Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü'nün 146 bin dönümlük yeri Ak Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin'in girişimleri sonucu park olacak. Fıstık Araştırma Enstitüsü ise Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin arkasındaki 170 bin dönümlük kendi yerine taşınacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, enstitünün şehir merkezinde olmaması gerektiğini, fıstığın yerinde araştırılması gerektiğini belirterek, bunun için en uygun yerin Batal veya Birecik olacağını öne sürerken, Fıstık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan, Fıstık Araştırma Enstitüsüne ait binaların 70-80 yıllık olduğunu, modern ve yeni teknolojiyle yapılmış binaların performans ve iş verimliliğini artacağını belirterek, bu karardan memnun olduklarını söyledi.

FATMA ŞAHİN'İ KUTLADI

Fatma Şahin'in Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'den sözünü aldığı Fıstık Araştırma Enstitüsünün lojmanlarının da yer aldığı alanın yıkılarak park yapılacak olmasıyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Fatma Şahin'i bu projeden dolayı kutladı. Güzelbey, "Gerçekten artık büyükşehir belediye başkanları Ankara"da eli güçlü olan insanlardan olmalı. Belediye oturan kişi Ankara'da güçlü olan biri olmalı. Bakan Şahin'in dolayı Gaziantep-Ankara arasında yürüyen bir çark var. Benim de böyle bir düşüncem vardı ama ben yapamadım. Ancak Fatma hanım bakandan söz almayı başardı, bu başarısından dolayı kendisini kutlarım" diye konuştu.

ARAŞTIRMA BATAL'DA YAPILSIN

Vali Konağı'nın karşısındaki enstitünün şehir içinde kaldığını söyleyen Güzelbey, "Böyle bir yerde lojman olur mu? Orası yeşil alan, şehrin merkezinde fıstık araştırması yapılır mı? Batal'da yapılsın, Birecik'te yapılsın, daha geniş bir alanda yapılsın. Etrafı çevrili sıkıysa bir vatandaş içeri girsin, ancak artık orası halka açılacak. Güzel bir şey, doğru bir karar, isabetli bir karar. Fıstığı araştırma şehrin merkezinde olmamalı. Fıstık ürünü şehir merkezinde nasıl artırılır?" dedi.

GEÇİŞ ZAMAN ALABİLİR

Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan ise, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin arkasında 170 dönümlük yerleri olduğunu, yeni fıstık araştırma enstitüsünün oraya yapılmasının gündeme geldiğini belirterek, "Binalarımızın belediye tarafından oraya yapılması gündemde. Orada halihazırda genetik çalışmaları, korumaya aldığımız ürünler projeler var. 110 dönümde 100 yılı aşkın fıstık ağaçları bulunuyor. Ancak taşınmamız 2-3 yıl gibi bir zaman alabilir. Çünkü burada devam eden projelerimiz var, yeni altyapısını hazırladığımız projelerimiz var. Ancak yeni yere yeni ağaçlar dikilir, anaç buradan göz alınır, orada aşı tutturulur ve transfer edilir, bu da biraz zaman alır" diye konuştu.

YENİ ALANLAR GEREKİYOR

Mevcut yerin 146 dönüm olduğunu, kiraladıkları alanlarında yetersiz kaldığını söyleyen Aslan, "Havaalanı civarında kiralık olarak kullandığımız alanların yanısıra bize yeni alanlar gerekiyor. Havaalanından kiraladığımız alan 200 dönüm. Sözleşmeyi her yıl yeniliyoruz. Ancak bize ait yeni yerlerimizin olması gerekiyor. Havaalanı civarında 3 tane projemizin üzerine lojman yapıldı. Bizde projelerimizi taşımak zorunda kaldık. Uzun soluklu projelerde sıkıntı zaman zaman sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü bazı çalışmalarımız uzun yıllar gerektiren çalışmalar. 15-20 yıl takip edebileceğimiz çalışmalar oluyor. Bazı projeler özel ortam istiyor, sahada araştırma istiyor" dedi.

50'NİN ÜZERİNDE PROJE OLACAKFıstık Araştırma Enstitüsüne ait binaların 70-80 yıllık olduğunu, modern ve yeni teknolojiyle yapılmış binaların performans ve iş verimliliğini artacağını belirten Aslan, "25 tane araştırmacı mühendisimiz, 35 tane idari personel ve 75 tane işcimiz var. Devam eden 46 tane projemiz var. Yeni projelerimizle birlikte sayı 50'nin üzerine çıkacak" dedi. Aslan, Antepfıstığı fidanı üretiminin yanısıra, bahçelerden elde edilen gelirlerinin olduğunu söyledi.Meral KINACILAR