Doğu ve Güneydoğu Anadolu Canlı Hayvan Besicileri Derneği eski Başkanı Abdulsamet Korkmaz, bir zamanlar canlı hayvancılığın merkezi olan Gaziantep'te bugüne kadar gelen yanlış politikalar nedeniyle sektörün bittiğini söyledi. Korkmaz, "10 milyar dolar canlı hayvan ihracatı yaparken bugün sıfır noktadayız. Tam tersi ithalat yapılıyor" dedi.

Canlı hayvan ihracatının Türkiye'nin ihracatının içinde yüzde 6 payı bulunurken, bugün bu oranın sıfırlandığını söyleyen Korkmaz, ithalatın ise sürekli arttığını belirtti. Korkmaz, "10 milyar dolar ihracat yaparken bugün sıfır noktadayız. Tam tersi ithalat yapılıyor. Gaziantep'te 200 bin kişi direk ve endirek olarak bu sektörden geçimini sağlarken bugün bu sayı 30 bine, 500-600 besici varken bugün bu sayı, 100'e düştü" dedi.

BESİCİLER PARA KAZANMIYOR

Küçükbaş canlı hayvanın kilosunun 11 lira olduğunu besicinin para kazanamadığını söyleyen Korkmaz, "Girdi maliyetleri pahalı. Hammadde fiyatları yüksek, üretim azalmış. Hükümet ciddi teşvik veriyor ancak gerçek manada üretici ve besicinin eline geçmiyor. Gaziantep'te hayvan pazarında kim kaç kişi teşvik alıyor? Bir elin parmaklarını geçmez. Güçlü firmalar teşviklerden yararlandı, gerçek besiciler geri plana düştü, bu işten fazla faydalanmadı" diye konuştu. Meral KINACILAR