Şahinbey Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ndeki yolsuzluk iddialarını soran CHP Milletvekili Mehmet Şeker’e tepki veren Kooperatif yetkililerinin haksız olduğu ve yapılan incelemede çok sayıda suç unsuru bulunduğu belirlendi.

Bakan Hayati Yazıcı bu konuda soru önergesi veren Mehmet Şeker’e yanıt verdi ve dosyalarda suç unsuruna rastlandığını bildirdi. Şahinbey Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ndeki yolsuzluk iddialarını denetleyen müfettişler, denetim görevinin ihmali, görevi kötüye kullanma, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık ve zimmet gibi suç fiillerini tespit etti. Bakan Yazıcı, söz konusu kooperatif hakkında bakanlığına intikal eden şikayetler ile ilgili olarak Bakanlık ve TESKOMB müfettişlerinin denetim yaptığını belirterek, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunun ilgili maddeleri ile TCK’nın ilgili maddeleri kapsamında çok sayıda suç unsurunun tespit edildiğini kaydetti.

SUÇ FİİLLERİ KABARIK

Bakan Yazıcı, yapılan denetimler sonucunda müfettişlerin tespit ettiği suç fiilleri nedeniyle yönetim kurulu üyeleri, kooperatifin eski müdürü ve iş ortakları hakkında Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre tespit edilen suç fiillerini şöyle açıkladı: “TCK’nın 257 (görevi kötüye kullanma), 251 (denetim görevinin ihmali), 157 (dolandırıcılık), 158 (nitelikli dolandırıcılık), 247 (zimmet) maddeleri kapsamında Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş olup, yargılama süreci devam etmektedir”

KREDİ MİKTARI CEVAPSIZ KALDI

Bakan Yazıcı, Şeker’in “Kooperatif başkan ve yakınlarının, Kooperatifi garantör göstererek adlarına kredi çektiği kişi sayısı kaçtır? Söz konusu usulsüz kredinin toplamı ne kadardır?” şeklindeki yolsuzluk miktarına ilişkin sorularını ise yanıtsız bıraktı. BÜLTEN