Sanat Merkezinde müzik topluluklarının prova yapma imkanı bulacakları mekanların yanısıra, çocukların hem müzik aletleriyle ilgili hem de plastik sanatlara yönelik eğitim alabilecekleri atölyeler bulunacak. Çelik konstrüksiyon sistemiyle inşa edilen ve 14 Milyon 490 BinTL'ye mal olacak olan Sanat Merkezi'nin 2018 yılının ağustos ayında hizmete girmesi bekleniyor. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Sanat Merkezi'yle Türk sanat müziğini genç kuşaklara sevdirmeyi amaçladıklarını belirtirken, bu merkezde eski ikindi sazı geleneğinin de yaşatılacağını müjdeledi.

hit.jpg

SANAT GALERİLERİ, SERGİ SALONLARI OLACAK

Gaziantep'teki musiki şinas insanların musikiye olan bağlılığında bir gerileme olduğunu, özellikle genç kuşağın sanat müziğinden uzaklaştığını dile getiren Fadıloğlu,sanat merkezi yapmalarında bunun önemli bir etken olduğunu söyledi. Fadıloğlu, "Şimdi Gaziantep'te müzik toplulukları var fakat bu insanların prova yapacakları, konser verecekleri yer yok. Tamam konser için ŞKM emirlerinde, Büyükşehirde salonu yeniledi veriyor ancak, bu insanların prova yapacakları yere ihtiyacı var. Prova yapacakları salonu olmazsa çalışamazlar. Gaziantep'in şu anda nitelikli bir sanat galerisi yoktur, sergi salonu yoktur. ŞKM'nin altında kocaman bir alan yaptık ama sergi salonları şeffaf olmalı, yaya yolunun üzerinde olmalıki insanlar yoldan geçerken uğrayabilsin" diye konuştu.

İKİNDİ SAZI GELENEĞİ YAŞATILACAK

Bu merkezi sergi salonu ve atölyelerin bulunduğu plastik sanatlar ve vurma çalgılara yönelik olarak çocukların eğitimine yönelik bir sanat merkezi olarak da planladıklarını ifade eden Fadıloğlu, "Sanat merkezinde sergi salonu hem açık hem kapalı olacak. Yazın resitallerin verileceği bir iç avlu bulunuyor. Çocukların eğitim alabilecekleri hem müzik aletleriyle ilgili, hem de plastik sanatlara yönelik atölyeleri olacak, bunun yanında da 400 kişilik bir salon var. Bu salonu da yanlızca musiki cemiyetlerine tahsis edeceğiz. Haftanın 4 günü burada onlar provalarını yapacaklar. Tek bir şartımız var, eski ikindi sazını olduğu gibi her cuma, cumartesi günü burada icra edecekler. Buraya insanların gelip burada usül öğrenmesi, makam öğrenmesi o kültürün yeniden canlanıp bizden sonraki nesillere devam etmesi için yaptığımız bir proje" şeklinde konuştu.

şe.jpg

25 YIL ARADAN SONRA İLK

Sanat Merkezi'nin Gaziantep'te 25 yıl aradan sonra yapılan bir yarışma projesi olduğunu anlatan Rıdvan Fadıloğlu, "En son valilik yarışma projesiyle yapılmıştır. Biz bu sanat merkezi için ulusal bir yarışma açtık, 65 tane Türkiye'nin her köşesinden proje katıldı. Birinci seçilen projeyede uygulama projesini yaptırdık ihalesini gerçekleştirdik" dedi. Meral KINACILAR