DDY arazisinin yapılaşmaya açılmasıyla ilgili açılan davada mahkeme planı bilirkişiye havale etti. Bu arada büyükşehir belediyesi yüksek yoğunluk nedeniyle itirazda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi'nin itirazını da reddetti. Melih Meriç, "Yüksek yoğunluk var. Şehir merkezinin rüzgarının kesilmesi yönünde de endişelerimiz var" derken, CHP Şehitkamil Belediye Meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, "Bu alan mikroklimatik sirkülasyon sağlayarak hava kirliliğinin azaltılmasına büyük katkı sağlayan alandır" dedi.

ŞEHİR MERKEZİNİN RÜZGARI KESİLİR

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, DDY arazisine itirazda bulunduklarını, itirazın büyükşehir belediyesi tarafından reddolunduğunu belirterek, konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Meriç, DDY arazisi planında müthiş bir yoğunluk olduğunu, Grand otelinin arkasında otopark olarak geçen arazilerin tekrar değiştirilerek, ticaret alanına dönüştürüldüğünü belirterek, "Ayrıca Gar binası çok eski bir bina. Güzel bir bina. Etrafında yüksek binalar yapılması o binanın özellikle İpek yolundan görülmemesini engeller. Şehir merkezinin rüzgarının kesilmesi yönünde de endişelerimiz var" dedi.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

DDY arazisinin şerit halinde ince uzun bir bölge olduğunu, İpek yolunun cephesi olan bir bölge olduğunu söyleyen Meriç, "Yoğunluğun artırılmasına itirazda bulunduk. O bölge o yoğunluğu kaldıracak kapasitede değil. Ayrıca o yoğunluk şehrin temiz havasını da engelleyecektir. Bizim yaptığımız itiraz maalesef reddedildi. Biz bu konunun takipçisi olacağız. Gerekirse mahkemeye gideceğiz" dedi.

HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTAN BİR ALAN

DDY'nin yapılaşmaya açılmasına itiraz eden Duru, Hollywood Düğün Salonu ve Tuncer Halı Saha'nın 2.12.2014 yılında İdare Mahkemesi'ne dava açtığını söyleyen Zeynel Güçyetmez, "

Mahkeme konuyu bilirkişiye havale etti. Kamu hizmeti yapmak üzere kurulmuş 100.yıl Atatürk Kültür Parkından sonra, batıdan doğuya doğru uzanan T.C.D.D mülkiyetindeki 450.000 m2 açık alan, Büyükşehir Belediye Meclisinin 17.07.2014 tarih ve 306 sayılı kararı ile yapılaşmaya açılmaktadır. Bu alan Meteorolojik konumu ile batıdan doğuya esen hava koridoru üzerinde olması ve bu özelliğiyle mikroklimatik sirkülasyon sağlayarak hava kirliliğinin azaltılmasına büyük katkı sağlayan alandır" dedi.

YÜKSEK YOĞUNLUK GETİRİLİYOR

Alanın bu konumunun göz ardı edilerek, TCDD ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi arasında bir protokol imzalandığını hatırlatan Güçyetmez, "Kamu malı olan ve inşaat hakkı olmayan ve bu nedenle emlak değeri düşük olan bu gayrimenkulleri, plan revizyonu ile inşaat hakkı verilerek, satışı yoluyla belediyeye finansman temin etmek ve kamunun ortak kullanımında olan taşınmazları ne pahası olursa olsun pazarlamak, özel sektörün hizmetine ve kullanımına sunmak için, üç adet 3.00 emsalli yüksek yoğunluk verilerek ticaret alanı getirilmektedir. Oysa, “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ ne ait taşınmazların alımı, kamulaştırma, parselasyon, tevhidi, ifraz, irtifak hakkı tesisi ve terkini işlemleri ile ilgili 5335 sayılı Bazı kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına Dair Kanunun 32.maddesinin birinci fıkrasının Anayasaya aykırı olması nedeniyle Anayasa Mahkemesince 13.01.2011 Tarih, Esas No:2008/13 Karar No:2011/14 sayılı kararı ile iptal edilmiş olması nedeniyle davaya konu protokol hukuki dayanaktan yoksun kalmış bulunmaktadır" diye konuştu.

KAMU YARARI YOK

'Zaten sıkışık yapılmış, göç alan, yoğun nüfuslu Şehitkamil beldesindeki bu tür boş alanların, fazlaca ticari alanlar yaratılarak doldurulursa ve nüfusun ihtiyacı olan Kültürel, Sosyal Teknik altyapı alanları yönetmelikte belirtilen standartların altında ayrılırsa, bu işlemde kamu yararından söz edilemez' diyen Güçyetmez, "Bu işlemle, yoğunluk ve yapılaşma koşullarının, kentsel yoğunluk dengeleri, kentsel trafik vb. konularda yol açabileceği kamusal kayıplar düşünüldüğünde, Anayasa gereğince sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkına sahip kişiler olarak, yapılan değişiklikten, Şehitkamil ve Gaziantep halkının kazanacağı hiçbir şey yoktur. Söz konusu plan Revizyonu, TCDD Genel Müdürlüğü ve belediye kendi finansmanı için bir vesile olarak görmüştür. Bu planlama yaklaşımı parsel alanlarının her m2 sini finansman getirisi uğruna nasıl kullanabiliriz düşüncesinin sonucudur. Bu nedenle "açık alan" bütünlüğü içindeki bir yerin ve herhangi bir kamu hizmeti ihtiyacı olmadığı halde "açık alan" sisteminde kesinti yaratılarak "ticaret" alanına dönüştürülmesinde kamusal ve toplumsal bir yarar olmadığı gibi şehircilik ve planlama esaslarına da aykırılık bulunmaktadır" dedi. Meral KINACILAR