*Beni de Gaziantepspor'un başına getirseler yapabileceğim birşey yok.

*Uçaktan baktığımızda yeşil olarak 100. Yıl ve Dülük ormanı görülüyor

*Tramvayla ilgili bir usulsüzlük varsa büyükşehirde bir komisyon kurulmalı

*Işık sayısını azaltmanız lazım. Gaziantep'te 100 metrede bir trafik ışığı var

*CHP'de Eylül ayından itibaren örgütlerle ilgili çok düzenlemeler yapılacak

*Bölgede organ mafyaları cirit atıyor, çocuklar pazarlanıyor, kadınlar pazarlanıyor

*Ankara'da bana Gaziantep'ten bir yer alsak, bir senede iki katına çıkıyormuş' diyorlar

CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Gaziantep ve ülke gündemiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gaziantep'te işlerin iyi gitmediğini ve bunun için herkesin duyarlı olması gerektiğini söyleyen Şeker, "o kadar sorun varki, bunun meydana geliş biçimi biraz sorumsuzluk, biraz ciddiyetsizlik, biraz da toplumu ciddiye almayış. İşte şimdiki durum. 100.Yıl Atatürk Kültür Parkına yapılan tecavüz, trafik sorunu, hergün yükselen konut fiyatları, bir türlü çözüme ulaştırılamayan ve yüzlerce firmanın mağdur edildiği KOSGEB meselesi, Tramvay alışında netliğe kavuşmayan 2,5 milyon Euro'nun akibeti ve Gaziantepspor'a siyasi müdahaleler. Bunlar Gaziantep'te yaşayan herkesi huzursuz ediyor" dedi.

YAPILAN İŞ DOĞRU DEĞİL

Gazetemizin gündeme getirdiği, 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı'nın bütünlüğünü bozacağı endişesiyle mimarlar odasının itiraz ettiği plan tadilatıyla ilgili açıklama yapan Mehmet Şeker, "Allah için 100. Yılın bütünlüğü kalmadı. Başlangıçta 100. Yılın içerisinde kafeterya yoktu, restoran yoktu, eğlence merkezleri yoktu, otel yoktu. Bunların hepsini yaptılar. Bir şehrin yeşil alanı olmalı. Gaziantep'te gündüz gelirsek uçaktan sadece burası ve Dülük ormanı gözüküyor başka da yeşil alan yok Allah için. Yani niye bunların içerisine sürekli imar tadilatlarıyla değişiklikler bir şeyler yapmaya çalışıyorlar, başka alanlar yaratın orada istediğinizi yapın. Otel mi yapıyorsunuz, motel mi, restoran mı yapıyorsunuz, birine peşkeş mi çekiyorsunuz serbestsiniz. Ama maalesef bu yapılan işler doğru değil. Yaptığınız iş doğru ise arkasında olursunuz. Demek ki yapılan iş doğru değil, doğru olmayan iş yapılıyor doğru olmayan işinde savunulacak tarafı yoktur" dedi.

BENİM PARAMLA YAPILIYOR

Belediyenin şeffaf olması ve yapacağı her konuyu halkla paylaşması gerektiğini söyleyen Mehmet Şeker, "Belediye yaptığı hangi iş olursa olsun, imar tadilatı, yeşil alan açılması olsun, isterse Gaziantep'e deniz getirme olsun halkla paylaşacak, halkla paylaşmayı öğrenmeyen bir belediye başarılı olamaz. Benim paramla yapılıyor. Kimse babasının arazisini, tarlasını satarak yeşil alan ve ağaç dikmiyor. Benden aldığı vergilerle yapıyor" dedi.

3. DÜNYA ÜLKELERİNDE KALDI

Dinamik kavşak uygulamasını değerlendiren Şeker, Avrupa'dan da örnekler vererek şunları söyledi:"Kavşaklarla ilgili hep söylüyorum, böyle bir göbek olan, etrafından dönülen, 3. dünya ülkelerinde kaldı. Batıda böyle yerler yoktur. Hatta trafik işaretleri elektroniktir. Gelen araç yoğunluğuna göre ışıklar yanar. Bunlar trafik sorununun çözümü için dünyanın her tarafında uygulanan yöntemlerdir. Ama bu geçici bir yöntem ve uygulamadır. Kalıcı olan bu şehirde toplu taşımacılığı yaygınlaştırmaktır. Aklın yolu bir. Başka şekilde trafiği çözmeniz mümkün değil."

