Şehitkamil Belediye Meclis toplantısı belediye başkanı Rıdvan Fadıloğlu başkanlığında yapıldı. 17 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında 2013 yılı faaliyet raporu da görüşüldü. Faaliyet raporuyla ilgili söz alan CHP'li Meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, Şehitkamil'de 98 tane okul alanına ihtiyaç olduğunu, 100 bin kişinin okuma yazma bilmediğini, 400 bin kişinin diploması olmadığını belirtti. Fadıloğlu ise, okul sayısı eksik olan yerlerin genelde kenar semtler, çarpık mahalleler olduğunu belirtirken, "Yeni yapılan yerlerde okul eksiği yok" dedi.

Gündemin 3. maddesi olan 2013 yılı faaliyet raporuyla ilgili söz alan CHP'li meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, ortak aklın hakim olduğu bir anlayışla hizmet yapılması gerektiğini, yargı yoluna başvurulmadan mecliste katılımcılığın sağlanması gerektiğini söyledi.

ŞEHİTKAMİL'DE 98 OKULA İHTİYAÇ VAR

Faaliyetle ilgili kitapçığın alel acele hazırlandığını zira strateji plan öngörüsüyle performans ölçümlerinin karşılaştırılmasına yer verilmediğini gördüklerini belirten Zeynel Güçyetmez, "Gaziantep'in en önemli sorunlarının başında eğitim geliyor. Şehitkamil'de 98 tane okul alanına ihtiyaç var. Bu Valilik ve Milli Eğitim verilerinde yer alıyor.

100 BİN KİŞİ OKUMA YAZMA BİLMİYOR

Okul öncesi eğitime öğrenci başına 85. metrekare alan ayrılması gerekirken, kişi başına ayrılması gereken eğitim alanının 2.56 metrekare olduğunu söyleyen Güçyetmez, "Hayırsever işadamları okul yapacak arsa bulamıyor. Bunun nedenlerini sonra açıklayacağım. 100 bin kişinin okuma yazma bilmediği ilimizde 400 bin kişinin diploması yok. Eğitim olmadan ne kalkınma ne sosyal barış, ne de huzur olur. Ne de geleceğimizi güvence altında olabilir" diye konuştu.

YAŞANABİLİR ŞEHİRLER ARASINDA 59. SIRADAYIZ

Kentimizin beton yığını haline geldiğini, Gaziantep'in sosyal, teknik kültür altyapısı itibariyle yaşanabilir şehirler arasında 59. sırada yeraldığını söyleyen Güçyetmez, "Gaziantep ekonomi ve ticarette ilk sırada. Alt-üst yapı, eğitim, trafik, tüm kriterler hesap edilerek hesaplanmalı, yeşil alanlar gözardı edilmemeli. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir çevreye ve yeşil alanlar oluşturmaya ihtiyacımız var" dedi.

KİŞİ BAŞI YEŞİL ALAN 10 METREKARE OLMALI

Kitapçığın bir sayfasında yeşil alan miktarının 1 milyon 323 bin metrekare gösterilirken, bir başka sayfasında kişi başına düşen yeşil alan miktarının 7.40 metrekare gösterildiğini, oysa nüfusa oranlandığında kişi başına düşen yeşil alan miktarının 1.90 metrekare olduğunu söyleyen Güçyetmez, "Hangisi doğru. Rakamlarla çok rahat oynanabilir. Yeşil alanı artırmak bir elzemdir. Gaziantep'te kişi başına düşen yeşil alan 3.54'tür, bu oranın kişi başına 10 metrekare olması gerekiyor" dedi.

SAYIŞTAY VE DANIŞTAY'IN KARARI VAR

Harcamalar konusuna da değinen Güçyetmez, "Temsil, ağırlama ve tören giderleri bir yönerge ile yapılıyor. Tanıtım giderlerine bakıldığında rakam yok. Ancak Belediyenin 2010, 2011, 2012, 2013 yıllarındaki giderlere bakıldığı takdirde belediye 4 tane tanıtım için ihale yapmış ve bunlar için 972 bin TL gider yapıldığı görülüyor. Oysa Satıştay 1. Dairesinin bu konuda kararı var. TV programları belediye bütçesinden karşılanamaz diye. Yine Danıştay'ın buna benzer bir kararı var. Eğer bu giderler belediye bütçesinden karşılanırsa başkan tanzim edilir deniyor" diye konuştu.

ŞEHİTKAMİL'İN HAVASI DAHA KİRLİ

Hava kirliliğine de değinen Güçyetmez şunları dile getirdi:"Hava kirliliğinin çok yoğun olduğu bir ilde yaşıyoruz. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün resmi sitesine bakıldığında 2012'de 50 mitron metreküp olan değerler 560 mikronküpe çıkarak 3. uyarı eşiği de aşılmıştır. Üst solunum yolu hastalıkları artmaktadır. Özellikle hava kirliliği Şehitkamil'de daha yoğundur çünkü rüzgar sirkülasyonu yok. Özellikle Değirmiçem, Yaprak, Sarıgüllük, Çakmak Mahalleleri'nde hava sirkülasyonu oluşmuyor. Kirli hava asılı kalıyor. Nefes darlığı ve solunum yolu hastalıkları uzun vadede kanser vakaları artıyor. Bu nedenle rüzgar girişini engelleyecek yüksek yoğunluklu binalara izin verilmemeli."

