CHP Milletvekili Mehmet Şeker, cinsel saldırı suçunun mağdurun şikâyetine bağlı olmaksızın cezalandırılması, bu suça yönelik cezaların artırılması ve verilecek cezalarda indirim yapılmamasını öngören bir kanun teklifi verdi. Şeker Türk Ceza Kanunu’nda, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarına yönelik suçların cezalarının yetersiz kaldığını ve bu tür suçların cezalarında indirim uygulayan düzenlemeler nedeniyle bahsedilen suçların işlenme oranında yıldan yıla artış yaşandığına dikkat çekti.

VAKALAR ARTIYOR

Kadına ve çocuklara yönelik cinsel saldırı ve tecavüz olaylarına ilişkin resmi istatistiklerin bulunmadığını da ifade eden Şeker, “medyaya yansıyan kadına yönelik tecavüz vakaları 2012 yılında 150 iken, 2013 yılında 167’ye çıkmıştır. Yine çok acı bir şekilde tecavüze uğrayan ve hunharca katledilen çocukların haberlerine gittikçe daha sık rastlanmaktadır” dedi. Taciz ve tecavüz vakalarının artmasında Kanun’un öngördüğü cezaların yetersiz kalmasının, üstelik de bu cezalarda önemli indirimler yapılmasının rol oynadığını kaydeden Şeker şöyle devam etti: “Yasa koyucunun bu türden suçların cezalandırılmasını şikâyet şartına bağlaması da cinsel taciz ve tecavüz vakalarının artmasındaki bir diğer önemli faktördür.”

CEZASI ÇOK HAFİF

Türk Ceza Kanunu’ndaki düzenlemelerin tecavüz suçunun cezasız kalmasına, suçluyu cesaretlendirmeye ve suçu özendirmeye neden olduğunu vurgulayan Şeker, “bir suçun cezasının hafif olması kadar suçun cezasından kaçabiliyor olmak da suçu önlemenin önündeki en büyük engeldir” dedi. BÜLTEN