak; altı otopark üstü park yaptık. Üzerine gençlerin kitap okudukları kafe yaptık. Bu bir duruştur, zihinsel dönüşümdür. Sizin hassasiyetleriniz, bizim hassasiyetimiz. Şuanda Gökhan Başkanımızın da teklifi ile Deprem Master Planı için arkadaşlarımızla çalışma başlattık. Yine burada bir Gaziantep Modeli oluşturalım ve Deprem Master Planı için; bize düşen kısmı çalışalım dedik. Arkadaşlarımız deprem kuşağı içerisinde yer alan kısımla ilgili çalışacaklar, sizden de bu konu da destek alacaklar” ifadesini kullandı.

GAZİANTEP, GÜNEYDOĞU’DA BİR TANE

Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, “Tüm dünya Endüstri 4.0’ı yaşamakta, bizde ülke olarak bunun gerisinde kalmak istemiyoruz. Endüstri 4.0’ı tüm alanlarında büyük hedefleri bulunmaktadır. Ülkemiz son yıl içerisinde çok büyük atılımlar yaşadı. Gaziantep’te bu gelişmeleri ortaya koyan bir örnektir. Gazianteplilerin bir deyimi vardır: Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep. Gerçekten ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan, özellikle Güneydoğu’da bir numara. Ülkemizde 2023 hedefleri dediğimiz hükümetimizin koymuş olduğu hedefler var. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılına gelen hedefler var. Bu hedefler içerisinde madenler var. Ham çeliğin uygulama alanları da büyük bir yer kaplamaktadır. Yapmış olduğum araştırmalar neticesinde 2023 yılında Türkiye, ham çelik ihracatında 3 milyar doları hedeflemektedir. Ülkemizde inşaat sektörü ne yazık ki betonarme binalar üzerinden gidiyor. Ülkemiz büyük deprem kuşaklarının üzerinde bulunuyor. Bugün Çin ve Japonya gibi deprem kuşağında bulunan ülkeler, çelik üzerine kaydığını görüyoruz. Çelikten imal edilmiş yapıların depreme karşı daha dayanıklı olduğu görülmüştür” dedi.

AYSAL: GAZİANTEP ÖNEMLİ BİR ŞEHİR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Seran Aysal, “Kıbrıs odalar için Gaziantep’in büyük bir yeri vardır” diye konuştu. Aysal, “Üyelerimizle toplu olarak ilk katıldığımız ilk etkinlik 3, Çelik Yapılar Sempozyumuydu ve yine yer Gaziantep’ti. O dönem Gaziantep’te bulunmaktan duyduğumuz memnuniyetin ifade ettik. Güzel anılar, güzel dostluklar edindik. Ve bugün kısa sürede bize gözterilen ilgi alaka yine çok iyi dostluklar arkadaşlıklar, sempozyumun vereceklerine ek olarak bizlere katkı sağlayacağına eminim. Bu yüzden de teşekkürlerimi sunarım. Kıbrıslı Türk meslektaşlarıyla dayanışamayı, emeği ve bilgiyi paylaşma adına başlayan sempozyum bir geleneğe dönüştü” şeklinde belirtti.

BİLGİ VERİLDİ

Prof. Dr. Cavidan Yorgun’un yönettiği birinci oturumda Haluk Emre Alçiçek ve Cüneyt Vatansever Uzay kafes çatı sistemlerinin artan düşey yükler altında doğrusal olmayan davranışı konusunda sunum yaptı. Akabinde Abdul Hayır, Fethi Kadıoğlu Tamamen zemine gömülü silindirik tankın gerilme analizine boyutlandırılması konusunda sunum yaparken Özlem Çavdar ve Muhammet Ceylan Mevcut çelik bir spor salonunun performans analizi üzerine sunum yaptılar. Gün boyunca dört ayrı oturum yapıldı ve konuşmacılar sunumlarını yaptılar. İki gün sürecek olan sempozyumda onlarca bildiri sunulacak. Ayşegül Bağcı