GELİŞMİŞ ÜLKELER NASIL ÇÖZMÜŞ

'Işık sayısını azaltmanız lazım. 100 metrede bir trafik ışığı var, her yerden her tarafa dönülüyor' diyen Şeker, "Gelişmiş ülkelerde bakıyorsunuz sola dönüşler azaltılmıştır. Sağa dönüşlerle bu işi çözmüştür, dolayısıyla trafik tıkanmaz. Uzman, deneyimli, tecrübeli, üniversite hocalarıyla bu konuyu tartışacaklar. Belediye başkanı veya başkan yardımcıları biz böyle uygun gördük, bu yol buradan geçsin, orada filanın arsası var değerlenir mantığıyla bakılırsa ne trafik ne başka bir sorun çözülür. Belediyeler radikal kararlar alabildikleri ölçüde başarılı olurlar. Bu radikal kararların içinde de halkla paylaşmak geçer. Odalara önceden söyleyin, bilgilendirin, eleştiriyi önceden alın. Paylaşmadığınız zaman yönetemezsiniz" dedi.

TRAMVAYLA İLGİLİ KOMİSYON OLUŞTURULMALI

Asım Güzelbey döneminde alınan 28 adet tramvayla ilgili 2.5 Milyon Euro'luk kayıp bir para iddialarıyla ile ilgili gelişmeleri de değerlendiren Şeker, "Belediyenin elinde bütün belgeler var, ihale edilmiş kaça alınmış bütün belgeler var. Bu işin tek çözümü var. Bir komisyon oluşturulur. Büyükşehir belediyesi içerisinde. Bu komisyon geçmiş dönemle ilgili eğer yanlış varsa, yapılmış bir hata bir eksik var bunlarla ilgili çalışma yapar bir rapor hazırlar, bu rapor çerçevesinde kasıt, rüşvet, yolsuzluk varsa bunlarla ilgili gerekli hukuki işlemi de başlatır. Dedikoduyla bir yere varılmaz. Gaziantep'in her kuruşunun hakkını belediye meclis üyelerinin savunması lazım. Hangi partili olursa olsun. Şeffaf olacaksınız. Gerek raylı sistem, gerekse başka bir konuyla ilgili komisyon kurarsınız. Kimseyide yıpratma hakkınız yoktur. Birilerini suçlayamazsınız, adını sağda solda söylemeniz doğru değil. Çünkü sonuçta bu memlekette belediye başkanlığı yapmış bir insan, kimseyi töhmet altında bırakmamanız lazım. Eğer varsa da bir şüphe bir sıkıntı, hukuk yolu açık olmak kaydıyla komisyonu kurarsınız" diye konuştu.

KOSGEB'DE 300-400 FİRMA BEKLİYOR

KOSGEB konusunu defalarca meclis gündemine taşıyan Şeker, bu konunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Şeker, "İddianamesi hazırlanıyor. Müfettiş bir rapor hazırlamış. Hukuki sürecin dışında yapacak bir şey yok. 300-400 tane firma bekliyor. Aralarında suçsuz olanlar, bu işle ilgisi olmayanlar da olabilir. Bizdeki sorun şu adaletin geç tecelli etmesi. Balyoz, Ergenekon davası çok uzadı. Böyle bir hukuk sistemi olmaz. Gelişmiş ülkelerde, örneğin Amerika'da bir dava başlar 10 gün üst üste mahkeme devam eder, dedikoduya mahal verilmez. Ve bunların arkasında siyasi destek var, parası var gibi bir dedikoduya imkan verilmez" dedi.

HEDEF KOYAMIYORUZ

CHP'de Şehitkamil'deki disiplin olayının ardından bir kutuplaşma olduğu yönündeki iddialarımıza cevap veren Şeker, "Mahallelerde, üyelerimizde sıkıntı yok, sıkıntı yönetim kadrolarında sıkıntı oluyor. Gerek adaylık süreçleri gerekse il, ilçe kongrelerinin yapılma sürecinde bu sıkıntılar oluyor. Onunda en büyük eksikliği ideolojik birlikteliğin azlığından kaynaklanıyor. Hedef koyamıyoruz. Hedefi örgütün her tarafına yayamıyoruz, iktidar olma hedefi, ideolojimizin iktidar olması hedefini koysak zaten bunlar olmayacak. Mücadele sadece, koltuk ve mevki makam kavgasına dönüşünce, ideolojiden de uzaklaşınca zaten kitlelere anlatacağınız çok fazla bir şey kalmıyor" dedi.

GENÇ KADROLARA İHTİYAÇ VAR

"Önümüzdeki dönem örgütlerle ilgili eylül ayından başlayarak çok ciddi düzenlemeler yapılacağını söyleyen Şeker, "Yeniden genç bir kadroya ihtiyacımız var. Önümüzdeki süreçte partinin üye olmasıyla ilgili yapılanma olacak. Tüzükte çok ciddi değişiklikler olacak. Başarısız olanlar mutlaka görevden alınacak. Genç kadrolar oluşturulacak. Partinin disiplin kurullarının daha aktif çalışması, araştırma geliştirme laboratuvarlarının her ilde, merkezi ilçelerde kurulması, insan kaynakları birimlerinin oluşturulması gibi ciddi çalışmalar yapılacak" dedi.

CHP ÖRGÜTLERİNDE DEVRİM

Şehitkamil'deki disiplin olayını da değerlendiren Şeker şöyle konuştu:"Haksız yere biz kimsenin suçlanmasını istemeyiz, yanlışta yapan varsa onu da o koltukta oturtmayız. Bu parti insan emeğine saygı duymalı, insan hak ve özgürlüklerine saygı duymalı. Hukukun üstünlüğüne duyulan bir parti olacağız. İl, ilçe başkanlarımız, il, ilçe yöneticilerimiz öncelikle uymak zorundalar. Bizim halkın aynası olan kesim, yöneticilerimizdir. Bunlar halkın karşısına eksiksiz çıkmalı. Kimsenin bunda istisnası yoktur, ister milletvekili, ister MKY üyesi, isterse il, ilçe başkanı olsun. Herkes partinin tüzüğüne, kurallarına uymak zorundadır. Sokaktaki adamın hakkı yenilmiş kim olursa herkesin yanındayım. CHP'nin sloganı, 'Başın düşerse dara, CHP'yi ara diyor'. Şimdi sokaktaki adamın hakkını aradığın gibi kendi partinin içindeki adamlarında hakkını arayacaksınız, üzerimize düşen bu. Doğru adamlarla, doğru kadrolarla, doğru işler yapabilmek için şeffaf olacağız."

DİN ADINA İNSAN ÖLDÜRÜYORLAR

Suriyelilerle ilgili sıkıntıları yıllar önce söylediğini, maalesef bu konuda haklıda çıktığını belirten Şeker, "Suriye'nin iç işlerine karışmanın intihar olacağını söyledim, ülkemiz için yanlış olacağını söyledim. Türkiye'ye çok ağır sosyal faturalarının çıkacağını söyledim. Bana haklı olduğumu söyleyenlerde oldu. Keşke haklı çıkmasaydım. Maalesef geldiğimiz noktada Suriye üçe, Irak üçe bölünüyor. Birgün sizin ülkenizde de mezhepsel sorunlar çıkar, bomba yüklü araçlar patlamaya başlar. Komşularınıza sahip çıkmanız lazım. Komşularınızın toprak bütünlüğü sizin içinde önemli. Dış politika yanlıştı. Din adına insan öldürüyorlar. Bu yapının dur demesi lazım. Birileri buna dur demeli. Yoksa İstanbul'dan da, Ankara'dan da, Gaziantep'ten de hak iddia eder" dedi.

KAMP YAPMAYLA SORUNU ÇÖZEMEZSİNİZ

Türkiye'nin bir dış politikasının olmadığını iddia eden Şeker, "Dış politika tutarlı olur. Bir milletvekili olarak ben dış politikamız nedir derseniz ben bilmiyorum. IŞİD'in yanında PYD'nin yanında, Barzanayi'ymi destekliyor, Maliki ile dost. Kiminle ne yaptığını bilmiyoruz. Bu da bu ülke için sıkıntı. İşte bugün Gaziantep'te 400 bin Suriyeli var. Bu kadar insana bırakın işi gücü temiz su ve sağlık sorununu çözmek zorundasınız. Kamp yapmayla bu sorunu çözemezsiniz. Gaziantep'te Suriye plakalı araçlara geçici bir plaka verin, adamın nerede olduğunu görün, hangi evde oturduğunu görün, Suriye plakasıyla geziyorsa alıkoyun, bunların hepsini söyledik, bir türlü dinletemedik. Efendim onlardan zarar gelmez. Reyhanlı'da niye bomba patladı,niye Gaziantep'te patladı. Sen tedbirini alacaksın kim olursa olsun, devlet olarak adamın peşinde, arkasında olacaksın, takip edeceksin, tesbit edeceksin. Bu bölgede kaçakçılık var, bu bölgede organ mafyaları cirit atıyor, bu bölgede çocuklar pazarlanıyor, kadınlar pazarlanıp satılıyor kimse kusura bakmasın böyle bir devlet anlayışı olmaz" şeklinde konuştu.

