Gaziantep Barosu Başkan Vekili Av. Bektaş Şarklı, kendi imkanlarıyla kendi yağında kavrulan bir kent olan Gaziantep'te 200 bin Suriyeli'nin yaşamasının önümüzdeki süreçte pek çok sorunu beraberinde getireceğini söyledi. Şarklı, "Ekonomik anlamda insanlarımızda bir tehdit oluşturuyorlar. Yaşam tarzları farklı. Trafikte kontrolsüz şekilde araç akışı var. Hırsızlık oluyor. Türk vatandaşlarıyla çok sık evlenmeler var. Fuhuş anlamında insanların ekonomik sömürüsüne alet ediliyorlar. Şehrin dokusunu yaşam tarzını değiştirdiler" dedi.

SUÇLARDA ARTIŞ VAR

Suriyelilerle ilgili daha çok marka-patent ile ilgili davalar olduğunu, gayrimenkullerde, kiraların tahliyesinde, trafik suçlarında artış yaşandığını söyleyen Bektaş Şarklı, "Suriyeliler gün geçtikçe kontrolsüz şekilde yaşamın içerisine girdiği için yarın bunların yoğun şekilde iş davaları olacak, tahliye davaları olacak. Hak sahipleri çok üzerine gidemiyor, adres sıkıntı, isim sıkıntı, normal kayıtları yok. Trafikte kontrolsüz şekilde araç akışı var, plakaya ceza yazamıyorlar" dedi.

KAÇAKÇILIK ÇOK

'İlk geldiklerinde bu insanların güçleri vardı, ekonomik anlamda sıkıntıya girdiklerinde hırsızlık olaylarının, cinayet olaylarının daha çok artacağını düşünüyorum' diyen Şarklı, "Ayrıca kaçakçılık çok. Çok eşlilik kültüründen kaynaklı onlarda boşanma çok değil. Fakat uygulamasında sıkıntı çıkacak. Bizde boşandılar diyelim, ama yarın ülkelerinde bu boşanma gerçekleşmemiş olacak" dedi.

EKONOMİK OLARAK TEHDİT OLUŞTURUYORLAR

İki kültürün eski sınırlar yokken daha yakın bir kültür olduğunu, kültür anlamında çok sıkıntı yaşamayacağımızı belirten Şarklı, "Ancak Gaziantep kendi imkanlarıyla kendi yağında kavrulan bir kent. 200 bin civarında Suriyeli nüfus var. Şehrin dokusunu, yaşam tarzını değiştirdiler. Yoğun bakımlarda Suriyelilerden dolayı yer bulunamıyor. Kendi vatandaşların tedavilerini sağlayamama durumuna düşmüşsün. Köylerde, çiftliklerde, organizede ucuz fiyata çalışıyorlar. Ekonomik anlamda insanlarımızda bir tehdit oluşturuyorlar. " diye konuştu.

DAHA KONTROLLÜ OLMALIYDI

Suriyelilerin kontrolsüz şekilde ilimize geldiğini söyleyen Şarklı, "Dünyanın hiçbir yerinde bu şekilde kontrolsüz şekilde her yere her istediğin şekilde giremezsin. Aşama aşama yapılabilirdi, çadırkentler genişletilebilirdi. Sınırlar elek gibi. Belli koşullar halinde bu kadar insanın ilimize gelip yaşaması daha kontrollü yapılmalıydı, yanlış yapıldı" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR