Çadırkenti’ndeki işçiler neden işten atıldı ?

Gaziantep Karkamış Çadır Kampında güvenlik ve temizlik işlerini yapan 20 kadar işçinin iktidara oy vermediği gerekçesiyle taşeron firma ve Belediye’nin ortaklaşa kararıyla işten çıkarılmaları iddiaları Meclis gündemine taşındı. CHP’li Mehmet Şeker, İçişleri Bakanı’na işten çıkarmaların gerekçelerini sordu.

Şeker, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin konaklaması için oluşturulan Karkamış Çadırkent de neredeyse ilçe nüfusu kadar Suriyelinin yaşadığını belirterek, bu çadırkentteki güvenlik ve temizlik işlerini taşeron bir firmanın yürüttüğünü kaydetti.

HESAP SORULMASI GEREKİR

30 Mart yerel seçimlerinden sonra bu taşeron firma yöneticileri tarafından, iktidar partisine oy vermedikleri gerekçesiyle 20 kadar çalışanın işten çıkarıldığını ifade eden Şeker, “Bu uygulama İş Kanunu’nda yer alan iş ilişkilerinde eşit davranma ilkesine tamamen aykırıdır ve dolayısıyla bu uygulamayı gerçekleştirenlerden hesap sorulması gerekmektedir” dedi.

İŞTE ŞEKER'İN SORULARI

Şeker, İçişleri Bakanı Ala’ya şu soruları yöneltti: "Karkamış Çadırkenti’nin temizlik işlerini alan taşeron firma, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra kaç kişinin işine son vermiştir? Bu işten çıkarmaların gerekçesi nedir? Söz konusu taşeron firmanın iktidar partisine oy vermediği için kanunsuz bir şekilde gerçekleştirdiği işten çıkarmaları Karkamış Belediyesi ile ortaklaşa yaptığına ilişkin iddialar doğru mudur? Yasalara aykırı bir gerekçe ile işten çıkarılan kişilerin resmi kurumlara ulaştırdıkları şikâyetleri karşısında ne yapılmıştır? İş Kanunu’nda yer alan “İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz” hükmünün açıkça çiğnendiği bu olay karşısında uygulayıcılardan hesap sorulması düşünülmekte midir?" BÜLTEN