CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Özkaplan halı fabrikasında çıkan yangınla ilgili olarak, “Bu son derece üzücü olayla, organize sanayi bölgemizin çok yüksek riskli yangınlara karşı iyi organize olamadığı ortaya çıktı. Gaziantep’in, petrol türevleri kullanan fabrikalarının, bu fabrikaların yer aldığı organize sanayi bölgelerinin sıradan yangınlar için değil çok yüksek riskli yangınlarla etkili mücadele edecek araç, teçhizat ve personele acilen sahip olması zorunludur” dedi.

Petrol türevlerinin kullanıldığı işyerlerinin çok yüksek yangın yükü olan yapılar olarak nitelendirildiğinin altını çizen Şeker “Gelişmiş ülkelerde, bu tür işyerlerinde fabrikanın yakınındaki stratejik konumlara kimyasal söndürücüler yerleştiriliyor. Organize sanayi bölgeleri de havadan söndürme, köpüklü söndürme araç ve teçhizatlarına sahiptir. Bizim organize sanayi bölgesi ise bu anlamda sınıfta kaldı. Organize sanayi bölgemizin iyi organize olamadığını böylesine elim bir olayla öğrenmek de ayrıca üzüntü verici” ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ OLAN RİSKLERİ YÖNETMEK

Krizlerin bir şekilde yönetildiğini önemli olanın ise riskleri yönetmek olduğunu hatırlatan Şeker şunları söyledi: “Sahipleri ve yöneticileri açısından 20-25 yıllık emeğin, çalışanlar açısından ekmek teknelerinin, ekonomimiz açısından milyonlarca doların, ülke açısından milli servetlerimizden birinin küllere dönüşmesi söz konusu… Dünkü yangın krizi her şeyin kül olmasıyla sona erdi. Yani krizleri öyle ya da böyle sonlandırıyorsunuz. Ancak risk yönetimine önem verilseydi fabrikadan kül yerine daha çok şey kalırdı.”

DERS ÇIKARMAMIZ LAZIM

Can kaybı yaşanmaması dışında her yönüyle çok üzücü olan fabrika yangınından yeterli ders çıkarılırsa bu tür olayların bir daha yaşanmamasının sağlanacağını kaydeden Şeker “6 milyar dolarlık ihracat kapasitesine sahip marka şehir Gaziantep’in, petrol türevleri kullanan fabrikalarının, bu fabrikaların yer aldığı organize sanayi bölgelerinin sıradan yangınlar için değil çok yüksek riskli yangınlarla etkili mücadele edecek araç, teçhizat ve personele acilen sahip olması zorunludur. Bu çıkaracağımız ilk ve en önemli derstir. Bunun acilen hayata geçirilmesi gereklidir. Bu vesileyle fabrikanın sahiplerine, tüm çalışanlarına ve Gazianteplilere bir kez daha geçmiş olsun diyorum” dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT