Gaziantep'te iki yıl önce, Askerden izine geldiği şehrimizde Karşıyaka’daki bombalı saldırıda hayatını kaybederek şehit olan Onur Fikret Aker’in annesine sivil şehit maaşı bağlanması yeni bir gündem yarattı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, şehit Onur Fikret Aker’in annesine sivil şehit maaşı bağlanmasıyla ilgili, "Yasal düzenleme o yönde" derken, acılı anne, bombalı saldırıdan sonra hem Emine Erdoğan’ın, hem de Fatma Şahin’in verdikleri sözleri yerine getirmesini bekliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, Karşıyaka’daki bombalı saldırıda hayatını kaybederek şehit olan Onur Fikret Aker’in annesine sivil şehit maaşı bağlanmasıyla ilgili, "Yasal düzenleme o yönde" dedi. 'Kanun ne hükmederse ailelere destekleme bu çerçevede yapılıyor diyen İsmet Zor, "Asker şehit olması için şartlar kanunla, yasa ile belirlenmiş, Kışlada asker sayılıyor, operasyona giderken asker şehit sayılıyor. Yasal düzenleme o yönde. Tabi aile hakkını arayabilir" dedi. Afyon'daki patlamada ölen askerlerin ilk başta şehit sayılmadığını, son yasal düzenleme ile şehit sayıldığını söyleyen Zor, "Mevcut yasal düzenlemelerde farklı bir işlem uygulanması zor. Şehit asker maaşı bağlanması şu anda yasalar gereği zor görünüyor" diye konuştu.

AİLE ACILI

Karşıyaka’daki bombalı saldırıda hayatını kaybederek şehit olan Onur Fikret Aker’in, annesi gazetemize gelerek kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını ve üstelik oğluna asker şehidi değil, sivil şehit muammelesi yapıldığını iddia etmişti. Acılı anne, 'Bombalı saldırıdan sonra hem Emine Erdoğan’ın, hem de Fatma Şahin’in verdikleri sözlerini yerine getirmemesi olduğunu belirterek, “Asker şehidi oğluma sivil şehit uygulaması yaptılar ve ayda 190 Tl maaş verdiler. Biz aile olarak o gün 4 şehit verdik. Asker oğlu, eşi çocuğu ve yeğeni o patlamada hayatını kaybetti. Saldırıyı düzenleyen bulunmadı, ama bizi asıl kahreden verilen sözlerin yerine getirilmeyişi oldu” dedi.

DAYI KILIÇ:OYALIYORLAR

Şehit askerin dayısı Mehmet Hanifi Kılıç ise, "Yasalar gereği verilmiş olan sözler maalesef yerine getirilmedi. TSK tarafından şehitlik mertebesi verilmiş Piyade Onbaşı Onur Fikret Aker'in annesine rozet, şerit ve beratla kanıtlanmış belge ve şilt gönderilmiştir. Ama ne yazıkki asker oğlunu şehit vermiş bir anne olarak kendisine SGK tarafından Sivil Şehit muamelesi yapılmakta, askeri şehit maaşı bağlanmamakta, SGK kimlik kartı verilmemesi işsiz olan iki oğlu hala bürokratik engellere takılmakta veya oyalanmaktadır. Hukuki yönden hakkımızı arayacağız" şeklinde konuşmuştu.

DÜZELTME: Öte yandan dün yayınladığımız haberin spotunda Şehit askerin dayısı olan Mehmet Hanifi Kılıç'ın ismi, yanlışlıkla şehidin babası olarak yazılmıştır. Düzeltiyor ve özür diliyoruz.

Meral KINACILAR