ARSA FİYATLARI DÖRTE BİRİNE DÜŞER

Konut ve arsa fiyatlarının yükselmesinin önüne yeni imar alanları açarak geçilebileceğini, bunda da belediye başkanlarına büyük iş düştüğünü söyleyen Şeker, şöyle konuştu:"Gaziantep'te konut fiyatları ve arsa fiyatları yüsek. Bunu düşermek için mevcut alabildiğinize imar alanlarını genişleteceksiniçz. Sam'dan, Öğümsöğüt, ormanın arka tarafından başlayarak havaalanına kadar açılan Kilis yoluna kadar yelpazeyi genişleteceksiniz. Bakın arsa fiyatları nasıl dörtte birine düşer. Arz-talep işidir. Ankara'da Çay yolunda gayette güzel, çok mükemmel evler var, 300-500 arasında satılıyor. Antep'te niye 1 milyon? Gerekçe ne, aynı evse aynı ev, üstelik orası Türkiye'nin başkenti, Türkiyenin başkentindeki bir evle tali bir şehrindeki evin fiyatının aynı olmaması lazım. Burada bir yanlış var. Yanlış da maliyetlerin arsa fiyatları yüksekliğinden kaynaklanıyor."

GAZİANTEP EMLAK FİYATLARIYLA DA GÖZDE

'Fiyat artışlarını ortadan kaldıracak bir tek mekanizma var oda belediye başkanları' diyen Şeker, "İmarı genişleteceksiniz. O zaman dedikodu da olmaz, uygulayın 18'i. Bunu yapmazsanız Gaziantep emlak alımından satımından rant elde edilen, bir şehir olmanın dışına çıkamaz. Türkiye'de Gaziantep şu anda sanayisi, baklavası, fıstığı kadar, emlak fiyatlarıyla biliniyor. Bürokratlar, siyasetçiler herkes söylüyor, 'Yav, Gaziantep'ten bir yer alsak, bir senede iki katına çıkıyormuş' diyorlar. Bunları duyuyorum. Niye bu şehirde arsalar bir yılda iki katına çıksın, hangi gerekçeyle?" dedi.

GAZİANTEPSPOR'UN BAŞINA BENİ DE GETİRSELER YAPACAĞIM BİRŞEY YOK

Spor ile arasının nasıl olduğunu sorduğumuz Şeker, "Siyasetçilerin de çok sporla ilgilenmesi doğru değil. Bu işe sivil toplumun daha çok sahip çıkması lazım. ben spor külübünün başında oturayım, bu koltuğuda kaybetmeyeyim başarı diğer taraflardada olması lazım. Gaziantep sporcu anlamında bir yarışçı atlet, maratoncu, bir bisiklet yarışmacısı bir yüçücü çıkartması lazım. Bunlarda çok önemli spor. Sadece futbol haftada bir gün maça gidelim mantığı çok doğru bir yöntem değil. Evet onu da yayalım. Bu şehrin en büyük sorunu, 18-19 tanesi amatör futbol sahası vardı, hepsini kapattılar, yerine bina diktiler. Bugünde diyorlarki 'efendim Gaziantepspor neden zayıf? Gaziantepspor nereden oyunca alacak. Para verip dışarıdan oyunca almak çok zor. Paramız yok, o zaman ne yapacaksınız o zaman altyapıdan yetiştirmeniz lazım. O altyapı neresi sokaklar. İşte Amerika'da basketbol sokakta oynandığı için çok iyi basketcileri alıp yetiştiriyorlar. Sen 19 tane amatör spor sahanı kapatmışsın ve yerine apartman dikmişsin. Kusura bakma buradada sporcu yetişmez. Yetişmeyeceği içinde parayla, beni de Gaziantepspor'un başına getirseler yapabileceğim birşey yok. Paran varsa iyi oyunca alacaksın, paran yoksa alamayacaksın. İyi oyunca yetiştirirsen, o zaman sorunu çözersin. 1980'da Gaziantep'te kaç tane amatör futbol sahası vardı, bugün kaç tane var. Spocu tarlada yetişmiyor. Futbol sahası kuracaksın, yüzme havuzları kuracaksın, yeşil alanları artıracaksın, insanları spora teşvik edeceksin" diye yanıt verdi. Meral KINACILAR