TAHSİLAT ORANI DÜŞÜK

Verimlilik konusunda da görüş belirten Güçyetmez, "Vergi gelirlerine bakıldığında tahakkuk eden 43 milyon 210 bin 915 TL iken tahsilat 23 milyon 677 bin 448'dir. Tahsilat oranı oldukça düşüktür. Ayrıca belediye ve kamu kurumları bağış ve yadım alamaz. Şartlı bağışta meclis kararı, şartsız bağışta encümen kararı gerekir" dedi.

PROJELERİN PARASI BAĞIŞ HANESİNE YAZILDI

Fadıloğlu ise iş yapılan yerde hatalar yapılabileceğini belirterek şunları söyledi:"Biz geçmiş dönemde kararlarımızın yüzde 70-80'ini oy birliği ile aldık. AB projesi ve SODES iş yaparsanız bu bağış olarak sizin aktifinize girer. Yine daha önce gayri resmi imar uygulaması yapılmış. Ortada ada olmayan yer, mülk olarak orada gözüküyor. Hem yüzde 40 bağış yaptıracaksın hem de kişi başına 10 metrekare yeşil alan diyeceksin var mı böyle bir uygulama. Bu memlekette daha önce okul öncesi eğitim yoktu. 4+4+4 ile doğru orantılı olarak okul sayısı arttı. Okul sayısı eksik olan yerler genelde çarpık mahalleler. Yeni yapılan yerlerde okul eksiği yok. Dülükbaba'da 8 senedir okul yeri çözülemedi. Geçmişi sorgulamak istemiyorum ama buradaki sözün yer tutması lazım. Şehitkamil Belediyesi geldiği günden beri sıfır toleransla iş yaptıran bir belediye. Bağış hanesine yazılan projelerden gelen paradır. Eğitimde en büyük sıkıntı fiziki mekanların eksikliği değil, yüzde 22 olan okul öncesi eğitimi yüzde 85-90'lara çıkarsak 80 sıralardan ilk sıralara geliriz."

ELEKTRİK KESİNTİLERİ BIKTIRDI

Gündemin 12. maddesiyle ilgili söz alan Mehmet Sucu, elektrik kesintilerinden yakındı. Sucu, 5 yıl önce yeraltına alınması kararı çıkan mahalellerde hala trafo yeraltına alınmadı. Benim kendi mahallede sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor. Başkan bu talepleri boşuna yapıyoruz" dedi.

KAYIP KAÇAK DÜŞMELİ Kİ, YATIRIM YAPILSIN

Fadıloğlu ise, özelleştirmenin ardından yatırımın özelleştirmeyi kazanan firmanın sorumluluğundan çıktığını, ancak EPDK'nın onayından sonra yatırım yapılacağını belirterek, "Kenar semtlerde 100 olan konut sayısı 300'e çıkınca enerji yetersiz kaldı. Biz İbrahimli 2'de trafo alanı koyuyoruz. Bizden sorumluluk kalksın. Kenar semtlerde yatırım için yerde ayrılmamış. Sabancı Grubu Ciosuda geldi işleten firmaya suç bulmuyoruz. Kaçak kayıp oranı düşerse buradan gelecek para Gaziantep'te yatırıma dönüşecek. Biz planları trafoların yer altına alınması şartıyla yapıyoruz" dedi.

HİZMETİ GÖSTERİYOR

Faaliyet raporuyla ilgili söz alan Ak Parti Grup Başkanı Halil Uğur, uyum içerisinde çalışma önerisinde bulunarak, "Eksikler hatalar olabilir, el birliği ile aldığımız bayrağı daha ileri götürmek adına çalışma yapalım dedi. Bu faaliyet raporundan daha fazlasını yapalım. Herkes yalan söyleyebilir ama resimler yalan söylemez. Bu faaliyet raporuda hizmeti gösteriyor" dedi.

ŞEFFAF HİZMET

Hurşit Yıldırım, geçmişe sünger çektiklerini belirterek, "geçmiş 5 yılda denetimde ve yetkide olmadık. Bundan sonraki süreçte ortak akıl, şeffaf yönetim ve Şehitkamil'in yaşanılabilir bir ilçe olması için ortak akılla hareket edip, ilçemize en güzel hizmeti yapmalıyız" dedi.

MHP'li meclis üyesi Durdu Ergin'in çekimser kaldığı gündem maddesine 8 CHP'li meclis üyesi red verdi. Faaliyet raporu oy çokluğu ile meclisten geçti.

Faaliyet raporunun ardından diğer gündem maddeleri de görüşüldü. Meral KINACILAR