İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, kamu ihalelerine giren müeahhitler için fiyatların bir kararnameyle güncellenmesi gerektiğini, aksi takdirde, firma batışlarının başlayacağı uyarısı yaptı. Çeliktürk, "Acilen önlem alınmalı çünkü gerçekten sektör SOS veriyor" dedi.

ZATEN BÜYÜK KIRIMLARLA ALIYORLAR

Demir başta olmak üzere inşaat betonu ve inşaatın her kaleminde artış yaşandığını maliyet artışının 6 ayda yüzde 40'ları bulduğunu dile getiren Gökhan Çeliktürk, "Demir 6 ay içinde 1800'lerden 1900, 2600-2700 liraya geldi. Hazır betonda yüzde 20 arttış var. Zaten bu iki kalem inşaat için en önemli iki kalem. Özellikle devlete belli bir fiyat üzerinden iş yapan müteahhitler bu durumda çok zor durumda kaldılar. Zaten işleri çok büyük kırımlarla alıyorlar, çok büyük kazançları yok. Üzerine de maliyet artışları gelince çok sıkıntıya düştüler. O yüzden özelikle kamu ihalelerine giren arkadaşların fiyatlarının bir kararnameyle güncellenmesi gerekiyor" dedi.

FİRMA BATIŞLARI BAŞLAR

İnşaat maliyeti artışlarını kimsenin beklemediğini dile getiren Çeliktürk, "Demirdeki artış geçici olur dişe düşündük ama iş kalıcı oldu, inşaatın diğer kollarına da sıçradı. Önce demirden dolayı meydana çıktı, son 6-7 aydır inşaat kalemiyle alakalı herşeye zam geldi. Sonuçta bu müteahhitlerin hepsi bu memleketin çocukları. O yüzden devletinde devlete iş yapan müteahhitleri kollaması gerekiyor. Yoksa Allah korusun, tabiki firma batışları başlar. 3 milyona aldığı işin maliyeti 4 milyona geldiği zaman gücü olan adam ayakta kalır ama gücü olmayan, hakedişle ayakta kalan küçük müteahhitlerimizin hepsi çok büyük sıkıntılar yaşarlar" diye konuştu.

PİYASADA STOK VAR

İnşaat maliyetlerindeki artışın sadece kamu müteahhitlerini değil, yap sat yapan tüm müteahhitleri de etkilediğini anlatan Çeliktürk şunları dile getirdi:"Maliyetler yüzde 40 civarında arttığı zaman ister istemez bu da hepimizi etkiliyor. Yap sat yapan konut yapanlarda da sıkıntı büyük. Çünkü yerleri kat karşılığı belli bir yüzdeyle alıyorlar. Müteahhitler şu anda eski maliyetlerle yaptıkları konutları satamıyor. Piyasada stok var, özellikle Karataş ve Beylerbeyi'nde. Müteahhit, 210, 220 Bin TL'ye satamadığı daireyi 300 milyara satmak zorunda kalacak. Zaten piyasa sıkışık satılmıyor. Piyasa kitlenecek gibi duruyor. İnşaat maliyeti düşmüyorsa geriye sadece arsanın düşmesi kalıyor. Önümüzdeki günlerde kat karşılığı işlerin yüzde 40-50'ler seviyelerine gelmesi gerekiyor. Müteahhit arkadaşlar önüne bakacaklar. Metesi 3 milyona arsa almayacaklar. Arsa fiyatları düşecek. Yüzde 55-60 verdikleri kat karşılığı işleri tekrar maliyet hesaplayıp 40-45'lere çekecekler."

TEŞVİK EDİLMESİ GEREK

'Kamu müteahhitleri ancak kanun hükmünde kararname ile fiyat güncellemesi yaparak kurtulabilirler' diyen Çeliktürk, "Yoksa onlar zarara girdiler. Yüzde 30-40 inşaat maliyeti onların bütün karını aldı götürdü. Onların bir şansı yok ama yap sat müteahhitleri çok çok daireye zam yapar, bir şekilde yine ayakta kalmaya çalışır. Ama kamu müteahhitlerinin böyle bir şansı yok elleri kolları bağlı. Sektörün desteklenmesi teşvik edilmesi lazım.

Önümüzdeki günlerde inşaat sektörüyle ilgili hükümetin bir adım atacağını bekliyorum. Şu anda Türkiye'de inşaat sektörünün yüzde 65'i kamu yatırımları. Acilen önlem alınmalı çünkü gerçekten sektör SOS veriyor"şeklinde konuştu. Meral KINACILAR