HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Gaziantep'te kesilen ağaçları meclise taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye soran Toğrul, "Gaziantep’in kent kimliğinin önemli birer parçası olan asırlık çınar ağaçlarının kesilmesi, şehrin kendi tarihinden ve kimliğinden koparılmasıdır" dedi.

YEŞİL ALAN AZALIYOR

Kent merkezlerinin beton yığınına çevrildiğini ve halkın neredeyse nefes alamaz hale geldiğini savunan Toğrul, "Mevcut parklar ve yeşil alanlar gasp edilmekte, kamuya açık yeşil alan oranı sıfır noktasına getirilmektedir. Gaziantep'te yeşil alan gün geçtikçe azalmakta, şehrin tarihi sayılabilecek ağaçlar kesilmektedir. Bu durum Gaziantep halkında kaygılar yaratmaktadır. Gaziantep’in kent kimliğinin önemli birer parçası olan asırlık çınar ağaçlarının kesilmesi, şehrin kendi tarihinden ve kimliğinden koparılmasıdır. Gaziantep’te verimli tarım arazileri, sanayileşme ve konut ihtiyacının giderilmesi gibi nedenlerle her geçen yıl daralıyor. 10 yıl öncesine kadar Antepfıstığı ağaçları ve bağların bulunduğu tarlalar şimdi apartmanlara ev sahipliği yapıyor" dedi.

KENT BETONLAŞIYOR

"Ekolojik kent iddiasına göre Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, farkında olarak veya olmayarak her gün bu şehre hizmet adı altında bir tahribat oluşturarak kenti betonlaştırmaktadır" diyen Toğrul, "Bu şehrin bir kültür mirası olan Kırkayak Parkı kreş işgali, Fıstık Araştırmanın içinde Fıstık Park adı altında betonlaştırma, kaldırım çalışmalarında ağaç gövdelerinin tamamen betona gömme çalışmaları, Kolejtepe mah. askeri alandaki ağaç kıyımı ve yol genişletme çalışması, toprak alan olan parkların parke taşı ile döşenmesi, Hamidiye Parkı içerisine yapılmak istenen Müftülük binası, Vali konağının içindeki ağaçların kesilerek akaryakıt istasyonu yapılmak istenmesi ve en son Gaziantep-Kilis yolunda elektrik tellerine değdiği gerekçesiyle kesinlen yaklaşık 150 çam ağacının tahribatları, belediyenin kentte hizmetten çok rantlaşma ve doğa tahribatlarına yol açtığı görülmektedir" şeklinde konuştu.

İŞTE SORULAR

Toğrul, Bakan Özhaseki'ye "Son bir yıl içerisinde Gaziantep’te kaç ağaç kesilmiştir? Kesilen asırlık ağaçlar Bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi kesilmiştir? Kesilen ağaç türleri nedir? Belediyenin çalışmaları ve faaliyetleri doğrultusunda Gaziantep'in hangi mahallerinde, sokaklarında ve parklarında toplam kaç ağaç kesilmiştir? Gaziantep'te adı geçen tüm yerlerdeki ağaçların kesim emrini veren yetkili kurum ve kuruluş kimdir? Hangi gerekçeler ile kesimler gerçekleştirilmektedir? Vali Konağı önünde ve farklı projeler amacıyla kentte kesilen ağaçlarının yaşı kaçtır? Kesilen tarihi ağaçların Gaziantep’in kent dokusuna zarar verdiğini düşünmekte misiniz? Gaziantep Belediyesinin yeşil alanların sayısını artırmak için yaptığı çalışmaları nelerdir ve Belediye bütçesinden ne kadar pay ayırmaktadır? Gaziantep sokaklarında kaldırım çalışması yapılırken ağaçların gövdelerinin etrafının beton ile doldurulması ağaçlara zararlı değil midir? Gövdesi beton ile doldurulan ağaçların sulaması nasıl yapılacaktır? Gaziantep Şehitkamil bölgesindeki Hamidiye Parkı’nın içine Müftülük binası yapılmasının nedeni nedir? Yeşili az olan kentimiz için müftülük binasının başka yere yapılması daha uygun olmaz mı? Gaziantep İdare Mahkemesi Kırkayak Parkı’nın içine usulsüz kreş binası yapıldığına karar vermiş olmasına rağmen, Belediyenin imar tadilatı yapması idare mahkemesinin kararını tanımamasının gerekçesi nedir? Gaziantep ilimizin Vali Konağı önünde bulunan asırlık çınar ağaçlarının kesimi kim/ kimler tarafında yapılmıştır? Halkın tepkilerine rağmen Vali konağı önündeki asırlık çam ağaçları neden kesilmiştir?" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT