Yoğun iş hayatı ile birlikte trafiğin neden olduğu stres genellikle kalabalık şehirlerde yaşayan kişilerin karşılaştığı problemler arasında yer alır.

Aynı zamanda hızlı ve pratik olduğu için sağlıksız gıdaları da tercih eden bu kişilerin dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp krizine karşı risk altında olduklarını belirten uzmanlar, konuyla ilgili uyarılarda bulunuyor. Dünyada ve ülkemizde kalp hastalıklarına bağlı ölümler, ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer alır. Kalp sağlığını olumsuz etkileyen risk faktörleri “değiştirilebilen” ve “değiştirilemeyen” olmak üzere 2 gruba ayrılır. Ailede erken yaşta kalp krizi geçiren bireylerin bulunması, erkek cinsiyet, ileri yaş, şeker hastalığı ve kişilik yapısı değiştirilemeyen faktörlerdir.

EN BAŞTA STRES

Değiştirilebilen risk faktörleri ile ise özellikle büyük şehirlerde yaşayan kişilerin karşılaştığını belirten uzmanlar: “Kalp krizine neden olan değiştirilebilen faktörler arasında ilk sırada stres yer alır. Yapılan araştırmalar ise stres ile daha çok kalabalık şehirlerde yaşayan kişilerin karşılaştığını gösteriyor. Bu kişilerin; stresten uzak durmak ve stres ile başa çıkabilmek için bir takım davranış değişiklikleri yapmaları gerekebilir. Bunun yanı sıra değiştirilebilen faktörler arasında yer alan; düzensiz ve sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, obezite ve yüksek tansiyon da kalp krizi riskini artırır” dedi.