x Piyasada şu anda dönen sıcak para yok. Sanayiciden tutun en küçük esnafa kadar her tarafta sıkıntı var. Gaziantep ekonomisi zaten inşaat ve sanayiye dayalı. Sanayici çektiği kredilerin genelini Emlak'a yatırdı.

x Ev sahipleri çok gaddar davranıyor. "1+1 kiralık evler 700 TL'den başlıyor. Bazı vatandaşlarımız 100-200 TL daha fazla para verdiği için öğrenciler yerine Suriyelileri tercih ediyorlar

x Yalnızca Gaziantep Üniversitesinde 40 bin öğrenci var. Bu öğrencilere belediyeler yurt yaptırmalı. Sadece 1+1 daireleri 700-800 TL'ye kiraya veriyoruz. Bu fiyatları öğrencilerin ödemesi zor.

x Fiyatlar çok yüksek bunun nedeni belediyelerin arazileri imara açmaması. Belediye kendi ve çevresindekilerin rantı için böyle yapıyor. Müteahhitlerle anlaşma yapıyor. 15 sene önce Karataş'da 3 bine satılan daire şu anda 300 bin lira oldu

Gaziantep'te kiralık ev fiyatlarının aşırı artışı artık kentin dokusuna zarar vermeye başladı. Yüksek ev kiraları nedeniyle başta öğretmenler olmak üzere memurların Gaziantep'i tercih etmediği dilden dile konuşulurken, yakında bu sınıfa yüksek ev kiraları nedeniyle öğrenciler de dahil olacak.

Ortadoğuda ve dünyada yaşanan olaylar bütün sektörler gibi emlak sektörünü de etkiledi. Kiralık ve satılık ev fiyatlarındaki artışın nedenini Suriyelilere bağlayan emlakçılar, geçen yıldan bu yana kiralık konutlarda yüzde 15-40, satılık evlerde yüzde 50 artış olduğunu söyledi. Stüdyo dairelerin 650-700 TL kiraya gittiğini belirten emlakçılar, öğrencilerin çoğunun yüksek kiralar nedeniyle çalışmak zorunda kaldığını belirtti.

ÖĞRENCİLERDEN KOMİSYON ALMADIĞIMIZ OLUYOR

Emlakçı Abdullah Koçak, öğrenciler kiraya ev bulamadığını ve fiyatların çok yüksek olduğunu belirterek, "Stüdyo daireler 650-700 TL kiraya gidiyor. Maddi durumu olmayan öğrenciler yanımıza geliyor, onlara elimizden geldiğince yardım ediyoruz. Bazen öğrencilere kiraya verdiğimiz evlerden komisyon almadığımız da oluyor" dedi.

YÜZDE 40 ARTIŞ VAR

Ev fiyatlarında yaşanan bu yükselmenin nedenini Suriyelilere bağlayan emlakçı Abdullah Koçak, "Şu anda piyasada ev bulunmuyor. Aileler oturacak ev bulamıyorlar. Ev kiraları çok yüksek, millet fırsatçılık yapıyor. Öğrenciler kiraya ev bulamıyor ve fiyatlar çok yüksek diyorlar. Stüdyo daireler 650-700 TL kiraya gidiyor. Maddi durumu olmayan öğrenciler yanımıza geliyor, onlara elimizden geldiğince yardım ediyoruz. Bazen öğrencilere kiraya verdiğimiz evlerden komisyon almadığımız da oluyor. Suriyeliler ev fiyatları ve kiraları aşırı derecede etkiledi. Şu anda kiralık ev yok. Hem satılık hem kiralık fiyatları geçen seneden bu seneye arttı. Fiyatlarda geçen seneden bu seneye yüzde 40'lık bir artış oldu. Şuanda arazi satışları çok durgun, ihtiyacı olan bile aldığı fiyatın aşağısına satıyor" dedi.

ORTADOĞU GAZİANTEP'İN BÜTÜN SEKTÖRLERİNİ ETKİLEDİ

Ortadoğu'da yaşanan olayların emlak sektörünü de etkilediğini söyleyen Zeki Gayrimenkul Müdürü Ümit Kılıç, "Üniversite öğrencileri geliyor. Hem ev yok hem de fiyatlar çok yüksek. Bir stüdyo daire 700 TL'ye kiraya gidiyor. Bu her öğrencinin vereceği bir rakam değil" dedi.

KİRALIK EVLER ÇOK YÜKSEK

Kiralık ev fiyatlarının yükselmesinde Suriyelilerin Gaziantep'e gelmesinin çok etkili olduğunu belirten Ümit Kılıç, "Suriyeliler yüzünden kiralar arttı. Kuzey Irak'ta baş gösteren IŞİD olayları yüzünden içeri para girmedi. Emlak sektörü bundan çok kötü etkilendi. Konut artışıyla birlikte kira fiyatları artıyor. Normalde bunun tam tersi olması gerekirdi. Bu piyasalarda suni bir şişme yarattı. Belediyenin emlak ve konut işine girmesiyle, yüksek fiyatla arazileri satıp, kendinin ise uygun daire satması özel şirketleri sıkıntıya sokmuştur. Üniversite öğrencileri geliyor, Hem ev yok hem de fiyatlar çok yüksek. Bir stüdyo daire 700 TL'ye kiraya gidiyor. Bu her öğrencinin vereceği bir rakam değil. Geçen seneye göre yüzde kira fiyatlarında aşırı bir artış oldu. Adam garajını Suriyelilere 400 TL'ye kiraya veriyor. Arazi satışları şuanda çok durgun bununsa en büyük nedeni belediyenin fahiş fiyatlarla arazi satışı. Ortadoğu da yaşanan sorunlar Gaziantep'i bütün sektörleriyle etkiledi" şeklinde konuştu.

PİYASADA PARA SIKINTISI VAR

Akkuş Emlak sahibi Memik Yunus Alakuş, Gaziantep'te stütyo daire sayısının şuanda çok fazla, fiyatların ise çok pahalı olduğunu belirterek, "Stütyo dairelerin fiyatları 750 TL, bu fiyatların bu kadar artmasının nedeni ise Suriyeliler" dedi.

SICAK PARA YOK

Emlak piyasasında yaşanan sıkıntının nedenini piyasada para olmamasına bağlayan Memik Yunus Alakuş, "Ev fiyatlarındaki yüksekliğinin nedeni bütün evlerin satılık olmasıdır. Piyasada para sıkıntısı var, kimse elinden parayı çıkarmak istemiyor. Piyasada şuanda dönen sıcak para yok. Sanayiciden tutun en küçük esnafa kadar her tarafta sıkıntı var. Gaziantep ekonomisi zaten inşaat ve sanayiye dayalı. Sanayici çektiği kredilerin genelini emlaka yatırdı. Esas neden bu canlı para piyasaya çıkmıyor. Sektörde tam bir belirsizlik hakim. Krediler çok yüksek olduğundan dolayı hiç kimse ev alamıyor. Gaziantep'te stüdyo daire sayısı şuanda çok fazla, fiyatlar ise çok pahalı. Stüdyo dairelerin fiyatları 750 TL, bu fiyatların bu kadar artmasının nedeni ise Suriyeliler. Kira fiyatlarında geçen seneye göre yüzde 10'luk bir yükselme var. Satılık ev fiyatlarında ise bu zamlar yüzde 50'ye kadar çıktı. Bu da müşterinin azalmasına sebep oldu. Krediler çok yüksek önceden kredi çekip ev almaya gelen vatandaşların çoğu şimdi evin peşinatını çıkaramıyorlar" diye konuştu.

SURİYELİLERİ TERCİH EDİYORLAR

Emlakcı Murat Kaplan, öğrencilerin şuanda ev bulamadığını, ev sahiplerinin çok gaddar davrandığını belirterek, "1+1 kiralık evler 700 TL'den başlıyor. Bazı vatandaşlarımız 100-200 TL daha fazla para verdiği için öğrenciler yerine Suriyelileri tercih ediyorlar" dedi.

1+1'LER 700 TL'DEN BAŞLIYOR

Önüne gelen herkesin emlakcı olmasından yakınan emlakçı Murat Kaplan da, "Antep piyasasında kara para çok fazla sektörün ne zaman açılıp ne zaman kapanacağı belli değil. Öğrenciler şuanda ev bulamıyorlar. Ev sahipleri çok gaddar davranıyorlar. 1+1 kiralık evler 700 TL'den başlıyor. Bazı vatandaşlarımız 100-200 TL daha fazla para verdiği için öğrenciler yerine Suriyelileri tercih ediyorlar. Bu da haliyle sıkıntıya yol açıyor öğrenci açıkta kalıyor" dedi.

ARAZİ SATIŞLARI SEKTÖRÜ ETKİLEDİ

Alimler Gayrimenkul' ün sahibi Usul Türk, 1+1 daireleri 700-800 TL'ye kiraya verdiklerini, bu fiyatları öğrencilerin ödemesinin zor olduğunu belirterek, "Zaten gelen öğrencilerin çoğu öğrencilikle birlikte başka işlerde çalışıyor. Geçen seneye göre fiyatlarda yüzde 30 gibi bir artış oldu.Geçen sene 500 TL'ye ev bulabiliyorken bu sene 700-800 liraya zor bulunuyor" dedi.

BELEDİYELER YURT YAPMALI

Arazi satışlarının durmasının sektörü kötü etkilediğini savunan Usul Türk, "Sektör olarak tadımız tuzumuz yok, bunun nedeni ise arazilerin satışlarının durması. Bu durunca piyasa otomatikmen kilitlendi. Hükümet büyüklerimizden birileri çıkıp arazi alış-satışında sıkıntı yoktur derse bu işin önünü açar. Arazi satışları canlanırsa piyasa açılır, biz şuanda bu durumu umut ediyoruz. Yalnızca Gaziantep Üniversitesinde 40 bin öğrenci var. Bu öğrencilere belediyeler yurt yaptırmalı. Sadece 1+1 daireleri 700-800 TL'ye kiraya veriyoruz. Bu fiyatları öğrencilerin ödemesi zor. Zaten gelen öğrencilerin çoğu öğrencilikle birlikte başka işlerde çalışıyor. Geçen seneye göre fiyatlarda yüzde 30 gibi bir artış oldu.Geçen sene 500 TL'ye ev bulabiliyorken bu sene 700-800 liraya zor bulunuyor. Kira fiyatlarının aşırı artmasının nedeni Suriyeliler bunlar giderse bu fiyatlar düşer" şeklinde konuştu.

SADECE ZENGİNLERE YÖNELİK İMARA ARAZİ AÇILIYOR

Zürich Emlak'ın sahibi Bayram Cerrah, Gaziantep emlak piyasasında yaşanan sıkıntının nedeninin belediyelerin şehir merkezine yakın yerlerde imara arazi açmaması olduğunu söyledi. Bayram Cerrah, "Fiyatlar çok yüksek bunun nedeni belediyenin imara arazi açmaması. Belediye kendi ve çevresindekilerin rantı için böyle yapıyor. Müteahhitlerle anlaşma yapıyor belediyeler durum bu. Ev fiyatlarındaki yüksekliğin nedeni esasen bu. Emlakcılar şimdi boş durumda oturuyor, her tarafta bizim sektörde iş durmuş durumda. Suriyeliler kira fiyatlarının artmasında büyük etken. Geçen seneyle bu seneyi kıyasladığımızda kira fiyatlarında yüzde 40'lık bir artış oldu. Öğrenciler kira fiyatlarının yüksekliğinden aşırı derecede mağdur. Fiyatlardaki aşırı yüksekliğin nedeni belediye zenginlere özel imar açıyor. Belediye şehre yakın yerlerde imara arsalar açmalı ki bu fiyatlar insin. 14 sene önce Karataş'da 3 bine satılan daire şuanda 300 bin lira oldu" dedi. Haluk ŞAHİN